Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da je Srbija poželjna destinacija za rad, ali i sticanje stručne prakse potvrđuje i primer mladog Hadžije Albibajovog poreklom iz Azerbejdžana, studenta Jildiz Univerziteta u Istanbulu (Džildiz Technical Universitdž). On je leta 2022. došao u Beograd kako bi u srpskoj prestonici obavio stručnu praksu. Tragajući za kompanijom u kojoj bi to mogao obaviti, Hadžija je put naveo u Elektromrežu Srbije (EMS), preduzeće koje upravlja, održava i unapređuje prenosni elektroenergetski sistem sistem zemlje.

– Kako je EMS AD jedina kompanija koja obavlja ovu delatnost u Srbiji, a ujedno i regionalni lider, veoma sam se obradovao kada sam sa kolegama iz kompanije dogovorio stručnu praksu. Smatrao sam da je to bila prava prilika da mnogo toga naučim i steknem praktično iskustvo iz oblasti prenosa energije, upravljanja, ali radnog okruženja – rekao je on za “Vesti” odgovarajući na pitanje kako je ovaj prenosni sistem postao njegov izbor kada je praksa u pitanju.

Kao i svaki student i Hadži je u ovu kompaniju došao sa očekivanjima.

– Moje najveće očekivanje od prakse u EMS AD, bilo je da iskusim korporativnu radnu kulturu i okruženje, da upoznam rad prenosnog sistema i unapredim sopstvene veštine umrežavanja. Tokom prakse unapredio sam tehnička znanja, ali naučio mnogo i o marketinškim aspektima prenosnog sistema, a uz sve to imao prilike da primenim svoje dosadašnje znanje. Ono što je važno da napomenem jeste podrška mentora koji je pored ogromne stručne podrške, pre svega bio sve vreme vrlo ljubazan i srdačan. Ova praksa me je trasirala, jer nameravam da karijeru razvijam u sektoru energetike – istakao je Hadži.

Davor Harambašić inženjer iz EMS-a koji je kao mentor proveo nekoliko meseci sa ovim nesvakidašnjim praktikantom kaže da je veliki zadatak biti mentor.

– Potrebno je jasno uvesti praktikanta u svet poslovanja, podeliti sa njim znanje i iskustvo, odgovoriti na sva pitanja i nedoumice. Moram priznati da je mentorstvo stranom studentu zaista jedno nezaboravno iskustvo, te da jezik i različita kultura nisu predstavljali problem u svakodnevnoj komunikaciji – kaže Davor.

Znanja i veštine

– Hadži se tokom prakse u Direkciji za upravljanje upoznao sa poslovnim procesima, kao i sa delom procesa koji se odvijaju u drugim organizacionim jedinicama društva. Znanja i veštine koje je stekao u EMS-u sigurno će mu pomoći u daljem školovanju i možda uticati na izbor budućeg zanimanja. Raditi sa Hadžijem bilo je pravo zadovoljstvo – rekao je Harambašić za “Vesti”.