Vesti
UVEK POZITIVAN I NASMEJAN: Sergej Petkov

Teška sudbina 12-godišnjeg Sergeja Petkova iz Beograda, obolelog od spine bifide i Arnold Ćiari sindroma, kao i nevolje njegove porodice da mu obezbede sve što je neophodno za normalno funkcionisanje, nisu mogle da ostave ravnodušnim ni naše dugogodišnje čitaoce Biljanu i Stevana Grčića iz Sent Vendela. U želji da ohrabre porodicu Petkov, uputili su im posredstvom Redakcije “Vesti” dar od 50 evra uz toplo pismo podrške. Novopristigla donacija iz Nemačke porodicu Petkov je obradovala, a još više toplo pismo Grčića.

– Molimo vas da se u ime naše porodice mnogo zahvalite tim divnim ljudima na empatiji, razumevanju i podršci. Činjenica je u je novac u ovom teškom vremenu, naša konstantna prepreka sa kojom se borimo. Sergejevo stanje zahteva mnogo troškova, a mi kao prosečna porodica to sebi ne možemo da priuštimo. Zato ćemo i ovaj dar utrošiti samo za njegove potrebe, za terapije, logopeda, fizioterapeuta, komprese za lečenje dekubitisa (za terapiju od 10 dana potrebno je izdvojiti skoro 5.000 dinara). Logoped i fizijatar dolaze dva puta nedeljno, jer za više nemamo novca. Svakako bi trebalo pojačati sve te terapije. Da nam nije dobrih ljudi poput ove humane porodice iz Nemačke, koja nam je priskočila u pomoć, nema šanse da bismo mogli bilo šta od toga da mu priuštimo – iskreno će majka Vesna.

Njen hrabri sin Sergej je, podsećanja radi, rođen s oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Ćiari, zbog čega je postojala pretnja da dođe do uklještenja mozga i morala je da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje je još gore i teže. Dečak ne diše samostalno, pa bez boce kiseonika ne može nigde.

– Sergej je generalno dobro. Pravi je borac i sve pobeđuje osmehom. Ima doduše nekih problema sa stomakom, pa ćemo uraditi analize da vidimo šta je u pitanju, iako se nadamo da nije ništa ozbiljno. Njegov najveći problem je u suštini kičmeni stub koji je kriv 75 stepeni i preti da mu poremeti unutrašnje organe. Jedino rešenje je operacija, ali u ovom stanju niko neće da ga operiše. Zato se moramo truditi da ostane u što boljem stanju, da mu imunitet bude jak, jer za njega i obična prehlada može biti kobna – kaže Vesna.

Njen suprug radi, ali Vesna već dugo ne uspeva da pronađe posao, što je muči. Najveću podršku pored mame i tate, Sergeju pruža mlađi brat Aljoša koji ima osam godina. Kako Vesna kaže, srce joj je na mestu kad vidi pravu bratsku ljubav između njih dvojice.

Energičan i nestašan

Iako Sergej ne može da trči u parku sa svojim vršnjacima, energije i harizme mu ne nedostaje. Za to je najzaslužnija mama Vesna koja ga tretira kao da nema nikakvih zdravstvenih problema.

– Iako postoje ograničenja koja ga sprečavaju da živi potpuno normalno, on je mentalno potpuno očuvan. Stroga sam mama, pa umem i da ga kaznim kad zasluži, a kao i svaki vedar i inteligentan dečak ume da bude nestašan. Naročito u kombinaciji sa mlađim bratom Aljošom. Tata je zato malo popustljiviji – priča Vesna.

Napreduje uprkos svemu

– Sergej je izrastao u pravog tinejdžera, kome hormoni ubrzano rade. I dalje je zaljubljen u svoju Emu, ali tu i tamo bude još neka simpatija. Istina, bio je veoma vredan tokom prošle školske godine, ali i početkom ove. Zaista je dosta napredovao. Veoma je svestan svojih problema i baš se trudi da savlada gradivo. Peti je razred i daje sve od sebe da postigne najviše što može. Osmeh mu, uprkos svemu, ne silazi sa lica zbog čega smo mnogo ponosni na njega – ispričala je mama Vesna.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu na broj telefona +381 65 317 62 36, ili izvršiti direktnu uplatu na žiro račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72 otvoren u Credit Agricole banci. Devizni račun je IBAN RS 3533004302019309574. Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.