Lična arhiva
HVALA DO NEBA: Aleksandra i Aleksandar Smukov

Većina naših vernih čitalaca sa svih strana sveta, do sada je sigurno saznala nešto više o našem dugogodišnjem štićeniku, Aleksandru Smukovu iz Dobrinaca kod Rume, kome su zbog malignog tumora još kao malom dečaku, amputirana oba oka. Razlog za to što ga i ovog puta pominjemo, kao i njegovu porodicu pogođenu brojnim nedaćama, jesu dobrotvorke sa drugog kraja sveta koje ga ne zaboravljaju. Tako je već godinama, jer Dijana Papac i Silvana iz Melburna iskrenom pažnjom, toplim rečima ohrabrenja, baš kao i novčanom podrškom obasipaju porodicu Smukov za svaki veliki praznik, pa tako izuzetka nema ni ovog puta. Kao što smo već zabeležili, pred vaskršnje dane, Dijana i Silvana su uputile Smukovima donaciju od 400 dolara, koje smo im prosledili i kako kažu usrećili, jer nijedan dan u porodici Smukov nije lak, i ponajmanje bezbrižan.

– Dijana i Silvana su žene za koje prave reči ne postoje, kao ni za njihovu dobrotu. Šaljući nam vredne donacije, našoj deci ulepšale su svaki rođendan i praznik, a samim tim donele i veliko olakšanje nama roditeljima. Tako je i sada za ovaj Vaskrs i nema tih reči zahvalnosti koje bi bile dovoljne da opišemo sve što nam leži na srcu. Kad imate troje dece s posebnim potrebama, ovakva podrška je od velikog značaja. Ovo vreme utiče na naše zdravstveno stanje, ali moramo se boriti za našu dečicu. I zato ova pomoć donosi sigurnost i mir, a to nema cenu – kazala je majka Aleksandra, dodavši:

– Kad me pitate kako smo, ako mogu da kažem – dobro smo. Borba za život, za zdravlje i ono najosnovnije je neprestana, dakle sve je po starom. Najviše se bojimo za supruga Duška. On je naš najveći oslonac, a ne može više da radi, brzo se umara i jednostavno od operacije srca više nije isti. Samim tim ni naš život. Jedini naš životni pokretač su Aca i bliznakinje Ivana i Nikolina i radi njih ne smemo da klonemo i moramo stalno gledati napred, a to bismo teško mogli da nije bilo divnih ljudi oko nas koji su nam zdušno pomagali kao Dijana i Silvana sada. Našim dobrotvorkama želimo sve najlepše u ove svete dane i da dobri Gospod uvek i u svakom trenutku bude uz njih i podari im svaku blagodat. Ne zaboravljamo ni sve ostale, bez kojih bi nam život bio mnogo teži. Svima želimo svaku sreću u životu uz vaskršnji pozdrav – Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

SVE SPREMNO ZA VASKRS: Aleksandar Smukov

Za zli usud Aleksandra Smukova, podsećanja radi, naši humani zemljaci saznali su pre više od decenije, kada je zbog malignog tumora očiju morao na skupo lečenje u inostranstvo i uprkos svim naporima lekara ostao bez vida. Da situacija bude dodatno teška, Aleksandra i Dušan Smukov morali su tada da brinu i o starijim ćerkama Ivani i Nikolini, obolelim od cerebralne paralize, zbog čega su bili na velikim mukama i nevoljama koje su nekako uspeli da prebrode uz pomoć humanih zemljaka širom sveta, a među njima Dijanom i Silvanom, zbog čega će im Smukovi biti večito zahvalni.

Višestruko talentovan

Svoj hendikep mladi Aleksandar Smukov nadmašio je izuzetnim talentom i visprenošću u svemu što radi, jer se danas kreće kao da vidi i to u u velikom gradu gde se školuje, izlazi, druži se, radi na kompjuteru, igra šah, vozi bicikl, pliva, igra pikado, obožava Riblju čorbu. Zato je postao i ostao miljenik zemljaka.

– Aca je na našu veliku radost već četvrti razred Pravno-birotehničke škole i polugodište je završio odličnim uspehom. Počeo je da se sprema za prijemni ispit. Još se doduše dvoumi da li hoće Fakultet političkih nauka ili Državnu bezbednost. Šta god da odluči mi ćemo ga podržati. Ima i devojku. Veoma sam ponosna na njega i radujem se što i pored svog hendikepa postiže tako dobre rezultate, ne posustaje, voli da se takmiči. Često nam mnogo nedostaje, jer sve ređe za vikend dolazi kući. S druge strane, Ivana i Nikolina su naša bolna rana. Ima raznih dana, ali najteži su oni kad je čovek u potpunosti svestan da će im ceo život biti potrebna nega i neko ko će biti uz njih – rekla je majka Aleksandra i sama lošeg zdravstvenog stanja.

Prijateljstvo skovano u nedaći

Budući da talentovani Aleksandar ima dve bolesne sestre o kojima treba voditi brigu danonoćno, ali da i njegovi roditelji nisu dobrog zdravlja, ne čudi što o Smukovima više od decenije pišemo i zašto im je svaka pomoć poput dara s neba.

– I ovim novcem smo prvo obradovali decu, a ostalo utrošili na ono najpreče da Vaskrs dočekamo kako dolikuje. Uprkos svemu što je našu porodicu snašlo, nepobitna činjenica je da imamo neverovatne prijatelje širom sveta. Bili su uz nas u najkritičnijim vremenima i nisu nas napustili, a Dijana i Silvana su zaista najbolji dokaz za to – kazala je Aleksandra.