Lična arhiva
Monahinje s grupom štićenica manastira Sv. Petka Izvorska

Priča koju su mnogi mediji preneli o teškim uslovima i nedostatku sredstava za zadovoljavanje osnovnih potreba s kojima se suočavaju monahinje manastira Svete Petke Izvorske iz Donje Mutnice kod Paraćina i njihove štićenice, stigla je i do naše čitateljke Stane Jovanović iz Minhena. Da bi olakšala situaciju, mesecima je uz pomoć parohijana minhenskog hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog na prodaji crkvenih predmeta i knjiga, prikupljala priloge i stigla do sume od 1.500 evra kako smo već zabeležili.

Od toga je 1.000 evra već stiglo u ruke DO „Majka devet Jugovića“ iz Gračanice, pri eparhiji raško-prizrenskoj, a još 500 evra i monahinjama manastira Svete Petke Izvorske.

Odmah smo kontaktirali mati Glikeriju, zamenicu igumanije Marije u manastiru Sveta Petka da je obavestimo o donaciji koju smo im prosledili. Pored toga što se obradovala, potvrdila nam je i da je donacija stigla u njihove ruke.

– Zahvaljujući dobrim ljudima poput Stane Jovanović, popunili smo sve potrebe i dobile smo sve što smo tražile kad smo bile u teškoj situaciji. Imamo mnogo dece, mnogo štićenika, pa su i potrebe velike, a nas sestara je nedovoljno da brinemo o svima. Ima nas samo 13, pa smo primorane da potražimo pomoć žena iz obližnjeg sela, naravno za novčanu nadoknadu. Hvala Bogu, snalazimo se. Sveta Petka brine o nama, mi smo samo poslušnice – rekla je mati Glikerija, dodavši:

– Veliko hvala divnim ljudima koji misle na nas. Molićemo se za njihovo zdravlje i sreću. Mnogo nam znači podrška.

Poslednjih meseci, podsećanja radi, monahinje su se pored redovne brige o štićenicama, suočile s brojnim problemima. Nedostajala im je hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Na adresu domskog odeljenja je stigla i opomena pred isključenje struje. Problem je nastao zbog višemesečne situacije u kojoj nije postavljen novi direktor Centra za socijalni rad koji je između ostalog nadležan i za korisnice Doma za ometene u razvoju u sklopu manastira.

– Dolazili su da nam isključe struju, ali to smo sprečili tako što po zakonu nemaju pravo da diraju mesta gde su deca i bespomoćni – objašnjava monahinja.

Zbog situacije u kojoj su se našli, nisu imale novca ni za gorivo, što je dodatno pravilo problem jer je često potrebno odvesti štićenice u bolnicu. Kako su finansijske teškoće trajale već mesecima, ova oaza mira i ljubavi u kojoj žive ometeni u razvoju uspela je da opstane samo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Nadaju se da će tako biti i dalje.

– Zahvaljujući finansijskoj podršci vaše čitateljke iz Minhena, nećemo imati problem za osnove stvari, kao što je gorivo. Budući da smo dobile sve što smo tražile, novčana podrška je u ovom trenutku je i najsvrsishodnija i zato se zahvaljujemo na svakom prilogu ljubavi koja nam stiže – poručila je mati Glikerija.

U Domu 88 štićenica

Manastir Sveta Petka Izvor nastao je još u 14. veku. Obnovljen je kao muški manastir 1824. godine. Svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kad ga prvi put nastanjuju izbeglička deca. Još u vreme Drugog svetskog rata sestra Jefimija je uprkos oskudici u kojoj se manastir nalazio primila 30 izbegličke dece. Po završetku rata, igumanija Jefimija odlučuje da pod manastirske skute primi devojčice ometene u razvoju na trajnu negu i čuvanje.

Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima. Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne.

Kako pomoći?

Ukoliko još neko od naših čitalaca prilogom želi da podrži i pomogne manastir Svete Petke Izvorske, može to učiniti na sledeći način:

Iz Srbije uplatom na žiro račun broj 105-0000002249328-44 (AIK Banka)

Instrukcije za devizno plaćanje :

IBAN: RS35160533020006432073 SWIFT DBDBRSBG

Ime i prezime korisnika doznake: Glikerija Stevlić

Adresa korisnika doznake:

Senje bb, 35230 Ćuprija

Republic of Serbia

Osoba za kontakt: mati Glikerija

Telefon: +381 35 540 458 i 540 568

Mobilni: +381 66 300 905