Lična arhiva
Tri godine nemirnog sna: Biljana Smolović

Kad je pre tri godine medicinska sestra i majka troje dece Biljana Smolović iz Beograda tokom rutinske lekarske kontrole otkrila da ima karcinom dojke (hormonski tumor), usledio je šok i neverica. Vremena za čekanje nije bilo, lekari su odmah reagovali zbog veličine tumora i prepisali joj četiri ciklusa hemioterapije. Nažalost, ni po završetku primanja agresivnih lekova tumor se nije povukao, pa je jedino rešenje bilo da se odstrani dojka, ali i jajnici.

– Na sreću, sada sam dobro. Sam početak je bio izuzetno težak i bolan period za celu porodicu. Bilo je tu mnogo emocija, bojazni, nemirnog sna… Nakon operacija i terapija koje su usledile bilo je važno da poradim na jačanju imuniteta. Zato sam koristila imunofan, Sibirian helt vitamine, imunoglukan, razne preparate poput ruske age, kurkume… Naravno, i isključivo zdravu ishranu, što nas i sada na mesečnom nivou košta do 500 evra. U početku smo se i borili s tim nekako, ali sada više ne izlazimo na kraj – iskreno će Biljana Smolović (47).

Morala da se vrati na posao

U nastavku razgovora sa ovom ženom borcem saznajemo i da je zbog svih tih troškova i zaduženja po kreditu koji je prethodno imala morala da se vrati na posao. Posle isteku bolovanja, primala je socijalnu pomoć na svaka tri meseca, a budući da kod kuće ima studente i srednjoškolca, Smolovići više nisu mogli da izađu na kraj sa svim troškovima.

– Iako je suprug radio i do tri posla (nažalost slabo plaćena), para nije bilo dovoljno za sve potrebe naše porodice i mog lečenja. Zbog toga nisam imala kud, morala sam da se vratim na posao. Kad sam se vratila, iako radim na poziciji instrumentarke u operacionoj sali, morali su da mi daju lakše poslove (sterilizacija instrumenata), a samim tim mi je i plata umanjena – rekla je Biljana, dodavši:

– Ne žalim se, Bog mi je dao da funkcionišem i na tome sam beskrajno zahvalna. Međutim, brinemo se svi i dalje jer postoji opasnost da se bolest vrati. Pre svega, zbog toga što nemam protezu, a samim tim ni mogućnost proticanja limfe. Nisu mogli da mi je ugrade zbog 11 upaljenih žlezda. Takvu operaciju sada ne pokriva naše zdravstveno osiguranje, a sama pomisao da bi za takav zahvat trebalo izdvojiti nekoliko hiljada evra izaziva pravi haos u glavi.

Pod terapijom „Nolvadexa“

Dok se ne pronađe rešenje za operaciju, budući da bi njom otklonila ne samo estetski već i zdravstveni problem, a to je i do 50 odsto manje šanse da se bolest vrati, Biljana i dalje mora da vodi računa o ishrani, da se ne stresira i da vodi najzdraviji mogući život.

– Iako je lečenje zvanično završeno, još sam koristim terapiju „Nolvadex“, koji služi za lečenje karcinoma dojke i održava moje stanje. Međutim, tu su i dalje vitamini i preparati, i svi koštaju taman toliko novca koje više ne možemo da obezbedimo. Iskreno, strah me je cele ove situacije. Za operaciju nema novca, a potrebno je održavati zdrav život i ne stresirati se, a onda se pitam kako? Iskreno, u ovom trenutku svaka pomoć, makar i najmanja, mnogo bi nam značila. Da prebrodimo ovaj težak period. Bićemo do neba zahvalni svakom ko bude imao sluha za ovu moju muku. Nije lako moliti za pomoć, ali sve naše mogućnosti su potpuno iscrpljene i više se nema kud – navela je Biljana Smolović.

Osiguranje zakazalo

– Nažalost, nikakvu pomoć od klinike u kojoj radim nisam mogla da dobijem. U trenutku kada sam se razbolela, naše osiguranje nije pokrivalo mnogo stvari vezanih za moje zdravlje i lečenje, pa otuda muka i problemi. Iako je moje zdravstveno stanje za sada dobro, može se preko noći sve preokrenuti ukoliko prestanem da uzimam vitamine, suplemente i terapiju. Ugradnjom proteze, taj strah za život bio bi upola manji. Ali, koliko jedan detalj može da vas uzdrma, kao i vaše bližnje, najbolje sam osetila na sopstvenoj koži i nedavno, kad sam radila skener kostiju, koji je pokazao koksartrozu kukova, pa ću sad dobiti i novu terapiju – iskreno će Biljana.

Ponosna na decu

Prema rečima hrabre Biljane, i deca daju sve od sebe da olakšaju tešku situaciju.

– Najstariji sin, pored studija je počeo da radi i u jednoj prodavnici bele tehnike, da bi doprineo i smanjio stres svih ukućana oko najosnovnijih stvari. Videćemo kako će mu ići. Do sada je bio dobar student i nadam se da mu dodatni posao neće predstavljati prepreku da tako i nastavi – kazala je Biljana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci „Vesti“ koji žele da pomognu Biljani Smolović da prebrodi težak životni period koji je pred njom, mogu stupiti u kontakt sa Smolovićima putem telefona na broj: +381 62 120 69 04 i saznati sve detalje ili uplatom donacije na račun u Rajfazen banci (Biljana Smolović): 265-0000005534369-02.