pixabay.com

Iskopavanje sumnjivog otpada u krugu firme MG Serbijen u Baljevcu na Ibru počelo je prošle nedelje po nalogu tužilaštva u Raškoj, i to na zahtev žitelja tog sela.

Oni strahuju da ih otpad zakopan u krugu nekadašnjeg giganta u proizvodnji metalnog magnezijuma, koji je dugo nosio ime Bela stena, truje opasnim otrovom i da su izloženi štetnom dejstvu gasova, koji se svakodnevno ispuštaju iz ove topionice.

Osnovni tužilac Dragica Rosić zbog toga je naložila da se otpad iskopa kako bi se utvrdilo o čemu je reč. Istražuju se dve lokacije površine oko 30 kvadratnih metara. Do sada su pronađena i iskopana dva bureta sa oko dva metra dubine.

– Uzeli smo uzorke, ali još ne znamo da li je reč o otrovnim materijama. Potpune informacije imaćemo za tri nedelje, nakon analiza u Institutu u Vinči – kaže Dragica Rosić.

Iskopavanju su prisustvovali i predstavnici MUP Srbije i Instituta u Vinči, vatrogasci i firme specijalizovane za ovakva iskopavanja.

Inače, rudnik magnezita Bela stena nekada je hranio pola opštine Raška, a najviše je radio za kraljevački Magnohrom.

– I u tim vremenima topionica je zagađivala Baljevac, ali tada tome niko nije poklanjao posebnu pažnju. Naše nevolje su počele kada je 2005. topionica privatizovana. Tada je ovde počeo da se pretapa svakojaki otpad koji se dovozi sa raznih strana sveta. Više puta žalili smo se nadležnim inspekcijama i tražili zaštitu, ali nije vredelo. Čak i kada je 2007. godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine donelo odluku da se fabrika zatvori, topionica je nastavila da radi – kaže jedan od meštana Baljevca.