Lična arhiva
HVALA DIVNI LjUDI: Nataša i Bojan Virijević sa decom

Porodica Nataše i Bojana Ničića iz Novog Badovca kod Gračanice, koji uz mnoge teškoće podižu šestoro dece, imala je proteklih dana razlog za novu radost. Zasluga za to pripala je dugogodišnjim donatorima i redovnim učesnicima u brojnim akcijama Humanitarnog mosta, anonimnoj familiji iz Sidneja. Oni su ovog puta za porodicu Ničić-Virijević, izdvojili 500 dolara kako bi ih usrećili za predstojeće praznike. Čim je podigla donaciju, Nataša Virijević Ničić se javila i našoj Redakciji, poželevši da donatoru uputi tople reči zahvalnosti.

– Molimo vas da se u ime cele naše porodice do neba zahvalite tim divnim ljudima. Bog ih blagoslovio i sve najbolje im podario, a najpre dobro zdravlje. Njihovu pomoć iskoristićemo najviše za to da obradujemo dečicu paketićima i garderobom, a sve što pretekne za ono što bude najpreče – rekla je u dahu Nataša Virijević Ničić, čija se porodica svako malo nađe u nemilosti sudbine zbog izuzetno teških uslova za život na Kosmetu.

Posla nema, teško se do njega dolazi, a i do nadnice, pa im je pomoć plemenitih zemljaka proteklih godina bila od velikog značaja.

– Neizvesnost je najgori drug i utiče na sve nas. Sve se nadamo, promeniće se nešto, doći će neka bolja vremena i za nas, ali to neko bolje vreme nikako da dođe. Težak je ovde život, ali ovo je naša rodna gruda i mi je se ne možemo tako lako odreći. Zato i jesmo tu gde jesmo i mučimo se, ali se nadamo da naša deca neće i da će jednog dana sve ovo kroz šta smo prošli, ostati za nama – kazala je Nataša Virijević Ničić, čija najmlađa ćerkica Nevena ima samo dve godine.

Često sumorna svakodnevica samohrane majke Vuke Barbu (42) iz Mramorka kod Kovina i njeno troje mališana, uvek je u mislima anonimne familije iz Sidneja. U prilog ovoj tvrdnji stoji i to da ne prođe ni jedan veći praznik, a da anonimna familija ne obraduje donacijom Vuku, blizance Davora i Dijanu, najmlađeg i Savu, baš kao što je to slučaj i ovog puta. Uz prilog od 400 dolara poželeli su Vuki i deci sve najlepše, a mi smo se pobrinuli da ovaj dar i dobre želje što pre prosledimo na kućnu adresu ove samohrane majke, znajući koliko joj je svaka para dragocena.

– Mnogo smo se obradovali! Koliko sam samo zahvalna ovim dobrim ljudima, ne može u reči da stane. Svaki put kada sam se našla u nevolji, oni su bili tu da nas izvuku iz nevolje. Zato nikada i neću moći dovoljno da im se zahvalim. Želim im svako dobro u životu i svaku blagodat, ništa manje nisu zaslužili. Blagosiljaćemo ih dok smo živi, jer zahvaljujući njihovom razumevanju i svesrdnoj podršci imamo i sopstveni krov nad glavom, što nikako nije mala stvar. Ovu pomoć najpre ću utrošiti da dokupim ogrev da nam bude toplo u kući, a sve ostalo da dopunimo zalihe hrane. To nam je na prvom mestu – rekla je u dahu Vuka, svojevremeno i žrtva porodičnog nasilja.

Pre i posle akcije sređvanja

Nemaju mira

– Za nas Srbe na Kosmetu, nikada nema mira u potpunosti. Pre neki dan, mlađi sin Jordan je video kako Albanci pokušavaju da kidnapuju jedno dete i doživeo veliku traumu. Zbog toga je na lekovima za smirenje, a mi smo svako malo kod doktora i strepimo – podelila je sa nama Nataša Virijević Ničić.

Kuća sređena

Nataša Virijević Ničić je podsetila i da im je tokom juna u pomoć pritekla i Tamara Grujić (emisija “S Tamarom u akciji”) sa svojom ekipom, pa su zahvaljujući njima Ničići osvežili svoj dom, dobili lepo uređene sobe, kuhinju, kupatilo i nov nameštaj. Sada je sve sređeno i pod konac. To sami nikako ne bi mogli da urade.

– Mnogo smo im zahvalni jer su uspeli da nam isteraju vlagu iz kuće, renoviraju je, obezbede nov nameštaj. Sada nam je sve mnogo lepše i prijatnije za život – kazala je Nataša Virijević Ničić.

Vuka Barbu sa Davorom

Zahvalnost do neba

– Kad čovek živi od socijalne pomoći i onoga što uspe da zaradi u nadnici, teško je namiriti sve potrebe, a za decu mora da se ima. Zato me već od same pomisli da nešto ne mogu da im obezbedim hvata panika. Ne znam šta nam sutra nosi, ali ne može da se poredi s onim kroz šta smo godinama prolazili i torturu koju smo trpeli. Još jednom hvala svim divnim ljudima koji su nam pomogli kad nam je bilo najteže – iskreno će Vuka Barbu, koja je sa dečicom mnogo toga prošla, dok u njen život nisu ušli ljudi dobrog srca.