pixabay.com

Struja u Srbiji mora da poskupi, stav je ekonomskih eksperata, ali se još ne zna kada će to biti, niti koliko će ono iznositi.

Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka kaže za “Vesti” kaže da će procenat poskupljenja zavisiti od procene države i energetskih stručnjaka, dok njegov kolega Danilo Šuković smatra da je poskupljenje nužno zbog očuvanja energetske stabilnosti zemlje. Oni su saglasni da je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, koja je pripremljena, a koja štiti potrošače sa niskim primanjima, izuzetno korisna.

– I mnogo bogatije zemlje poput Francuske su uvele bonove za hranu, pa je dobro da naša zemlja štiti najranjivije grupe – kaže Kovačević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetimo, izjavio je da će struja morati da poskupi, ali da će se to desiti kada Vlada bude uverena da je zauzdala inflaciju i da može da je drži pod kontrolom. Vladimir Šiljkut, savetnik direktora EPS, najavio je da će cena struje i sa eventualnim korekcijama ostati znatno i za domaćinstva i za privredu niža kod nas, nego u zemljama regiona. I ministarka energetike Zorana Mihajlović izričita je da mora doći do poskupljenja, ali je naglasila da procenat određuje Agencija za energetiku.

Po proceduri EPS podnosi zahtev za povećanje cene Agenciji za energetiku, koja to proverava i onda odobrava poskupljenje ili ne. Ta saglasnost Agencije mora biti objavljena najmanje mesec dana pre faktičkog poskupljenja. Budući da EPS još nije ni predao zahtev, skupljih kilovata sasvim je izvesno neće biti pre sredine leta.