Vesti
Od četvoro ukućana, troje bolesno: Radenko, Radomir Marija i Dragana Zarić

Pomoći nekome koga ne poznajete na bilo koji način i olakšati mu teško breme je dobročinstvo bez premca. Nećemo pogrešiti ako kažemo da naši čitaoci rasuti širom sveta prednjače u tome, u šta se svako može uveriti na stranici Humanitarnog mosta “Vesti” iz dana u dan. I pored njihove svesrdne pomoći, često nam se jave stari štićenici, čije su tužne priče prohujale sa naših stranica i ponovo zavape za pomoć, jer se nađu u bezizlaznoj situaciji. Takav slučaj je i sa četvoročlanom porodicom Zarić iz Trnjaka, semberijskog sela kraj Bijeljine, u kojoj bolest i nemaština preovladavaju, a tračak sreće se tek katkad ukaže.

– Toliko je troškova, da smo uvek na muci i kada nam stigne donacija, na šta ćemo je pre utrošiti. Situacija kod nas je veoma teška i svaki dan je borba za goli opstanak. Od nas četvoro, troje je bolesno, a kad je toliko bolesnih pod jednim krovom, nevolja ima napretek. Duša me boli kad vidim svoje bolesno dete kojem ne mogu da priuštim ni ono najosnovnije, a kamoli da joj bar malo olakšam život – započeo je priču o svojoj muci otac Radomir (51).

On sa suprugom Draganom (39), ćerkom Marijom (11) i sinom Radenkom (12) živi u jednom sobičku nedovršene kuće. Marija je obolela od cerebralne paralize, slabo je pokretna, a njena majka Dragana je psihički bolesnik. Zbog nemaštine, često ne pije lekove koji su joj neophodni. Radomir je srčani bolesnik, a lekovi koji bi popravili njegovo zdravstveno stanje često su samo pusti san. Oboje su nesposobni za rad, žive od tuđe nege i socijalne pomoći koja iznosi oko 90 evra.

– Ne bismo se obraćali za pomoć da na to zaista nismo prinuđeni. Potreban nam je ogrev, ali neophodni su nam i lekovi. Zbog duga za struju i vodu, prete nam isključenjem. Mi to od socijalne pomoći ne možemo obezbediti niti namiriti račune. Plemeniti ljudi, među kojima naši sunarodnici, humana Rajka Tarlać iz Sidneja koja nas obraduje za praznike i drugi zemljaci, mnogo puta su nam pomogli kada smo bili na ivici svake snage i spasli nas. Svesni smo da ima još mnogo porodica kojima je pomoć neophodna, ali nadamo se da će dobri ljudi imati još jednom razumevanja za našu muku i pomoći nam da prebrodimo teške zimske dane pred nama. Ako ne zbog nas, onda radi naše dece koja nisu zaslužila da se smrzavaju – rekao je nesrećni Radomir.

Dok je bilo zdravlja, Zarići su se nekako i snalazili, i za komad hleba pomoć nisu tražili, ali kad je bolest uzela maha, i dovela u pitanje opstanak ne samo glave kuće, već i cele porodice, o njihovoj sudbini pisale su i “Vesti” i to prvi put pre šest godina. Radomir je porodicu izdržavao radom u preduzeću koje je bankrotiralo. Posle toga je nadničio, ali kad je srce popustilo više nije bio sposoban za bilo kakav rad. Zbog bede, majka Dragana je u međuvremenu postala teški psihički bolesnik. U kući koju je podigao još Radomirov otac, samo je jedna prostorija osposobljena za stanovanje. Sve navedeno, više nego dovoljno upućuje na razloge zbog kojih ova porodica teško živi i zašto im je pomoć neophodna.

Kontakt

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Zarić kako bi prevashodno obezbedili ogrev i lekove, mogu stupiti u kontakt sa njima putem adrese: Selo Trnjaci kod Bijeljine, 763120, Republika Srpska ili putem telefona na broj: +387 387 65 190 765 i dogovoriti se sa njima oko načina dostave pomoći. Kao uvek, i “Vesti” su na usluzi.

Poziv donatorima

Ukoliko želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i na telefone: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.