Tanjug
Uterali strah u kosti sunarodnicima: Hašim Tači i Kadri Veselji

Veće Apelacionog suda u Hagu odbacilo je zahteve četvorice bivših komandanata OVK, na čelu sa Hašimom Tačijem, za privremeno puštanje na slobodu.

Međutim, ova vest ostala je potpuno u senci otkrića prištinskih medija da su dvojica svedoka protiv Tačija promenila svoje iskaze.

Nakon Jakupa Kastratija, jednog od oficira OVK, Cena Desku, bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, povukao je optužbe protiv lidera OVK i bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, mada ga je prethodno direktno optužio svedočeći i pred Unmikom i verifikacionom misijom Oebsa.

On im je ispričao da su ga u oktobru 1998. otela šestorica terorista, nakon čega je nelegalno držan u selu Sedlar kod Lipljana.

Kosovski Ekonomija onlajn objavio je da Desku u promenjenom iskazu tvrdi da je Unmik lažirao njegove izjave, a to je učinio nakon što se 2017. godine čak tri puta tajno sastao s Tačijem.

Da li je u Sudu za ratne zločine na pomolu repriza procesa iz Haškog tribunala, kada je Ramuš Haradinaj oslobođen svih optužbi tako što je najmanje 15 svedoka ubijeno ili promenilo iskaz?

Stručna javnost u Srbiji se plaši upravo tog scenarija, na šta ukazuje i likvidacija bivšeg kosovskog policajca Fadilja Suljevićija, koji je ubijen u januaru ove godine nakon što je objavljeno da je bio na spisku svedoka tužilaštva u Hagu.

Advokat Goran Petronijević upozorava na mogućnost “epidemije odustajanja svedoka”, a nekadašnji istražni sudija Danica Marinković ističe da je “dovoljno da se čuje da je jedan svedok odustao, pa da krene njihova mašinerija uklanjanja svedoka”.

Aleksandar Olenik, jedan od advokata koji u Specijalnom sudu za ratne zločine zastupa žrtve, kaže za “Vesti” da svedoci koji se nalaze u Srbiji ili inostranstvu do sada nisu imali problema sa pritiscima ili ucenama.

– U vezi sa postupkom protiv Tačija, Veseljija i ostalih, nemam informacija o pokušajima uticaja na žrtve koje zastupam. Ali, koliko znam, žrtve koje žive u Srbiji ili u inostranstvu nisu imale probleme sa pritiskom, ucenama, pretnjama ili nečim sličnim. Siguran sam da među žrtvama srpske nacionalnosti neće ni doći do velikog broja promene iskaza. Čak mogu da tvrdim da ih neće biti uopšte ili će to biti minoran broj koji ne može da utiče na krajnji ishod postupka. Kada su u pitanju žrtve drugih nacionalnosti, pogotovo one koji žive na Kosovu, situacija je sasvim drugačija, jer one žive pod stalnim pretnjama i pritiscima, bez obzira na sudske postupke. Tu posebno mislim na Albance. Moguće je da će doći do određenih promena izjava, ali to ipak ne može presudno da utiče na kvalitet budućih presuda – uveren je Olenik.

On objašnjava da su u praksi promene izjava svedoka ili žrtava najvidljivije u samom sudskom postupku.

– Tek-tada ćemo videti pravo stanje stvari. Ono što se sada sa sigurnošću može reći, to je da postoji zakonska mogućnost da se izjave žrtava snime i da se na taj način koriste u sudskom postupku. Da li će to biti slučaj, videćemo uskoro – rekao je Olenik. Inače, on pred specijalnim sudom u Hagu zastupa grupu svedoka koja je bila pritvorena u jednom od tajnih zatvora OVK. Ti svedoci preživeli su tako što je Kfor 1999. uspeo da ih oslobodi. Međutim, jedan od tih svedoka preminuo je početkom ove godine.

– U pitanju je prirodna smrt usled bolesti i godina života, ali je i preživljena trauma doprinela tome. Ipak, umesto preminule žrtve pred sudom će se pojaviti naslednici – objasnio je Olenik.

Drugačiji tretman žrtava

Aleksandar Olenik ističe da je postupak protiv Ramuša Haradinaja pred sudom za bivšu Jugoslaviju jedan od razloga za osnivanje novog suda, ali i za potpuno drugačiji tretman žrtava i svedoka.

– Na osnovu onoga što je do sada urađeno, ali i na osnovu zakona kojeg sud primenjuje, vidljivo je da su izvučene pouke iz tragičnog sudskog postupka protiv Haradinaja i da su specijalizovano tužilaštvo i sud u Hagu učinili sve da unapred zaštite žrtve i svedoke. Panika u medijima na albanskom jeziku i pokušaj medijsko-političkog pritiska na sud izmišljenim jemstvima država u regionu za optužene ratne zločince u pritvoru govore u prilog tome da nije moguće doći do žrtava. Siguran sam da će sud odoleti ovom medijsko-političkom pritiscima i da će Tači, Veselji i ostali, biti u pritvoru za vreme trajanja postupka – tvrdi Olenik.