Vesti online
SANjAJU TOPLU SOBU I KUPATILO: Porodica Filimonović

Kada se u “Vestima” na strani Humanitarnog mosta, proteklih meseci po prvi put pojavila priča o siromašnoj porodici Zorana Filimonovića iz zabitog Muhova na Goliji, više naših čitalaca, rasutih širom Evrope, pozvali su Zorana i njegovu suprugu Špresu i izrazili spremnost da im pomognu.

Iako su u prvi mah stizale vredne donacije, akcija je utihnula, a oni nisu stigli do zadatog cilja, da makar malo poboljšaju uslove života za njihove mališane. Da nisu sasvim zaboravljeni, dokazuje novopristigla donacija od 50 evra, pomoć familije Rašković iz Hamburga. Dar je već stigao Zoranu Filimonoviću koji sa suprugom Špresom, Albankom iz Skadra, u nezavršenoj kući jedva prehranjuje svojih petoro i još dvoje dece nedavno preminulog brata. Porodica Filimonović pokušava da se useli bar u dve sobe, a u tim naporima, osim naših čitalaca, pomaže joj i humanitarna organizacija Srbi za Srbe, ipak, još je neizvesno da li će se radovati pre zime.

– Presrećni smo zbog pomoći koju smo dobili, jer nam svaki dar mnogo znači i ohrabruje nas, a posebno teši saznanje da nismo i da više nećemo biti sami. Radujemo se što su uz nas “Vesti” i Hido Muratović, ali i “Srbi za Srbe” zbog čega se i nadamo da ćemo pre zime rešiti probleme za kućom. Za sada, sve je još pod znakom pitanja. Veliko hvala, dobroj familiji Rašković, Bog neka ih čuva – poručio je Zoran Filimonović.

Novopazarski humanitarac Hido Muratović koji je još zimus uprkos velikom snegu i lošim putevima, svojim vozilom uspeo da se probije do Muhova i Filimonovićima uruči najneophodnije namirnice, odeću, obuću i igračke i dalje je uz njih i nada se da će se još dobrih ljudi javiti da pomogne Filimonović. Naglašava i da je za ovu porodicu u Muhovu saznao od njihovih komšija i čuo sve najbolje uz apele da im se pomogne.

– U nezavršenoj kući, bez podova, vrata i prozora, Filimonovići žive još i sa suprugom i dvoje dece Zoranovog nedavno preminulog brata, pa ih je ukupno desetoro. Nemaju kupatilo, kuhinju, kao ni najosnovnije uslove za život. Cilj je da im obezbedimo bar dve tople sobe, kupatilo i zajedničku kuhinju kako bi deca mogla da žive, rastu i uče bar približno kao njihovi vršnjaci iz imućnijih porodica na Goliji – istakao je Hido Muratović.

Zato ovaj poznati humanitarac i najavljuje svoj angažman na zbrinjavanju ove porodice i ubuduće.

– Kao što sam već pomenuo, povremeno radim kao kurir u lokalnoj osnovnoj školi. Plata je isuviše mala da bi bilo šta konkretnije mogli sa njom da uradimo. Imamo kravu i kokoške, pa na sreću nismo gladni. Za nešto više, kao što je uređenje bar jedne sobice ili kupatilo o kome deca maštaju, za toplinu tokom zime i za malo bolji život nemamo novca. Niti postoje izgledi da ćemo ga uskoro imati, jer na planini nemamo od čega da zaradimo dinar, a deca rastu i treba im sve više – istakao je Zoran, pojasnivši da je to i najveći razlog zbog koga su se i odlučili da pomoć potraže od dobrih ljudi.

Svi u jednoj sobi

Sedmoro Filimonovića spava u jednoj sobi na dva raspala kauča i jednom dušeku. Nemaju dovoljno prostora i ormana, pa i odeću moraju da drže po podu. U kuću se ulazi kroz vrata na kojima je polomljeno staklo, pa moraju da ih krpe starom jaknom. Do dnevne sobe se stiže “gurkom”, pošto je kvaka na starim vratima opala, a za stolom se sedi na raspalim stolicama sa kojih, čim se dotaknu, otpadaju delovi. Zato je Zoranu, Špresi i njihovoj deci Ivani (7), Milodarki (6), Ivanu (5), Milici (4) i Martinu (3) preko potrebna podrška da ne dočekaju još jednu zimu smrzavajući se u tim neuslovnim prostorijama.

Nekada bili domaćini

Porodica Filimonović nekada je važila za imućniju u Muhovu. Imali su mnogo stoke i ni u čemu nisu oskudevali. Sve je krenulo nizbrdo kad su se razboleli i jedno za drugim umrli Zoranov otac, majka i brat. Tada je sve stalo, a tek ukrovljena kuća počela je da propada. Sa suprugom Špresom, Albankom iz Skadra, Zoran se sada grčevito bori da prehrani svoju i bratovljevu decu, da ih školuje i obezbedi im bar najosnovnije uslove za život. Potpuno sam, sa malom platom školskog poslužitelja to neće moći.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti”, koji žele da kontaktiraju sa porodicom Filimonović i upute im svoju podršku, mogu im se javiti na broj telefona: +381 64 386 56 82 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, na usluzi je kao i uvek Redakcija “Vesti”.