M. Karović

Beograd je prestonica studenata Evrope! Budući stručnjaci, koji će upravljati Starim kontinentom i njegovom privredom, okupili su se u glavnom gradu Srbije, gde je počeo skup pod nazivom ” Council Meeting” koji sponzoriše Data Tech International, a u organizaciji Evropskog udruženja studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (ESTIEM) i trajaće do 9. maja.

Lokalna grupa ESTIEM iz Beograda biće domaćin i to posle 10 godina, a gosti su studenti iz država širom Evrope. Iz organizacije kažu da su ugostili preko 300 članova iz 76 lokalnih grupa ove međunarodne studentske organizacije koja se proteže od Ankare do Stokholma. Poručuju i da, nažalost, mnogo njih nije moglo doći, s obzirom na to da ovo udruženje na međunarodnom nivou predstavlja oko 60.000 studenata. Ovo je 64. skup, a ovogodišnji slogan je Oboji beli grad u zeleno, koja je boja ovog udruženja.

SMEH I RADOST: Studenti iz Istanbula

Pored radnih aktivnosti, strani gosti će videti znamenitosti Beograda, krstariti Dunavom, doživeti noćni provod kojim se Beograd slavi u Evropi, ali i kafansko veče gde će evropski studenti osetiti srpski duh i ukuse naše kuhinje.

Zahtevna organizacija

U okviru internacionalne večeri, učesnici će doneti hranu i piće karakteristične za svoj grad i državu. Studenti će okusiti Evropu kroz degustaciju vina iz Porta, čokolade iz Belgije, sira iz Italije i specijalitete iz ostalih država. Iz organizacije kažu da će najraznovrsniji ipak biti sto sa tradicionalnom srpskom hranom, kako bi im Srbija ostala nezaboravna. Za kraj najavljuju i simbolično sađenje drveta, dok će ostalih 85 biti zasađeno na jesen, čime studenti gaje ekološku svest ne samo u Srbiji već i širom Evrope.

Dijana Petričević, jedna od 76 studenata koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja, kaže da ih već prvog dana očekuje turistički obilazak Beograda.

– Da bi gosti videli sve što smo pripremili morali smo da ih podelimo u manje grupe. Velika organizacija je u pitanju, mnogo je gostiju i nadamo se da će im se svideti sve što ih očekuje. Konačno posle 10 godina Lokalna grupa iz Beograda je domaćin i jedva smo dočekali da dođu i vide poznatu srpsku gostoprimljivost. Na ovome radimo oko pola godine, i kada vidite da se vaš težak rad konačno ostvaruje, ne možete a da ne budete srećni – kaže Dijana Petričević.

OSETILI DOBRODOŠLICU: Belgijski akademci

Novi prijatelji

Gosti su na prvom koraku prepoznali gostoljubivost i trud koji je uložen da bi se osećali prijatno, a Jane iz Finske je oduševljen.

– Ovo je moj drugi Council Meeting
, tako da otprilike znam šta da očekujem. Nažalost, zbog kovida nismo bili u prilici da se vidimo dugo vremena i stvarno je prelepo. Neke prijatelje sam ponovo sreo, a ima i mnoštvo novih lica, što je super. Očekujem mnogo druženja i malo sna – kaže kroz smeh Jane i dodaje da su studenti iz Finske upravo završili sa ispitima, a preko leta uglavnom svi rade, tako da je ovo savršen način da se opuste i uživaju do početka leta.

Širenje u Niš!

ESTIEM trenutno ima svoju lokalnu grupu na Beogradskom univerzitetu, koja je vezana za Fakultet organizacionih nauka. Druga grupa je na Univerzitetu u Novom Sadu, odnosno uz Fakultet tehničkih nauka. Iz organizacije poručuju da je u planu da se napravi i lokalna grupa u niškom univerzitetu, čime bi osnažili svoju poziciju i postavili najviše srpske obrazovne institucije na nov nivo u okviru organizacije.

Upoznavanje s kompanijama

U narednim danima ovo udruženje će redovno održavati svoje skupštine, a delegati svake lokalne grupe raspravljati o budućnosti organizacije. Pored toga, studenti će prisustvovati radionicama, treninzima i prezentacijama na kojima će se upoznavati s kompanijama i još više približiti svetu industrije. Sve ove aktivnosti će se održavati u Kulturnom centru Beograd, Centru za kulturu “Vlada Divljan” i na Fakultetu organizacionih nauka, kao matičnoj ustanovi beogradskog ESTIEM.

Ana zavolela kolo

Svečano otvaranje je obeležio defile sa zastavama država iz kojih potiču studenti od Slavije do Savskog trga. Na platou kod spomenika Stefanu Nemanji, studenti su uživali u muzičko-scenskom performansu. Prvo je nastupio duo Katarina i Bogdan, koji su odsvirali nekoliko pesama na violini i čelu, a potom su gosti mogli da čuju i uživaju u pesmi “Veseli se srpski rode” i “Bela ćao” u izvođenju Mine i Maje. Usledila su obraćanja predsednice lokalne beogradske grupe Katarine Tančić i lidera projekta Nikole Jovanovića. Potom je KUD “Krsmanac” odigrao više kola i tako predstavio samo mali deo velike srpske kulture. Za kraj je pripadnicima ovog udruženja predstavljen 32. odbor ESTIEM, a obratila im se i njihova predsednica Daria Bakajeva.

Program je oduševio goste, što ne krije ni Ana iz Lokalne grupe iz Ajndhovena.

– Očekivala sam da na ceremoniji otvaranja budu samo govori i nekoliko pesama. U stvari je bila lepše nego što sam očekivala, a posebno mi se svidelo srpsko kolo. Mi u Holandiji nemamo nešto takvo i lepo je videti da se toliko brinete o vašoj tradiciji, a nama je bilo zanimljivo da vidimo – kaže Ana iz Ajndhovena.

Profesionalci otvorenog uma

ESTIEM je evropsko udruženje studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta. Glavni cilj je da poveća komunikaciju i saradnju između studenata i institucija tehnologije širom Evrope. Osnovan je 1990. godine u holandskom gradu Ajndhovenu i kroz svojih 75 lokalnih grupa predstavlja više od 60.000 studenata u 29 zemalja.

Višenacionalni planerski timovi organizuju širok delokrug aktivnosti, kao što su razmene studenata, konferencije, takmičenja u studijama slučaja, predavanja i radionice. Moto ove organizacije je Studenti otvorenog uma, profesionalnog pristupa.

Lokalna grupa u Beogradu broji oko 150 članova, a u Novom Sadu njih oko 40. Grupa u Nišu je trenutno u statusu gostujuće grupe, i broji 32 člana.

DOBRI DOMAĆINI: Srpske studentkinje

Obećana zemlja za lekare

Oko 400 stranih studenata živi u beogradskim studentskim domovima, a među njima i četvoro mladih stipendista Vlade Srbije. Oni su na studije medicine došli iz Surinama u Južnoj Americi i kažu da im je najveći izazov da nauče srpski jezik.

Ipak, kažu da su zadovoljni i da je život u Srbiji dobar, a ljudi srdačni i gostoprimljivi. Zato bi 23-godišnja Meril volela da ostane u Srbiji nakon završetka studija.

– Volim vašu hranu, posebno pljeskavicu, veoma je zabavno kod vas – kaže Meril.

Njen cimer Čundo Jen priznaje da nije znao gde je Srbija, ali je istražio i poželeo da studira kod nas. Nije se pokajao, a posebno hvali srpsku kulturu. Safanija Honsalfes trudi se da priča što više sa našim ljudima kako bi bolje naučila jezik.

– Volim ljude, veoma su prijatni prema meni i pomažu mi. U domu je lepo, nikad nisam živela u ovakvom ambijentu – kaže Honsalfes.

I Densu Berhari život u Beogradu je sasvim lep.

– Ovde je sve drugačije, a najviše mi se dopada Beograd na vodi. Volim Srbe jer su uvek otvoreni i osećam se sigurno – kaže Dens i ističe da o smeštaju, hrani, zdravstvenoj zaštiti ne moraju da razmišljaju.