Lična arhiva
TETKA VELIKA PODRŠKA: Radmila i Anđela Šokčević

Dar plemenitog Zorana Uzelca iz Sidneja od 150 dolara, o čijem prispeću smo nedavno pisali, stigao je na adresu porodice Šokčević u selo Kijevci, nadomak Gradiške, u Republici Srpskoj, koja je ostala bez 41-godišnjeg Milorada, koji je bio njen stub i glavni oslonac. Pre svega, kako bi pomogla napore Šokčevića da izvedu na put troje siročadi, koje je ostalo iza Milorada, sinove Sinišu (17) i Daniela (16) i ćerku Anđelu (13).

– Hvala tom dobrom čoveku koji je mislio na nas. Nekako je lakše kad znate da neko saoseća sa vama. Ovaj dar pričuvaćemo za ono što je deci najpotrebnije, a to je krov na kući. Zbog toga nam je svaka pomoć zlata vredna. Deca su još ranjiva i pored mene, bake i deke, nemaju nikoga. Majka ih je napustila pre deset godina. Takve rane na duši teško je zaceliti – podsetila je tetka Rada.

Da sve bude teže za ovu porodicu, njen brat Milorad je radio sve što mu je dolazilo pod ruku kako bi prehranio porodicu jer otac Dragomir (70), Stoja, ali i Rada Šokčević zbog godina i slabog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da rade i privređuju.

Nakon tragedije koja ih je zadesila, deca nisu htela da pređu da žive kod deke, bake i tetke, već su ostala u kući koja prokišnjava. Milorad je to hteo da sredi, ali nije dočekao. U međuvremenu, tetka Rada zvanično je postala starateljka dece dok najstariji sin Siniša, koji je treći razred Srednje trgovačke škole, ne postane punoletan.

– Skromna su to i dobra deca, ovo je veliki udarac za njih i za nas roditelje. Mi smo tu da im pomognemo koliko možemo, ali naše snage su slabe. Supruga Stoja i ja više nismo u godinama, a ni zdravstveno u dobrom stanju. Čak ni naša ćerka Rada, koja se kreće uz pomoć štaka. Veliki deo tereta preuzimao je na svoja pleća Milorad – kroz teške uzdahe rekao je Dragomir Šokčević.

Podrška zlata vredna

Za decu je sada najvažnije da se kuća dovrši, da se nadzida potkrovlje i postavi krov, ali i da se promeni stolarija, za šta je prema nekoj proceni potrebno oko 5.500 evra, što je za Šokčeviće nezamisliva suma.

– Odeću, obuću i hranu deca imaju, kao i školski pribor, ali pomoć i i podrška će im biti potrebni u narednom periodu, dok Siniša i Daniel ne ojačaju i budu mogli da se bore za svoje bolje sutra – iskreno će tetka Rada.