Youtube/Televizija Galaksija 32
Konstantin Kostjukov

I čuveni baletski umetnik Konstantin Kostujkov ima srpski pasoš. Posle rastanka od prve supruge Julije, sudbina ga je dovela u tadašnju državu Jugoslaviju. U beogradskom Narodnom pozorištu je 1991. dobio poslovni angažman, a potom su usledile brojne uloge u najpoznatijim baletskim predstavama ovog teatra. Kad je Julija ostala bez posla u Kijevu, sin Aljoša je prešao u Beograd da živi sa Konstantinom.

– Devedesetih godina prošlog veka nastala su krizna vremena za nekadašnji Sovjetski Savez, koji je bio u fazi raspada. Dobio sam dobru ponudu iz prestonice Jugoslavije pre nego što je počela kriza i raspad tadašnje države i prihvatio sam angažman. Očarao me je mentalitet Srba koji je sličan ruskom, a imao sam brojnu publiku koja je poštovala moj rad. Nizale su se uloge u baletskim predstavama: “Don Kihot”, “Labudovo jezero”, “Žizela”, “Dama s kamelijama”, “Uspavana lepotica”, “Šeherezada”, “Odiseja”, “Romeo i Julija”. Paralelno s poslovnim uspesima, desile su se lepe stvari i na ličnom planu. U braku sa primabalerinom Duškom Dragičević ima sina Andreja.

Srpsko državljanstvo dobio je i baletan Sergej Polunjin, kome je otac Konstantina Kostjukova bio prvi učitelj baleta.

– Nisam samo ja taj koji podržava vašu zemlju i narod, Srbija je ta koja podržava mene i moju umetnost, i zbog toga sam uvek uz vas – rekao je svojevremeno Sergej Polunjin.

Jedna od najsjajnijih baletskih zvezda današnjice je poreklom iz Ukrajine koji sa ponosom nosi ruski, ali i srpski pasoš.