Vesti
Da se pripreme za školu: Sanja Bartok sa mališanima

Za naše brojne štićenike, čije su se tužne sudbine našle na stranicama našeg lista, po već ustaljenom običaju, sa početkom novog meseca stiže i pomoć dobrotvora iz daleke Australije. To samo po sebi govori koliko je srce naših zemljaka, koji iako udaljeni hiljadama kilometara, ne zaboravljaju svoju rodnu grudu i uvek su spremni da pomognu onima kojima je teško u otadžbini. Izuzetka nema ni ovog meseca, jer je sa Petog kontinenta pristiglo novih 3.400 dolara upućenih na 11 adresa nevoljnika sa raznih strana Srbije.

Od ovog iznosa, humana Zdravka Dabić iz Sidneja, izdvojila je pomoć od 1.000 dolara za desetočlanu porodicu Sanje Bartok iz Gudurice kraj Vršca. Uz dar, stiglo je i njeno pismo u kome između ostalog piše:

“Draga Sanja, želim sve najbolje tebi i tvojoj dečici! Da im kupiš brašno, šećer, uniforme i šta vam treba. Pozdrav od Zdravke Dabić iz Ferfilda, odnosno Sidneja.”

Redovnu mesečnu stipendiju od ukupno 850 dolara poslao je i O. V. iz Sidneja sa porodicom za četvoro đaka orahovačke Gimnazije (Dimitrija Radića, Darinku Ulamović, Lazara Grkovića i Ljubicu Micić) i Stefana Pendića učenika sa Golije. Pored ovog dobročinitelja, još 700 dolara, ovog meseca anonimna familija, takođe iz Sidneja, namenila je porodici Nataše Virijević – Ničić iz Novog Badovca kod Gračanice na Kosmetu. Uz dar poslali su, kao što to uvek i čine, samo kratku poruku da se donacija uruči onome kome je namenjena uz dobre želje.

Njihov humani sugrađanin Marko iz Sidneja uputio je 500 dolara na dve adrese, tačnije 300 dolara je uputio maloj siromašnoj Mari Milanović sa Rogozne, a još 200 dolara kao pomoć samohranoj majci Vuki Barbu iz Mramorka. Naš čitalac Zoran iz Brizbejna izdvojio je 200 dolara pomoći za slepog mladića Nikolu Jovića iz Kosovske Mitrovice, uz toplo pismo u kome između ostalog piše:

“Molim Redakciju da uradi ovaj posao za mene i uruči ovu skromu pomoć za ovog mladog čoveka. Ne dao Bog nikome tako nešto. Moje ime je Zoran, rodom sam iz Zenice. Živim sa porodicom u Brizbejnu. Znam dobro šta su patnja i nevolja. Ništa bitno ne mogu da promenim u Nikolinom slučaju, samo želim preko vas da pošaljem ovu skromnu donaciju i da usrećimo Nikolu.”

Plemenita porodica Tešić iz Melburna uputila je 150 dolara za porodicu Zorana Filimonovića iz Muhova uz kratku poruku u kojoj između ostalog piše: “Donaciju od 150 dolara i srdačne pozdrave upućujemo porodici Filimonović iz Muhova uz želju da zimu dočekaju u toplom i udobnom okruženju. Porodica Tešić, Melburn.”

Sve navedene donacije narednih dana biće isporučene na zadate adrese, što ćemo, kao i uvek, zabeležiti slikom i rečju, kako bi dobrotvori iz daleka mogli da podele radost sa onima na koje su mislili.

Zaposlenje najveći problem

Razlog zbog koga su naši humani čitaoci iz daleke Australije odlučili da pomoć pošalju navedenim štićinicima Humanitarnog mosta, nije teško otkriti. Sve njih podjednako spaja nemaština sa kojom sami ne mogu da izađu na kraj. Posao do koga se teško dolazi, jedan je od glavnih uzroka, a samim tim se stvara i nemogućnost da porodice “stanu na sopstvene noge”. Naravno, postoje i drugi izazovi sa kojima se suočavaju u svojoj teškoj svakodnevnici. Svakako, više o tome pisaćemo i pojasniti u sklopu uručenja prispelih donacija, koje će sigurni smo, doneti mnogo sreće u skromne domove štićenika u kojima najčešće stanuje briga kako pregurati naredni dan, a da neko od članova porodice ne gladuje ili oskudeva u najosnovnijim potrebama.