pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema izveštaju ” Society for Human Resource Management” iz SAD, mnoge kompanije u svetu uvode četvorodnevnu radnu nedelju kako bi privukle talentovane zaposlene iz svih delova sveta, napominjući da u današnjem globalizovanom svetu ljudi iz jednog kraja sveta bez mnogo problema pronađu posao na drugom kraju.

Među tim zemljama je i Velika Britanija, u kojoj je nedavna anketa međunarodne agencije DžouGov pokazala da 63 odsto Britanaca podržava četvorodnevnu radnu nedelju.

– Fleksibilno radno vreme bilo bi daleko korisnije, kako za zaposlene, tako i za kompanije. Mislim da bi kraća radna nedelja rezultirala brojnim pozitivnim efektima, poput održavanja dobrog balansa između poslovnog i privatnog života, što je vrlo važno jer mnogi od nas pate zbog prekomernog rada – rekao je Džonatan Ričards, direktor kompanije Breathe HR.

Upozorio je da neka istraživanja pokazuju da previše vremena provedenog na poslu može izazvati veći stres, anksioznost i dugoročni uticaj na mentalno zdravlje.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 odsto kompanija na globalnom nivou zaposlenima nudi mogućnost da rade četiri dana u nedelji i do 10 sati dnevno, umesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno.

Rezultati njihovog istraživanja su takođe pokazali da je ovaj trend rezultirao boljim raspoloženjem među zaposlenima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.

Sutra – Radna nedelja od četiri dana (3): Nedelja crveno slovo