commons.wikimedia/Miljkovic Dragisa
Jabukovac

Negotin je i dalje u neverici i strahu, jer srpska policija još traga za četvorostrukim ubicom koji je krajem prošle nedelje u Jabukovcu kod Negotina svirepo likvidirao četiri osobe od kojih je Dragana Jozeljić (53) živela i radila u Nemačkoj.

Ovo selo je poznato po zlu, jer je pre 12 godina Nikola Radosavljević pobio devetoro i ranio dvoje komšija.

Tela žrtava su pronađena u petak, ali prema mišljenju patologa zločin se odigrao dan ranije, u prepodnevnim časovima u dvorištu imanja jednog od ubijenih, 72-godišnjeg Raje Kazimirovića na samom obodu sela Jabukovac.

Osim njega, ubijeni su i njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76), kao i njena kćerka Dragana Jozeljić (53).

Prema nalazima iz policijske istrage, vlasnik imanja Raja Kazimirović je najverovatnije usmrćen tek na kraju krvavog pira i to pošto se vraćao traktorom kojim je vozio sena.

Kada je video napadača i žrtve, on je pokušao da okrene traktor i pobegne, ali ga je napadač sustigao i ispalio ukupno četiri hica u predelu stomaka i grudi, a zatim ga je “overio” još jednim hicem u glavu.

Kazimirovića je na traktoru, u polusedećem položaju prvi pronašao komšija Dragiša Danilović iz obližnjeg sela Vratne i odmah obavestio policiju.

Kada su došli na lice mesta, inspektori su zatekli još jeziviji prizor. Ispred kuće, u blizini stepeništa pronašli su telo Ljubinke Oprikić kojoj je pucano dok joj je pištolj bio u ustima. Ispred trema ekonomskog objekta pronađena su na kraju i tela Dragice Kazimirović i Dragane Jozeljić.

Srpski mediji barataju netačnom informacijom da su obe usmrćene sa po dva hica u glavu, a zapravo su ubijene tako što im je ubica stavio pištolj u usta i onda opalio. Dragani je prethodno pucao u grudi.

– Utvrđeno je da je pucano iz dva kalibra: 7,65 i 22 (5, 6 mm), te da je jedan od pištolja bila najverovatnije zbrojovka. Svima je u glavu pucano iz neposredne blizine, dok su ostali hici ispaljeni sa rastojanja. Upravo to “grupisanje” pogodaka u tela žrtava i činjenice da nije imao promašaje vodi ka zaključku da je reč o osobi ili osobama koje su učestvovala u ratu ili su na drugi način vrsni poznavaoci oružja – tvrdi naš izvor.

Na to da je ubica i te kako znao šta radi i na svaki način pokušao da prikrije sve tragove ukazuje još jedan detalj. Mada je u žrtve ispalio desetak hitaca, napadač je posle svega pokušao da sakupi sve ispaljene čaure, pa su na na licu mesta pronađene samo tri.

Tokom uviđaja policija je ustanovila i da je izvršena premetačina u kući, ali samo u potkrovlju, te da u prizemlju i na spratu kuće ništa nije dirano, što ukazuje da je počinilac odmah pronašao ono što je tražio, a zatim rešio i da se oslobodi svedoka.

Ono što će svakako biti predmet istrage jeste i činjenica da je ubica svakoj svojoj žrtvi, pošto bi je ubio, stavio krpu ili neki deo odeće preko lica.

Svi osumnjičeni prošli poligraf

Čim su leševi pronađeni policija se odmah dala u poteru, a kolegama iz Negotina priključili su se inspektori i forenzičari iz Beograda. Ali ne i samo oni, već i specijalci SAJ koji su tokom vikenda “pročešljali” teren oko Negotina.

Oni su kao u američkim filmovima upali u nekoliko kuća ljudi koji su u prvom trenutku dovedeni u vezu sa ovim ubistvom. Međutim, svi uhapšeni su prošli poligrafsko ispitivanje i istog dana pušteni na slobodu, pa je potraga za ubicom ili ubicama i dalje u toku.

Tokom jučerašnjeg dana izjavu negotinskoj policiji je dala i Sandra Jozeljić, kćerka ubijene Dragane. Ona je juče i doletela iz Nemačke, a pretpostavlja se da će u sledećih nekoliko dana biti i sahrana nesrećne porodice.

Tražili ćup sa zlatom?!

Prema pisanju nekih beogradskim medija, Raja Kazimirović je držao (ili pronašao) ćup sa dukatima, pa je to i osnovni motiv ubistva. Prema priči meštana Jabukovca, važio je za “prekog i škrtog” čoveka koji je ipak lepo zarađivao od stočarstva i u štalama je imao 20 krava, 40 ovaca i koze.

Policija je nedvosmisleno utvrdila da niko iz porodice, uključujući i Kazimirovića nije podizao novac sa svog računa u banci.

Istraga će pokazati i da li je on bio meta napada ili Dragana Jozeljić koja je u Negotinu bila na godišnjem odmoru, a čitav radni vek provela je u Nemačkoj.

Niko nije čuo hice

Mada je u žrtve ispaljeno desetak hitaca to niko nije čuo ni u Jabukovcu, ni u obližnjem selu Vratne.

Kako tvrdi naš izvor, pucnje nije čuo ni komandir policijske stanice u Jabukovcu.

– To je brdski deo u kome se lovi i legalno i nelegalno, tako da je većina Negotinaca već oguglala na hice iz tog dela grada. Pritom, reč je o imanju koje je potpuno izdvojeno iz samog sela – objašnjava izvor “Vesti”.

Pogrešan trag

Tokom vikenda pronela se informacija i da je uhapšen ubica, navodno kriminalac iz Brze Palanke koji je nedavno izašao iz zatvora, a poslednjih nedelja su ga viđali u Jabukovcu.

Policija ga je brzo uhapsila, ali i pustila, zato što je utvrđeno da je u navedeno vreme bio na drugom mestu, a pritom je i prošao poligrafsko ispitivanje.

Lovačkom puškom ubijao redom

U istom selu, Jabukovcu, 27. jula 2007. godine Nikola Radosavljević je ubio devetoro i ranio dvoje komšija.

On je naoružan lovačkom puškom u selu počeo redom da ubija svoje komšije. Najpre prve komšije Draginju (55) i njenog muža Branislava Borongića (57), zatim Srđana Badžikića (15), Branislava Badejevića (31), Jelicu Banković (37), Dragana Đorđevića (22), njegovog oca Veljka (58) i babu Marinu (78), i na kraju taštu Aniku Čogrić (62).

On je teško ranio i Jovanku Badejević (81) i Sinišu Badžikića (47), kome je pred očima ubio sina jedinca Srđana.

Prvo je ubio komšiju Branislava Borongića koji je stajao pored supruge Draginje. Uplašena, počela je da beži, ali je sustigao i pogodio u leđa.

Odmah zatim je pucao i na Jovanku (81) u koju je pucao čim je izašla iz kuće, ali je preživela. Nastavljajući svoj krvavi, pir nailazi na Sinišu i njegovog 15-godišnjeg sina Srđana. Prvo je upucao sina, a kada se otac nadvio nad detetom sustigao ga je hitac u leđa.

Nikola je zatim krenuo ka kući tašte, Anike Čogrić (62). Usput je ubio Dragana Đorđevića i njegovog oca Veljka (58), kao i staricu Marinu. Svoj krvavi pir je završio ubivši taštu u njenoj kući.

“Crna magija”

Na kasnijem suđenju, Radosavljevićevi advokati su ga pravdali psihičkim oboljenjem, te da je bio uveren da mu je neko “bacio crnu magiju”.