T. Barbulović
ODUŠEVILI: Folklorni ansambl Opanak

U organizaciji diplomatskih predstavnika 25 zemalja u Kopenhagenu je održan Prvi diplomatski humanitarni bazar. Bazar je organizovan na inicijativu i uz pomoć Organizacije koja obuhvata supružnike ambasadora (ASG) u Danskoj, a održan je u zgradi Opštine Gencofte u Šarlotelundu, koja je za ovu humanitarnu akciju obezbedila logistiku i ustupila prostor.

Bazarno mesto

Diplomatski sajam svečano su otvorili Mihael Fenger, gradonačelnik Opštine Gencofte, i Šarlote Slenter, generalni sekretar Danskog saveta za izbeglice. Celokupni prihod sa manifestacije ide Danskom savetu za izbeglice, koji pomaže izbeglice u ovoj skandinavskoj zemlji.

Reporteri “Vesti” su posetili srpski štand tj. bazarno mesto Ambasade Republike Srbije i na licu mesta se uverili u raznolikost ponude. Među mnogobrojnim posetiocima sa svih strana sveta bilo je i mnogo Srba, i svi oni, na licu mesta, mogli su da degustiraju mnogobrojne specijalitete iz raznih krajeva otadžbine, ali i da se druže sa svojima iz Ambasade Srbije, pre svega sa ambasadorkom Jasminom Mitrović Marić i Marinom Milanović Ilić, prvim savetnikom. Pored bogate ponude raznolikih proizvoda koji sa ponosom govore najlepše priče o našoj zemlji, decu i roditelje su čekali i mnogobrojni pokloni.

SVEČANOST: Otvaranje bazara
POSEĆENO: Veliko interesovanje za sajam

Porodične vrednosti

Zapravo, veliki udeo u organizaciji bazara bilo je delo prof. mr Dragana Marića, ambasadorkinog supruga i direktora Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB), koji je za ovu priliku obezbedio sponzore iz matice: Snjisslion
Takovo, Jonini iz Arilja, Kuća meda, Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”, Naš med – Savez pčelarskih organizacija Srbije i Dečji kulturni centar Beograd sa “dečjom grnčarijom”. Da promotivni materijal, flajeri Turističke organizacije Srbije i Kladova i svi proizvodi stignu na sajam potrudio se Top turist iz Hileroda, a publika je oduševljeno uživala u pesmi i igri folklornog ansambla Opanak iz Kopenhagena.

– Mi smo se posvetili onome što je srpska duša i srpska priča. Ne samo po pitanju hrane, već i kroz promociju porodičnih vrednosti. Ono što je suština jeste lepa slika Srbije koja odavde odlazi u svet i kojom se Srbija upisuje u istoriju diplomatske tradicije u Danskoj, jer je jedna od zemalja koje su organizovale i otvorile Prvi humanitarni diplomatski sajam u Kopenhagenu – rekla je ambasadorka Jasmina Mitrović Marić.

PONOS: Članice Opanka Teodora, Marija i Tatjana
DOMAĆINI: Ljiljana Bulajić (levo) i Marina Milanović Ilić
POKLONI: Ambasadorka Jasmina Mitrović Marić sa decom

Vredne ruke

U organizaciji štanda Srbije na bazaru, pripremi kolača i drugih proizvoda i u prodaji na štandu, pomagale su vredne ruke Kola srpskih sestara i Odbora kulture i prosvete naše parohije iz Kopenhagena.

Čak 25 zemalja

Na sajmu su, pored Srbije, učestvovali i: Alžir, Poljska, Tajland, Filipini, Slovenija, Brazil, Rumunija, Japan, Indija, Koreja, Bugarska, Pakistan, Bangladeš, Vijetnam, Saudijska Arabija, Izrael, Gruzija, Turska, Južna Afrika, Nemačka, Egipat, Argentina i Indonezija.