Lična arhiva
Ne odustaje od sna: Danijela Babić

Teška saobraćajna nesreća, koju je pre tri godine jedva preživela Danijela Babić (27) iz Zmajeva, kraj Novog Sada, ostavila je i teške posledice, sa kojima se bori i dan danas. Ipak, da njena budućnost dobije možda sasvim drugačiji epilog, velika zasluga pripala je dobrim ljudima.

Tačnije, brojnim sugrađanima koji su Danijeli zdušno priskočili u pomoć ne bi li ova polupokretna mlada dama ponovo “zakoračila” u svet. U prilog tome govori konstantna podrška za sve to vreme, kojoj su se priključili i dobrotvori iz dijaspore, čime je Danijeli omogućen nastavak rehabilitacije, koju njena porodica nije mogla sama da finansira.

– Sa svakim objavljivanjem i deljenjem vašeg poslednjeg članka na društvenim mrežama poraste i broj SMS poruka i uplata pomoći za mene na Budi human fondaciju, čime se obezbedi nastavak moje rehabilitacije. Ne znam da li postoji način da se odužim dobrim ljudima na tome, kao i Tanji Trebec iz Frankfurta, koja je često mislila na mene i slala vrednu pomoć. Međutim, nakon poslednje rehabilitacije, to je i pomoć stala, a ja moram napred i ne smem da posustanem sa tim – iskreno će mlada Danijela.

Sve veći osećaj u nogama i rukama

I dalje vežba na klinici Orto MD sa sjajnim terapeutima i doktorima. Uspeva da se zadrži u vertikalnom položaju. Balans je mnogo bolji, a posle tretmana matičnim ćelijama popravlja se i Danijelino mišićno i neurološko stanje.

– Sada osećam kad stanem na stopala i prebacim težinu na njih. Šake su ojačale i imam bolji hvat u smislu da mogu da zadržim čašu, šolju u rukama da operem sama sebi kosu i našminkam se. Iz sedećeg položaja obuvam patike na čičak… Strpljenje. Samo ti je ono potrebno i poverenje da je sve dobro i da ono najbolje tek dolazi. Ono što te tera da pomisliš da to nije tako, to te i sapliće! Zato teram sebe da verujem u dobro, tako postajem imuna na ono što nije dobro. Strahovi se obistinjuju, ali i snovi podjednako! – kaže Danijela.

U nastavku razgovora sa ovom mladom devojkom, punom poleta i volje da svoj život vrati na pravi kolosek, uprkos svim preprekama koje su još pred njom, potvrdila nam je da ne posustaje i daje sve od sebe da ponovo bude zdrava i samostalna. Za sve to potrebni su vreme i novac za dalje. Prevashodno za pomagala, rehabilitaciju, potrošni materijal, suplemente i lekove za jačanje.

Zahvalnost do neba

– Počela sam i da se bavim rekreativno stonim tenisom za osobe sa invaliditetom i to je jedna vrsta vežbe za ruke, mišiće, balans, trup. Od trenutka nesreće pre tri godine, do danas, razlika je ogromna. Uz nastavak rehabilitacije, očekujem još bolje rezultate, iako je još mnogo prepreka bilo preda mnom. Posebno za moju porodicu koja finansijski ni u snu ne bi mogla da isprati lečenje, kao što su tretmani matičnim ćelijama koje sam do sada obavila, a koji su veoma skupi i sada rehabilitaciju. Zato još jednom želim da se svima do neba zahvalim na podršci. Samo zahvaljujući svim divnim ljudima, postoji šansa da budem kao i pre nesreće i nadam se da će me i dalje podržavati na tom putu – istakla je Danijela Babić.

Devet sati u smrskanim kolima

Vraćajući se s posla na jednoj benzinskoj stanici u Novom Sadu, krajem oktobra 2016. u večernjim satima, Danijela Babić je, podsećanja radi, sletela kolima u dubok kanal pokraj puta i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan, kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Tu noć (devet sati), provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom automobilu, a zbog zadobijenih povreda nije mogla da pozove pomoć. Specijalisti su joj operisali kičmu u četiri navrata, a od tada počinje i njena sasvim drugačija borba kroz život i mogućnost da ponovo stane na noge.

Kontakt i računi

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu mladoj Danijeli da posle više godina ponovo stane na noge i ostvari svoje mladalačke snove, mogu stupiti u kontakt sa njom putem broja telefona: +381 62 835 30 46 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Sime Šolaje 25; Zmajevo. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne organizacije Budi human, ukucati 643 i poslati SMS na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 CHF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455 ili uplatiti donaciju na račune:
dinarski: 160-537860-91
devizni: 00-540-0002891.9.
IBAN: RS35160005400002891958, SNjIFT/BIC: DBDBRSBG