Z. Vicelarević
Putokaz za lepo putovanje: Štand Srbije

Na sajmu poslovnih putovanja (IMEX) u Frankfurtu među zemljama iz celog sveta učestvovala je i Srbija. Naše kompanije i Turističke organizacije veoma su zadovoljne učinkom i velikim brojem poslovnih sastanaka sa partnerima, što obećava novi talas turista čak i iz najudaljenijih zemalja sveta.

Našu zemlju predstavljala je Turistička organizacija Srbije (TOS) i njen kongresni biro koji je zadužen za promociju poslovnih putovanja. A na samom štandu se nalazilo 20 naših kompanija. Dušan Borovčanin, rukovodilac kongresnog biroa i pomoćnik direktora TOS, kaže da je među njima osam agencija koje pružaju usluge na destinacijama u Srbiji, a odnose se na rezervacije, restorane, transfer i drugo.

Veliko interesovanje

– Takođe, učestvuju i predstavnici osam hotela. Imamo i tri lokalne turističke organizacije iz Beograda i Niša i Centar Sava kao najveći kongresni centar u regionu. Veoma smo zadovoljni. Uoči sajma smo imali zakazanih preko 200 sastanaka. Međutim, kao što smo i očekivali, desilo se da se na sajmu taj broj znatno povećao na preko 350 sastanaka. Veliko je interesovanje za Srbiju. Prisutni smo posle dve godine pauze (zbog pandemije) tako da mnogo znači da se obnove kontakti – kaže Dušan Borovčanin.

Dušan Borovčanin i Talgat Amanbajev

Uspehu na sajmu svedočio je i reporter “Vesti” koji je na štandu Srbije zabeležio potpisivanje memoranduma između Kazahstana i Srbije. Potpisali su ga Dušan Borovčanin i Talgat Amanbajev, direktor državne turističke kompanije Kazahstana. Amanbajev kaže da postoji veliko inetresovanje za razvoj turizama u obe zemlje.

– Mi smo sa Srbijom i ranije imali odličnu saradnju i možemo s velikom odgovornošću da pozovemo vaše turiste da posete Kazahstan. Takođe, naši turisti rado putuju u Srbiju. Želimo da tu saradnju nastavimo i nakon ove pauze zbog pandemije – optimističan je Talgat Amanbajev.

Može i bolje

I predstavnici naših kompanija su zadovoljni učinkom na sajmu. Jelena Ristić i Nikola Velenderić predstavljaju Mona plaza hotel, destinacije u Beogradu i na Zlatiboru.

– Za tri dana smo imali pedesetak kontakata. Uglavnom su veliko interesovanje pokazali klijenti iz regiona, prevashodno iz Turske i Gruzije, a bilo je i onih iz Engleske – kažu nam naši sagovornici.

A u poslednje dve godine Srbija i Beograd postali su trend i u Indiji. Turisti iz Indije su sve češći gosti, pre svega u Beogradu.

A Srbija i Beograd spremni su da prihvate brojne turiste iz Indije i ponude sve što je njima značajno. Međutim, na srpskom štandu saznali smo i da za sada postoji uski kolosek koji mora brzo da se reši, a to je indijska hrana na kojoj turisti iz te prijateljske zemlje često insistiraju. Naime, u Beogradu još ne postoji velika ponuda u tom smislu.

Jelena Ristić i Nikola Velenderić

Raskošni Niš

Milica Filipović predstavnica je Turističke organizacije Niša, koja je ove godine prvi put deo delegacije Srbije na sajmu IMEX. Ova organizacija ima cilj da Niš pozicionira kao centar kongresnog turizma jugoistočne Srbije, budući da ima ozbiljne kapacitete.

– Niš je jedan od najstarijih gradova Evrope s bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Ima i bogatu prirodu u okolini, tako da svi avanturistički, kulturni i gastronomski programi, gastro i vinske ture mogu da zadovolje potrebe kongresnih turista. Veliko je interesovanje, ugovorili smo neke poslove i očekujemo na jesen prve kongresne turiste u Nišu – kaže Milica Filipović.

Dogovoreni poslovi: Milica Filipović

Neodoljivi šarm Beograda

Srpska prestonica jedan je od stubova srpskog turizma, a Irena Aleksić, pomoćnik direktora u sektoru za promociju kaže da je tokom tri sajamska dana predstavljena celokupna ponuda Beograda.

– Naš glavni grad ima visok potencijal kad je kongresni turizam u pitanju. Svih ovih dana smo imali brojne sastanke i partnerima iz Evrope i sveta predočili smo zašto je dobro organizovati kongrese baš u Beogradu. Ukazali smo našim klijentima koliko toga se nabolje promenilo za ove dve godine kad je reč o u turističkoj ponudi Beograda. Saznali su koliko imamo novih hotela, pa koliko je uvećan broj onih sa pet ili četiri zvezdice – priča Irena Aleksić.

Ona ističe da je klijentima predočeno i koliko beogradski hoteli prednjače u odnosu na druge gradove Evrope.

– Beograd je centar regiona i na poslovnim skupovima klijentima se pružaju nove mogućnosti, da dožive Beograd, osete čari kulturnog i noćnog života. Beograd nudi kvalitetniju uslugu i to po veoma pristojnim cenama, što je ljudima sada presudno – veli Irena Aleksić.

Aleksandar Mitrović i Irena Aleksić