K. M.
Jači od svih nedaća: Uprava Ficroj siti Srbije

Najstariji srpski fudbalski klub u Viktoriji – Ficroj siti Srbija iz Melburna obeležio je prošle nedelje svoju slavu Svetog proroka Iliju. Slavlje je obeleženo u prisustvu velikog broja igrača, članova uprave kluba, predstavnika drugih fudbalskih klubova, i naravno, mnogobrojnih navijača.

Po tradiciji, klub Srbija je slavu obeležila u prostorijama srpske crkve Sveti Sava u Grinzborou. Obred osveštenja slavskog kolača obavio je protojerej Vladislav Šipovac u prisustvu vernika i predstavnika kluba.

Kao i svako slavlje i okupljanje u srpskoj zajednici i ovogodišnja slava Srbije nije mogla da prođe bez muzike. Prisutne je zabavljao orkestar Milana Bogdanovića, a svi prisutni su bili posluženi slavskim ručkom.

Nadživeli JUST

Posebnu draž nedeljnom slavlju svojim prisustvom dali su i prvi igrači Srbije koji su uz klub od njegovog osnivanja. Beli Đurković i Ilija Čubrilo podsetili su nas na vreme kad je Fudbalski klub Srbija osnovan, u vreme nekadašnje SFRJ, vreme kad komunistički režim iz otadžbine nije blagonaklono gledao na osnivanje etničkih klubova. Bili su etiketirani kao velikosrpski i četnički klub.

– Na samom početku nam je bilo teško. Nismo imali veliku podršku, a imali smo i problema sa igračkim kadrom – seća se Beli Đurković.

Bilo je problema i sa igračkim kadrom, pa su u tim morali da uskaču i omladinci.

– Išli smo ponekad na utakmice i samo sa sedam igrača. Vlado Pekić je tada bio dečak od samo 12-13 godina, pa smo njega morali da angažujemo da igra u prvom timu, da bismo mogli da završimo utakmicu. Morali smo da ga svi pazimo, jer je bio dete u poređenju sa nama, kako se ne bi povredio. Kad smo osnivani, postojao je veliki jugoslovenski tim JUST, a među njima nismo bili baš na dobrom glasu. Nazivali su nas mnogim pogrdnim imenima. Ali, eto, oni su prestali da postoje, a mi smo i dalje opasni – kaže za „Vesti“ Đurković, koji je odigrao nekoliko sezona u dresu Srbije.

Sjajna atmosfera: Orkestar Milana Bogdanovića

Priča čika Ilije

Među prvim igračima bio je i čika Ilija Čubrilo, sada aktivni član srpske zajednice u Grinzborou. Prisećajući se mladosti i vremena kad je davao golove za Srbiju, kaže da je bilo teško osnovati klub u vreme kad je projugoslovenski klub JUST imao podršku matice, ali i većine iseljenika.

– Ipak, nismo imali previše problema, ali se često negativno gledalo na naše postojanje. Vremenom su nam prilazili igrači. Imali smo podršku mladih. Niko se nije nadao da će se JUST raspasti, ali takvo je bilo vreme. I danas rado dođem da podržim klub. Bio sam i na subotnjem derbiju između Srbije i Sinđelića, bilo je dosta navijača. Nadam se da će dobiti bolju podršku u samoj zajednici kako bi klub opstao i u budućnosti – rekao nam je Ilija Čubrilo.

Fudbalske priče: Sveštenik Šipovac sa igračima

Domaćin sin legende

Ovogodišnji domaćin slave bio je Branko Stojanović, inače sin nekadašnje legende i najboljeg strelca Ficroj Srbije svih vremena. I sam Branko je svojevremeno bio jedan od sjajnih golmana Ficroj Srbije, pa mu je dužnost domaćina slave i zasluženo pripala. Naredne godine te lepe dužnosti prihvatio se Radoš Krasić, takođe do nedavno uspešni fudbaler Ficroj Srbije.

Zakazana Skupština

O budućnosti Srbije i dalje vizije samog kluba razgovaraće se već narednog petka u prostorijama Crkve Sveti Sava, gde će se održati proširena Skupština kluba, na koju su pozvani igrači, članovi zajednice i svi oni koji žele da klub opstane i napreduje. Sastanak će se održati u 19.30.