Lična arhiva
Ograničen broj posetilaca: Promociji prusustvovalo 30 gostiju

Željko Knežević, geolog, književnik i šahista, koji je više od dve decenije poznat čitaocima “Vesti”, ovih dana je u Bazelu, gradu u kom živi i radi, predstavio svoju dvojezičnu zbirku pesama “Vertikale”.

Organizator književne večeri bio je naš šahovski klub Sorab, čiji je Knežević svojevremeno bio predsednik. Sadašnja čelnica Živadinka Milosavljević je pozdravljajući publiku ukratko predstavila pisca i šahovski klub.

– U Švajcarskoj se pooštravaju mere zaštite zbog pandemije korona virusa ljudi se ponovo povlače i zatvaraju u svoje domove. Ipak, uz obaveznu rezervaciju i ograničenje na samo 30 gostiju, organizovano je lirsko veče. Publici sam recitovao svoje stihove o položaju stranaca na radu u Švajcarskoj i njihovim sudbinama, kojima i sam pripadam. Moja dvojezična knjiga ” Vertikale” zamišljena je tako da obe strane ove kulturne sredine mogu da sagledaju efekte zajedničkog života, koji je najviše na štetu stranaca. Pesme “Larva” i “Stranac” bile su posebno ilustrativne – kaže za “Vesti” Željko Knežević.

Željko Knežević i Andrijana Adamović

Literano veče vodila je Andrijana Adamović, profesor u Srpskoj dopunskoj školi i direktor i osnivač Kulturnog centra Soko u Bazelu. Njeno moderiranje je podrazumevalo i aktivnu ulogu publike, koja je postavljala pitanja i aktivno učestvovala u programu. Bilo je zamišljeno da književno veče traje 60 minuta, ali se publika zadržala više od dva sata.

Zbirku pesama “Vertikale” Knežević je u julu promovisao i u Jagodini o čemu su “Vesti” takođe pisale.

Učenici Srpske dopunske škole u Bazelu

Đaci publika i učesnici

Akivni učesnici književne večeri učenici Srpske dopunske škole u Bazelu, prvo postavljajući pitanja piscu , a zatim i u muzičkom delu. Marta Adamović je svirala violinu, a Filip Novaković harmoniku. Aplauz i podrška koju su dobili bili su više nego zasluženi.

Marta Adamović

Stihovi i melodije izazvali su posebne emocije koje pokazalo se nedostaju publici, kako je podvukao jedan od posetilaca “u ova sumorna vremena”.