Z. Vicelarević
Radio vredno i hirurški precizno: Majstor Simo Grčić

Radovi na zvoniku (pirg) hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu polako se privode kraju. Svojom belinom koju mu daje bilećki kamen i visinom od 33 metra zajedno sa zlatnim krstom bdi nad gradom Frankfurtom.

Simo Grčić, glavni majstor za obradu kamena, neimar iz Republike Srpske, iz Šipova, radio je od juna vredno, strpljivo i gotovo hirurški precizno.

– Neizmerno sam srećan što je meni pripala čast da radim na pirgu našeg hrama i zbog toga sam Bogu zahvalan. Dok sam radio, molio sam se Bogu da svaki kamen koji prislonim na zvonik predstavlja po jednog vernika. I da naša crkva uvek bude puna vernika koliko ima kamenih ploča na zvoniku – kaže nam majstor Simo.

On je do sada radio na više crkvenih objekata, a vreme provedeno u Frankfurtu pamtiće po tome što je upoznao mnogo dobrih ljudi i vernika.

– Nadam se da će mi se ispuniti san i da u Hilandaru pomognem svojim radom i svojim iskustvom. Daće Bog, a ja ću da uzvratim najbolje što mogu – kaže nam majstor Simo.

U zvonik je ugrađeno kamena koliko ga stane u dva velika šlepera, a dužina fugni između ploča je nekoliko desetina kilometara. Pored zvonika, novo ruho dobili su i stubovi i ulaz na pomoćnoj zgradi hrama. Trenutno se pri vrhu zvonika postavljaju prozori u zlatnoj boji i kada se budu skele sklonile zvonik će zasijati u punom sjaju.