Lična arhiva
Borba za vid: Mijat Milenković

Ubrzo nakon što smo objavili priču o malenom jednogodišnjaku Mijatu Milenkoviću iz Prokuplja, mnogi su kontaktirali redakciju „Vesti“ sa željom da pomognu.

Ovaj maleni harizmatični dečak svojim osmehom razoružao je naše čitaoce, a Ratko Crnić iz Melburna u Australiji uputio je našoj redakciji dar od 150 australijskih dolara sa željom da Mijat ozdravi, a mi smo njegovu donaciju odmah prosledili Milenkovićima.

Mijatov tata, Danijel zamolio nas je da donatoru prenesemo pozdrave i da mu se zahvalimo.

– Veliko hvala. Blizu smo cilja da kompletan iznos bude prikupljen. Hvala što mislite na nas i Mijata i pomažete mu da ozdravi. Mnogo nam znači – rekao je Danijel Milenković.

Priča o ovom čoveku, starijem vodniku iz Brigade veze Vojske Srbije, koji je prošle godine, čim je dobio blizance, njegovo treće i četvrto dete, donirao aparat Klinici za dečje interne bolesti u Nišu, vredan nešto više od 200.000 dinara, već se pronela širom Srbije zahvaljujući medijima. Ono što ovaj pošteni čovek u tom momentu nije znao, niti mogao da nasluti, a to je da će njegovom sinčiću, 15-mesečnom blizancu Mijatu biti potrebno skoro duplo više novca za operaciju očiju.

Intervencija na očima Mijatu je trebalo da bude urađena u privatnoj klinici „Stankov“, do kraja maja. Operacija je trebalo još ranije da bude urađena, ali su zbog korona virusa i vanrednog stanja odložene sve intervencije.

– Sve vreme smo bili u vezi sa klinikom. Rekli su nam da se javimo čim prođe vanredno stanje da odvedemo Mijata da odradi pregled kako bi mogli da nam zakažu operaciju. U međuvremenu, Mijat treba da dobije još dva kilograma zbog anestezije. Uslovi su ispunjeni i u suštini mi smo za operaciju sakupili 90 odsto novca. Blizu smo kraja da zaokružimo sumu. Ovom prilikom želim da se od srca zahvalim svima koji su imali razumevanja i već nam pomogli. Iskreno se nadam da ćemo uz pomoć dobrih ljudi prikupiti i nedostajuću sumu kako bi Mijat što pre mogao na operaciju – rekao je Danijel Milenković.

On je prošle godine Odeljenju za intenzivnu negu Klinike za dečje interne bolesti u Nišu donirao savremeni pulsni oksimetar. Novac za to prikupio je zajedno sa Bojanom Stanimirovićem iz Amadeus benda. Na ovaj humani gest odlučio se pošto je, dok se njegov sin Mijat lečio u niškoj klinici, uvideo profesionalizam i entuzijazam zaposlenih, ali i potrebu te ustanove za pulsnim oksimetrom, koji se koristi za invazivna merenja najbitnijih vitalnih funkcija najmlađih pacijenata. Do toga je došlo, budući da je njegovoj supruzi pukla materica pred kraj trudnoće. Beba Ignjat je, srećom, na ovaj svet stigao bez ikakvih komplikacija, ali mali Mijat je ostao bez kiseonika i morao je da bude oživljavan. Zbog toga mu je danas potrebna operacija očiju, iako je imao i drugih problema.

– Zbog nedostatka kiseonika, pojavio mu se edem na mozgu. Rođen je sa dva kilograma i 600 grama. Transportovan je iz Prokuplja u Niš. Desna strana tela mu nije funkcionisala kako treba, pa smo uspeli vežbama da je vratimo. Njegov brat blizanac već hoda, a Mijat tek sada počinje da ustaje, da se penje… Ostao je taj problem s očima, i mi se nadamo da ćemo i to uskoro rešiti – priča Milenković.

Osim Mijata i Ignjata, Danijel i njegova supruga imaju još dvoje dece – ćerku Lenu (7) i sina Uroša (5). Žive kao podstanari, ali ne žale se.

– Za sada niko ne može da nam garantuje da će biti neophodna samo jedna operacija. Mi svakako moramo da idemo, pa šta nam bog da. Kod fizijatra smo išli celu godinu i postigli najbolje što se moglo. I opet ćemo kad prođe operacija u banju Gornja Trepča na vežbe da mu se pokrenu mišići. Jeste muka, ali ako sve bude kako treba, čovek sve to brzo zaboravi – istakao je Danijel.

Kako pomoći?

Svi plemeniti čitaoci „Vesti“ koji žele da pomognu porodici Milenković, kako bi sinu Mijatu omogućili dalje lečenje, mogu pomoći uplatom donacije na račun u Mobi banci: 115-0000000061536-47 na ime majke Danijele Milenković, a za uplate iz inostranstva: IBAN: RS351150000000006153647, SWIFT: AAAARSBG

Mali Mijat u naručju oca Danijela

Isto bih uradio

Kako je istakao otac Danijel za mnoge medije u Srbiji, da je znao za problem sa Mijatom, opet bi donirao aparat dečjoj bolnici u Nišu.

– Uradio sam to jer sam osećao da je to najmanje što mogu da uradim u znak zahvalnosti, a i opet bih uradio isto. Bez obzira na to što je Mijatu sada potrebna pomoć, i sada pomažemo koliko možemo. Naša porodica se i sada odaziva na humanitarne akcije, koliko god je to u našoj moći, ali činjenica je da sada ovo sami ne možemo da izguramo – kaže Milenković.