comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Grupa desničara, mahom predstavnici veteranskih udruženja, među kojima se nalazio i Ante Nazor, šef Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, prekinula je u utorak uveče u centru Zagreba tribinu posvećenu stradanju srpskih civila na Petrovačkoj cesti 1995. godine.

Skup pod nazivom “Petrovačka cesta duga 28 godina” organizovali su Srpsko privredno društvo Privrednik i Veće srpske nacionalne manjine iz Zagreba, a grupa desničara je verbalnim napadima i dobacivanjima uspela da je prekine, mada je policija obezbeđivala ovaj događaj.

Ovom skandalu je prethodio i incident u kome je više desničarskih i proustaških organizacija pretilo smrću jednom od najavljenih govornika Janku Velimiroviću iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, zbog čega je trebalo da se obrati video-linkom.

– Iskreno, mislio sam da je vreme pretnji i uvreda iza nas, ali pokazalo se da nije baš tako. Sama najava tribine izazvala je burne reakcije u desničarskim organizacijama i portalima, a posebno zbog mog učešća. Prikazan sam kao “opasni” oficir JNA i Martićeve vojske koji je učestvovao u agresiji na Hrvatsku, zbog čega je na svaki način trebalo da budem sprečen da dođem iz Banjaluke. Jasno, sve su to pratile “adekvatne” poruke i novinski tekstovi u kojima se čak tražilo i moje hapšenje i odvođenje u Lepoglavu – priča Velimirović za “Vesti”, koga su desničari sprečili i da se video-linkom obrati prisutnima.

On je, kako ističe, trebalo da iznese činjenice sa kojima raspolažu nadležni organi RS o rezultatima dosadašnjih istraga za zločin na Petrovačkoj cesti.

– Nije bilo želje da se čuje da na ovom predmetu od 2010. aktivno radi Tužilaštvo BiH, a da zbog izostanka saradnje nadležnih organa Hrvatske taj predmet još nije završen i upućen Sudu BiH. Nažalost, desničari su bili glasniji. Kada su počeli da napadaju i prisutne advokate, Anta Nobila i Slađanu Čanković, organizator je bio prinuđen da prekine tribinu. Ovaj događaj je pokazao da smo još daleko od suočavanja sa bliskom prošlošću, a da, iako ne brojni, ali medijski dobro podržani pojedinci i grupice desne orijentacije, uspevaju da se nametnu i blokiraju ideje da se iznese istina objektivno i nepristrasno – ističe Janko Velimirović.

Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas, koji se i sam našao na meti hrvatskih medija, kaže da je od trenutka kada je tribina najavljena započela “sistematska i opšta histerija” kako bi se sprečilo njeno održavanje.

– Još jednom se pokazalo da je u Hrvatskoj zabranjeno da se govori o bilo kakvom stradanju Srba, posebno ako su ga počinili “hrvatski heroji”. Tribina je trebalo da doprinese pomirenju dva naroda, a zapravo je pokazala da do tog pomirenja može doći samo ukoliko Srbi prihvate da su zločinci, da su jedino oni ubijali i da su se na kraju samoprognali, a da Hrvati tokom rata nisu počinili nijedan ratni zločin – ogorčeno primećuje Savo Štrbac.

Dodaje i da su desničari svojim nastupima zapravo samo ponovili retoriku koju plasiraju političari na vlasti, ali i hrvatska Akademija nauka.

– Neće me začuditi da Hrvatska uskoro proglasi da je “negiranje agresije od strane Srbije” krivično delo, nalik sličnoj odrednici o negiranju genocida u BiH – zaključuje Štrbac.

Masakr iz “Oluje”

Tema tribine “Petrovačka cesta duga 28 godina” organizovana je posle najave Tužilaštva za ratne zločine Srbije da će podići optužnicu protiv pilota i zapovednika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti kada je ubijeno 13, a ranjeno 24 Srba. Janko Velimirović kaže da su izbeglice tokom akcije “Oluja” napadnute u dva navrata: na putu Bosanski Petrovac – Ključ (Bravsko) 7. avgusta i Novi Grad – Prijedor (Svodna) 8. avgusta 1995. godine.

Sami sebe gađali?!

Janko Velimirović i pored ovog incidenta veruje da je moguće “stvoriti uslove” da se o svim spornim pitanjima iz proteklog rata slobodno govori i u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Banjaluci, a da učesnici ne moraju da strahuju da će ih neko fizički napasti samo zato što “drugačije misle” ili pripada “neprijateljskoj strani”.

– Kakva je to sloboda govora ako policija čuva učesnike tribina? Zabrinjava, što se u negiranju i obezvređivanju, nedvosmislenog, nažalost ne i sudski potvrđenog, zločina koriste sve metode da se izbegne nečija odgovornost koja ne bi trebala biti sporna. U takvom narativu, Vladimir Šeks tvrdi da su žrtve oba avio-napada bile državljani BiH, Ante Nazor da je napad izvršio avion JNA, a mnogi tvrde da je gađana i uništena vojna tehnika, a da su automobile pregazili srpski tenkovi…