Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Ono što ne daju Ukrajini da prihvati od nas traže po svaku cenu da se odreknemo teritorijalnog integriteta, da pribegnemo promeni politike, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da teritorijalni integritet Srbije ne da ni po koju cenu.

– Kada kažu da neće da naruše integritet Ukrajine, a to rade u slučaju Srbije, to je onda licemerno – rekao je predsednik na TV Prva.

On je ocenio da je krivica Srbije što štiti teritorijalni integritet, a politiku bi, kako kaže, promenio “samo ako bi neko stavio pištolj na slepoočnicu našoj deci”.

Ukazao je i da se pritisak na Srbiju povećava, jer Moskva nema na šta da se pozove nego na kosovski presedan što, smatra on, nije fer prema Srbiji.

– Koriste jedino što imaju. Izvukli su brutalno kršenje međunarodnog prava i toga se drže – ukazao je Vučić, ocenivši da je Srbija najveća žrtva.

S jedne strane je, kaže on, licemerje zapada i nedostatak principa, a sada se pokazuje da ni kod Rusa principi ne postoje, već samo kod Srbije.

– Moramo da se pozivamo na međunarodno pravo i to je to – naveo je Vučić.

Poručio je i da Srbija strašno trpi zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da bi živela deset puta bolje da ih je uvela, ali da će se boriti dokle god može da čuva svoju politiku.

Saopštenje G7 u kojem pozdravljaju odluku BiH da uvede sankcije Rusiji, prema Vučićevim rečima, kao da je samo pisano o Zapadnom Balkanu i skrojeno samo za Srbiju.

– Može im se, veliki su i jaki – prokomentarisao je predsednik Srbije.

Komentarišući dešavanja u svetu on je ocenio da je opasnost od nuklearnog sukoba veoma realna i da je veća mogućnost da se dogodi nego da se ne dogodi.

Najavljuje i da Evropu i svet čeka teška jesen i “najteža zima u poslednjih 70 godina”.

– Nedostajaće hrane, energenti će biti skupi. Biće gladno 25 odsto sveta i to je lako izračunati, ali mi sa tim ne smemo i nećemo imati problema. Međutim, sa naftom i gasom je drugačija priča, jer kad god se najave neke nove sankcije Rusiji, cene goriva idu u nebesa – ocenio je Vučić i dodao da od Rusije očekuje normalnu cenu gasa, dok nafta može da se uvozi preko hrvatskog Janafa.

U osvrtu na dešavanja oko KiM naveo je da može da pokaže diplomatske note četiri zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova, ali da će to otkriti “kad nam to bude potrebno i to ćemo nastaviti da radimo”.

Nezavisnost tzv. Kosova nećemo priznati i ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu – naveo je Vučić.

Pomoć radnicima Fijata

Aleksandar Vučić je najavio da će država pomoći radnicima Fijata.

– Primiće ih premijerka Brnabić, a to šta će raditi privatni vlasnik mi ne odlučujemo – naveo je i obećao da će država pomoći onima koji ne budu zadržani, slično kao što je pomogla radnicima Geoksa.

Otkrio je da će se u junu znati odluka velikog globalnog proizvođača automobila da li će investirati u Srbiji i obećao da će od sreće obučen skočiti u tašamajdaski bazen ako bude pozitivna.

Poljaci špijuni?

Poljski državljani, koji su privedeni pod sumnjom za neovlašćeni pristup fabrici oružja Sloboda u Čačku, su, kaže Vučić, na ispitivanju.

– Da li su slikari i fotografi, mada ne znam kakva je to slika. Interesantna je to priča. Tačno bi pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je Sloboda. One koje proizvode punjenja, mine i granate, jer se to sad troši u enormnim količinama svuda – naveo je predsednik.

Struja neće sada poskupeti

Vučić je naglasio da struja sada ne sme i neće poskupeti u našoj zemlji jer, kako kaže, to poskupljenje ne bi podneli ni građani, a ni država. Kako je naveo, ukoliko bi struja poskupela za 30 odsto to bi značilo inflaciju od 20 odsto.

– To je nemoguće, to ne mogu ljudi da podnesu. Struja će nekad poskupeti, mora, ne možemo da je držimo kao socijalnu kategoriju, ali ne može sada – istakao je Vučić.