D. Pašić
Svečani obred na Durmitoru

Na Crnom jezeru, najvećem od 18 ledničkih jezera na Durmitoru, na Svetog Iliju po tradiciji je održano kolektivno krštenje. Zanimljivo je da je ovom prelepom činu prisustvovao i najbolji srpski teniser Novak Đoković koji ovih dana boravi na jednoj od najlepših planina na Balkanu. Svetu tajnu primilo je dvadesetak novih članova Srpske svete crkve, od kojih je bilo dosta starijih. Protojerej Milivoje Jovović nije krio oduševljenje, kako je istakao, božanstvenim činom na obalama Crnog jezera:

– Čovek je uvek na vreme u svako doba kada se krštava, to znači da se duhovno ponovo rađa. To je uzvišen čin kojim se u ljudsko telo useljava sam Bog. To je kao kad se osoli nešto da se ne bi pokvarilo, kao što se sir i skorup kupe, pa ako se osole sačuvaju za dugo vremena, a ako se ne osole, brzo se ukvare i propadnu. Tako i krštenje osoli dušu i čuva je za svu večnost, a ono što ste stekli danas da ste se obukli sad u Hrista Gospoda, to mora da se održava i da pazite i da živite po zapovestima Božjim – istakao je Jovović, inače starešina crkava posvećenim Svetom Preobraženju na Žabljaku i u selu Krš u Šaranskom plemenu.

Novak Đoković s ocem Milivojem

Poseta dedovini

Novak Đoković za kratko vreme drugi put je posetio Žabljak i Durmitor. Popularni Nole, čiji koreni po očevoj odnosno dedinoj strani vode s ovog područja, nije krio oduševljenje što je opet na prelepoj planini. On je zimus u januaru boravio na Durmitoru, posle čega je najavio da će se opet vratiti. Na oduševljenje brojnih gostiju, ali i lokalnog stanovništa, Đoković se brzo vratio i još jednom pokazao koliko je privržen ovim prostorima.