Z. Vicelarević
Nije istina sve što smo do sada učili: Branimir Mitrović, Rade M. Savić i Ilija Paldrmić

U prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu u organizaciji Srpske književne radionice iz metropole na Majni predstavljena je knjiga “Podvig i stradanje kosovskih junaka” autora Rada M. Savića.

Branko Radovanović, generalni konzul i domaćin kulturnog događaja je prisutnima poželeo dobrodošlicu u srpskoj kući koja je vremenom postala i mesto kulturnih zbivanja u ovom delu Nemačke. Potom je otac Simon Turkić blagoslovio književno veče i susret Srba sa svojom istorijom. Program su punoj sali konzulata vodili i o životnom putu autora Rada M. Savića govorio Branimir Mitrović, pisac i član Srpske književne radionice i pesnik Božidar Mićanović Pivljanin. O epskoj knjizi “Podvig i stradanje kosovskih junaka” i o svetosavskom, etičkom i moralnom kodu kazivao je Radosav Ignjatović Čika Đura. On je između ostalog citirao deo čuvene besede Justina Ćelijskog o Kosovu i Kosovskom boju koju je čuveni duhovnik izgovorio 1939. povodom 550 godina slavne bitke. “Nigde se paradoksi neba i zemlje nisu tako srdačno zagrlili kao u istoriji roda srpskoga. U Vidovdanski zagrljaj. Naša se narodna duša kroz vidovdanski podvig venčava sa nebeskom pravdom.”

Ovaj događaj propratio je na guslama Ilija Paldrmić.

Autor knjige koja sadrži 1.389 stihova, Rade M. Savić za “Vesti” kaže da mu nije bila namera da napravi neko istorijsko delo.

Svetosavski kod: Čika Đura

– Želeo sam da napravim jedan podsticaj, da iniciram mlade i sve one koji su zainteresovani da se, kada pročitaju knjigu, koja se čita veoma brzo, pozabave stvarnom srpskom istorijom. Onim što se zaista dešavalo na samom Kosovskom boju jer je to deo našeg srpskog bića. Nije sve istina ono što smo do sada učili. Večeras smo izneli više dokaza koji govore da su Srbi ubedljivo dobili Kosovsku bitku. Turci su to krili 120 godina ,bilo kakve dokaze da su oni pobedili. Znači da su krili poraz. Tek kada su, posle 70 godina osvojili srpske zemlje, kada su pomrli svi akteri bitke, onda su počeli da šire propagandu uz pomoć jezuita koji su išli kroz narod i pričali kako su Srbi izgubili boj.

Rade M. Savić je rodom iz Gradačca, sada živi u Surčinu, a u Frankfurtu je svojevremeno proveo 14 godina.

Puna sala konzulata u Frankfurtu

Nova saznanja

Nikola Dulić, Jelena i Dragan Dragićević su prisustvovali književno-istorijskoj večeri, a Nikola kaže:

– Interesantno je bilo. S obzirom na to da me je u školskim danima više privlačila matematika od istorije, ovo je bio momenat gde sam dosta toga mogao da saznam i upotpunim svoje znanje o našoj prošlosti. Posebno me je zanimalo o Sefanu Lazareviću za koga sam saznao da je vodio elitni odred vitezova u vazalnoj Srbiji i koji se trudio da se srpstvo očuva.

Otkrivanje detalja

– Dosta se pričalo o Kosovskom boju, dosta toga sam i sam istraživao, ali se uvek može saznati još pokoji detalj koji je negde ostao zapisan i tek sada se otkriva. Tako da je i ovo veče bilo veče gde sam saznao da se u tom boju koristilo vatreno oružje i da je car Lazar poginuo posle bitke u crkvi nakon što su ga opkolili – kaže Dragan Maksimović, koji je na ovo književno veče došao sa suprugom Marijom.