Lična arhiva
Novi rekorderi

Kada je cilj plemenit, ima li većeg nego pomoći bolesnoj deci, tada je sve moguće, pa bilo to i obaranje Ginisovog rekorda. Na spektaklu u hali “Gordana Goca Bogojević” u Kragujevcu, sportisti – amateri iz ovog grada su to dokazali na svom primeru, jer nisu oborili jedan – već pet Ginisovih rekorda, kako bi se prikupljenim sredstvima pomoglo lečenju trogodišnje Kaline Marinković i godinu dana starije Anđele Niković.

– Uspeli smo da sakupimo 158.000 dinara (oko 1.340 evra) i uručili roditeljima Kaline i Anđele. Oni su presrećni i bezgranično zahvalni zbog novca, ali najviše zbog toga što je šira javnost čula za problem koji njihova deca imaju, pa su uvereni da će se javiti još ljudi dobre volje – u jednom dahu priča Srđan Ristić, organizator prvog spektakla u Srbiji Veče Ginisovih rekorda, nekadašnji vojni specijalac, a sada vlasnik dva Ginisova rekorda.

Podsećanja radi, Kalina Marinković ima dve i po godine i uz dijagnozi Njest sindrom (najteži oblik epilepsije), boluje i od celebralne paralize. Kalina je uradila drugu od četiri transplantacije matičnih ćelija u Istanbulu, ali i dalje nema kontrolu glave, ne prati pogledom, niti je u mogućnosti da sedi, pa su potrebna sredstva i za dalje operacije, ali i specijalističke preglede, fizikalne terapije, logopedske i defektološke tretmane. Kod Anđele Niković, koja ima četiri godine, ustanovljena je teška srčana aritmija, ali i dijagnostifikovana Dg. Ldžssencephalia (teško neurološko oboljenje) zbog čega ne hoda, ne sedi i ne priča. Da bi joj se pomoglo potrebne su stalne terapije i vežbe, a sve to košta. Zato nije bilo dileme da li će i sportisti – amateri pokušati gotovo nemoguće. I uspeli su. Taj uspeh je još veći, jer su u tom poduhvatu učestvovale i tri devojke.

Marija Jevremović Spasić je za jedan minut sa opterećenjem od 20 lb (9, 7 kilograma) uspela da uradi 46 sklekova, odnosno dva više nego što je iznosio dosadašnji rekord. I to možda ne bi čudilo da nije reč o ekonomskom tehničaru i majci dvoje punoletne dece!

– Testirala sam svoje granice i zahvalna sam Srđanu što mi je pružio priliku da pokažem i sebi i svetu da limiti ne postoje. Još draže mi je što sam učestvovala u manifestaciji sa ovako humanim ciljem – priča Marija Jevremović Spasić.

Sledeći novi Ginisov rekorder je Ivana Milenković, diplomirani ekonomista, koja se poslednjih 15 godina bavi marketingom.

Nevena Milošević

Ona je za čak šest sekundi uspela da obori dosadašnji rekord u izvođenju 25 barpija za što kraće vreme. Umesto 50 sekundi, taj rekord je sada 44.

– Obaranje rekorda sam videla prevashodno kao takmičenje same sa sobom, ali i da pokažem da se predan i kontinuiran rad uvek isplate i da je uvek moguće pomeriti sopstvene granice – priča Ivana Milenković.

Treća Ginisova rekorderka je Nevena Milošević. Ona je za 60 minuta uradila neverovatnih 1.232 skleka, odnosno 67 više od dosadašnjeg rekorda. Doduše, tako nešto se i dalo očekivati od diplomiranog profesora fizičke kulture.

– Kao i u životu, tako i u sportu smatram da granice ne postoje i da smo mi ti koji sami sebi stvaramo limite. Veruj u sebe i nikad ne odustaj. To je geslo koje me vodi kroz život – priča ova devojka, koja radi kao šef spasilačke službe u SPD Radnički.

Branislav Đokić, po profesiji je kuvar, a od pre nekoliko dana i ponosni vlasnik jednog od zahtevnijih Ginisovog rekorda. U kategoriji 25 barpija za što manje vremena on je dosadašnjih 40 sekundi oborio za tačno jednu sekundu!

– Da bi uspeo u nečemu moraš verovati u sebe i kad niko drugi ne veruje. Svi zajedno smo napravili mali korak da bismo pomogli ovim devojčicama, svesni da prikupljen novac možda nije dovoljan za sve što im treba, ali uvereni smo da će i naš primer inicirati sve one velikog srca da Kalina i Anđela imaju radosno detinjstvo – priča Đokić.

Inicijator akcije: Srđan Ristić

Rekorder velikog srca

Poslednji, peti rekord oborio je inicijator humanitarne akcije, aktuelni Ginisov rekorder u broju kombinovanih sklekova i zgibova (423 za 60 minuta), ali i prošlogodišnji sportista godine Vojske Srbije. On je uspeo da za minut uradi 63 skleka na dva prsta jedne ruke čime je za pet sklekova nadmašio dosadašnji svetski rekord.

– U institutu za rekorde je komisijski potvrđeno da smo svi uspešno oborili rekorde i da nas očekuju zvanični sertifikati. Nažalost, šesti takmičar Žarko Janković iz Berana nije uspeo u pokušaju da 25 betonskih blokova razbije s jajetom u šaci. Međutim, biće prilike da se i on upiše u Ginisove rekordere, a mi nećemo zaboraviti Anđelu i Kalinu, kao i svu drugu decu kojoj je zbog teških bolesti potrebna pomoć – obećava Srđan Ristić, Ginisov rekorder velikog srca.

Ristić će na manifestaciji Dani rekorda u junu u Hamburgu pokušati da još jednom obori ovaj rekord i to pred komisijom Ginisa koja stiže iz Londona.

Kalina Marinković

SMS za pomoć Kalini i Anđeli

Za sve one koji žele da pomognu Anđeli i Kalini mogu to da učine posredstvom Fondacije Budi human i putem SMS poruka.

Za Anđelu to je moguće iz Srbije slanjem SMS poruke 1034 na broj 3030, a iz Švajcarske na broj 455 treba upisati poruku sa tekstom “human1034”.

Za Kalinu iz Srbije je to moguće slanjem SMS poruke 1181 na broj 3030, a iz Švajcarske na broj 455 treba poslati poruku sa tekstom “human1181”.