EPA-EFE/DARREN ENGLAND

Predstavljajući novi budžet Kvinslenda, blagajnik ove australijske države Kameron Dik je rekao da će izuzetan suficit, više od 12 milijardi dolara, uložiti u rešavanje problema domaćinstava zbog sve jačih pritisaka visokih troškova života.

Inače, Kvinslend je ostvario najveći suficit koji je ikada jedna državna ili teritorijalna vlada u Australiji imala. Do ovolikog „plusa“ je došlo zbog viših cena uglja i povećanja poreskih prihoda od 1,7 milijardi dolara u 2022/23.

Prema rečima blagajnika Dika, iako budžet ima nameru da obezbedi olakšanje porodicama, to će učini na način koji ne doprinosi inflatornim pritiscima.

Školstvo

Oko 50.000 četvorogodišnjaka sada će moći besplatno da pohađa vrtiće širom države, pored 14.000 koji već dobijaju ovu beneficiju, a računa se da će porodice na ovaj način uštedeti oko 4.600 dolara godišnje.

Predviđeno je i da vlada finansira 15 sati vrtića nedeljno, tokom 40 nedelja u godini, za decu u predškolskom, po ceni od 645 miliona dolara tokom četiri godine. Ujedno će se kroz FairPlay vaučere izdvojiti 150 miliona dolara za učenje plivanja za decu mlađu od četiri godine.

Programi školskog doručka, u oblastima koje se suočavaju sa teškoćama, biće proširene na iznos od 2,7 miliona dolara tokom dve godine, a Foodbank će dobiti grant od 315.000 dolara.

Skoro milijardu dolara biće potrošeno na kupovinu zemljišta za nove školske lokacije, a državne škole će dobiti 358 miliona dolara za nove prostore za učenje i 259 miliona dolara za proširenje programa školskih dvorana.

Zdravstvo

Pacijenti iz ruralnih i regionalnih krajeva dobiće podsticaj od 70,3 miliona dolara za subvencionisanje troškova odlaska, ukoliko moraju da putuju do najbližeg lekara. Državni zdravstveni budžet povećan je za 9,6 odsto, na rekordnih 25,8 milijardi dolara.

Budžet, takođe, obećava 764 miliona dolara za rešavanje problema ulaska u hitnu pomoć i čekanja u odeljenju za hitne slučajeve.

Lekarima će biti ponuđeno do 70.000 dolara, a zdravstvenim radnicima 20.000 dolara za preseljenje u Kvinslend, a buduće medicinske sestre i babice koje studiraju u regionalnim, ruralnim i udaljenim delovima države dobiće 5.000 dolara naknade za troškove života.

Gradnja

Blagajnik Dik je istakao da će dodatnih 1,1 milijardu dolara biti uloženo u stambenu gradnju kako bi se podmirili viši troškovi materijala i izgradnje. Planirano je i da se izgradi novih 500 socijalnih kuća.

Vladin kapitalni program za naredne četiri godine će koštati 89 milijardi dolara. Planirano je da se 1,9 milijardi dolara naredne četiri godine potroši na infrastrukturu za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2032. godine.

Takođe, od sada će zamena vozačke dozvole, lične karte sa fotografijom ili industrijske kartice biti jeftinija i iznosiće 35 dolara.

Istovremeno, prelazak države na obnovljive izvore energije u okviru Kvinslendskog plana za energiju i poslove, dobiće ukupnu investiciju od 19 milijardi dolara tokom četiri godine.
Budžet predviđa i ulaganje od 6,9 milijardi dolara u saobraćajnu infrastrukturu.

Za struju 550 dolara

Sva domaćinstva u Kvinslendu će dobiti popust od 550 dolara na račune za struju. Za ugrožena domaćinstva pomoć će iznositi 700 dolara, pored postojećeg popusta od 372 dolara u okviru programa rabata za električnu energiju u Kvinslendu.
Mala preduzeća koja ispunjavaju uslove dobiće popust od 650 dolara za struju.