Ž. M.
Hram pun dece: Fabio, Daria, Nevia, Lana, Ana i Jelena

Hram Prepodobnog Simona monaha u Sent Galenu bio je ispunjen na svečanoj liturgiji, održanoj povodom velikog hrišćanskog praznika Svete Trojice. Povodom Duhova u hram je bila uneta sveža zelena trava, kojom je bio prekriven pod crkve. Vernici su su pleli venčiće od trave i posle verskog obreda nosili ih kući da ih, kako red nalaže, stave pored ikone i kandila na zid. Mnogi nose venčiće u torbama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

U pravljenju venčića od trave naročito su uživala deca. Hram je bio prepun mališana koji su uživali u pletenju venčića i odlično se zabavili.

Veseli su bili i njihovi roditelji, kao i deke i bake. Nedeljno obeležavanje Duhova u hramu u Sent Galenu ipak će najduže pamtiti porodica male Anastasije Sofija Mrazovac. Ona je, naime, krštena upravo na Svetu Trojicu, i to odmah posle liturgije.

Sveštenik Brane Sarić podsetio je Mrazovce i sve prisutne u crkvi na značaj silaska Duha svetoga na apostole za hrišćanstvo.

– Znamo da je gospod Isus Hristosposlao svog Duha svetoga na apostole. Duh Sveti je sišao na apostole u vidu ognjenih jezika. Venci od trave koje pravimo upravo su simbol tih jezika i oni nas podsećaju na taj važni događaj – rekao je Sarić.

I za Dragoslava Samardžića, rodom iz Čokešine kod Loznice, Sveta Trojica su po mnogo čemu značajan dan.

– Došao sam da prisustvujem liturgiji jer su Sveta Trojica veliki praznik. Danas je silazak Svetog duha na apostole posle 50 dana. Isus je dokazao da je sišao sa neba, da je sin Božiji i da je postao Sveti Duh. Znam da sam kao dete pleo zelenu travu na Duhove. Ta trava se stavi pored kandila i čuva kuću i ukućane od nečastivih – objasnio je za „Vesti“ Samardžić.

Svoj venčić kući je poneo i Rajko Sarić iz Prnjavora, koji je u hram poveo i unuke. Zajedno su i napravili venčiće.

– Ovaj venac što smo ga pleli je blagodat od Svetog duha. Stavićemo ga pored kandila da nas čuva i da nam sreće i zdravlja – rekao je Sarić.

Mnoge porodice okupile su se i u hram Prepodobnog Simona monaha došle u punom sastavu. Među najbrojnijima su bili Živanovići rodom iz Šapca i Stojanovići, koji potiču sa Kosova.

– Sestra mi je došla u posetu iz Minhena. Sakupili smo se u crkvi, ispleli vence i lepo se zabavili. Posle smo svi otišli kući i nastavili da slavimo Svetu Trojicu – rekao je za „Vesti“ Radovan Stojanović.

Treći praznik po značaju

Ovaj praznik se još naziva Pedesetnica i Silazak Svetog duha na apostole. Po značaju je treći praznik u hrišćanstvu, i to odmah posle Uskrsa i Božića. Slavi se, takođe, tri dana. Nazvan je Sveta Trojica jer se pored Svetog Oca i Sina na ovaj dan javio i Sveti Duh. Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđeoskom događaju – silasku Svetog duha na apostole, koji su bili Hristovi učenici.