Žika Marković
PRAZNIK ZA OČI: Saborno kolo ispred Mesne zajednice u Ilinu

U Etno-selo Ilino, kod Boljevca 2. avgusta, na Svetog Iliju, održan je 11. sabor dečjeg narodnog stvaralaštva Ilinsko vrelo.

Ova smotra je bila takmičarskog i revijalnog karaktera, a učestvovali su mališani iz sledećih kulturnih udruženja Podgorac iz Podgorce, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, Zapis iz Trstenika, Glogovac iz Glogovca, Sloga iz Vražogrnca, “Dejan Jovanović Deša” iz Tešice, MZ Novo Selište iz Bora, Dečja folklorna grupa Podgorac-Timok iz Podgorca i domaćin Ilinsko vrelo iz Ilina.

Uroš i Neda iz KUD-a Zapis iz Trstenika

U revijalnom delu su učestvovali udruženja MZ Novo Selište iz Bora, Zapis iz Trstenika, Glogovac iz Glogovca i “Dejan Jovanović Deša” iz Tešice. Pre početka Sabora održalo se nadmetanje u dečjim čobanskim igrama: skok udalj, povlačenje čobanskog štapa, svinjica i nadvlačenje na brvno. Posle sportskog nadmetanja igralo se veliko saborsko kolo ispred Mesne zajednice, a potom je počela smotra koja je bila praznik za dušu.

KUD “Dejan Jovanović Deša” iz Tešice

Pohvale domaćinima

Mališani su pokazali svoje raskošne talente. Inače, Sabor gde su deca ovih udruženja pokazala svoja folklorna umeća. Sabor je otvorio Mikica Milanović, predsednik KUD Ilinsko vrelo

Sloga iz Vražogrnca

– KUD Ilinsko vrelo i Mesna zajednica iz Ilina na Svetog Iliju organizovali su Sabor koji je okupio decu iz devet društava iz raznih krajeva Srbije, kako iz boljevačke opštine, tako iz Trstenika, Glogovca kod Jagodine, Tešice kod Aleksinca, Vražogrnca kod Zaječara, Novog Selišta kod Bora… Mališani se prvo takmiče u čobanskim igrama, a posle prikazuju dečje izvorno narodno stvaralaštvo, znači pesmu, svirku, igru, običaje iz svoga kraja – izjavio je Mikica Milanović.

Andrijana Andrijević

Aleksandar Grozdić, predsednik KUD “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, ističe da su posle pauze od osam godina obnovili rad društva:

– Zadovoljan sam našim radom, imali smo dosta nastupa, formirali smo dve grupe, omladinsku i dečju i brojimo oko 50 članova. Nastupali smo u Prislonici na Saboru frulaša, u Crnorečju, Šarbanovcu, Valakonju, Bukovu i sada ovde u Ilinu. Domaćini su nas veoma lepo primili i imam samo reči pohvale.

Nikola Ćeferjanović iz Bogovine (desno) najboqi u čobanskim igrama

Nebojša Negranović iz Podgorca ponosan je na trogodišnju kćerku koja obožava folklor:

– Iako ima samo tri godine, voli da obuče narodnu nošnju, a čim čuje da joj brat ide na probe i ona kreće s njim. Ima čudesni smisao za ritam i igru. Još je mala, ali je sigurno da će krenuti stopama svog brata. Stalno idemo na Crnorečje, na Markove dane u Bukovu kod Valakonje, dolazimo u Ilino i svuda gde god nastupa naše folklorno društvo Podgorac-Timok.

NAJMLAĐA: Trogodišnja Sara Negranović

Dijana Blagojević, vođa izvorne foklorne grupe Podgorac-Timok, ukazuje da imaju dečju i omladinsku grupu sa oko 35 igrača:

– Planiramo da napravimo i stariju folklornu grupu. Po tradiciji nastupamo sa vlaškim koreografijama.

Vatreno krštenje

Mina Đurić, umetnički rukovodilac KUD Zapis iz Trstenika, za “Vesti” priča da su se odazvali pozivu kako bi učestvovali u takmičarskom delu sa najmlađom grupom. Prvi ansambl je nastupio u revijalnom delu programa. Ističe da imaju oko 150 članova u pevačkoj, igračkoj i muzičkoj sekciji i to u tri škole folklora – Pevac, Milutovac i Mala Drenova – Riljac. Najmlađi igraju koreografiju Riljac, a stariji igre iz istočne Srbije. Zapis je, inače, osnovan 1994, a predstavljali su Trstenik i Srbiju širom planete, u Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Njihovi bivši članovi nastupaju u poznatim kulturno-umetničkim društvima kao što su Kolo.

David, Milica, Tadija i Helena

– Fokusirani smo na rad sa decom da bismo formirali igrački kadar. Oni dalje prelaze i jača društva. Usmereni smo na kulturu i divne običaje našeg kraja, recimo na Levač, sve u želji da ih otmemo od zaborava. Ali izvodimo i igre i iz Banata, istočne Srbije, Glamoča… Nošnje su nam većinom autentične i imamo preko više od 1.000 komada za 27 koreografija – ističe Mina Đurić, umetnički rukovodilac KUD Zapis iz Trstenika.

Dečja izvorna grupa Podgorac-Timok

Boban Ilić, predsednik KUD Podgorac, ujedno i prvi čovek MZ Podgorac, kaže za naš list da su na Ilinsko vrelo stigli sa 20 folkloraša, a da u udruženju imaju više od 50 igrača.

– Predstavili smo se vlaškom koreografijom. Koristim priliku da se zahvalim organizatoru na divnom gostoprimstvu, inače imamo veoma dobru saradnju, oni menjaju nas na manifestacijama kada mi ne možemo da idemo, kao i mi njih. Naše veze su čvrste – kaže Ilić.

Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD Sloga iz Vražogrnca, napominje da su u Ilino došli sa dva ansambla.

– Organizacija je veoma lepa, a i okruženje je lepo, bajkoliko, domaćini su nas srdačno dočekali. Ovo je prvi javni nastup dečjeg ansambla, njihovo vatreno krštenje, što bi se reklo. Izvođački ansambl je bio na republičkoj smotri folklora u Kličevcu, pre neki dan smo bili u Osipaonici, pa nas čeka Sabor frulaša u Grljanu, onda idemo u Sikole na Čučuk Stanine dane. Na našoj manifestaciji Vražogrnački točak,koja se organizuje 12. i 13. avgusta, gde će nastupati društva iz Osipaonice, Negotina, Zaječara, Bora, Majdanpeka, Boljevca i drugih opština – kaže Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD Sloga iz Vražogrnca…

Talentovane bliznakinje

Pričali smo i sa Milivojem Stojkovićem, frulašem iz Podgorca, čije su dve unuke učestvovale na Saboru.

Ansambl Podgorca na sceni

– Veoma sam ponosan na moje unuke bliznakinje, imaju osam godina i jedna svira frulu zove se Iva, a druga je Lena i udara bubanj. Mi smo cela porodica muzikanti, pa eto i one idu utabanim stazama.

Iva i Lena Stojković

Najveštiji

U takmičenju u čobanskim igrama najbolji su bili Nikola Ćeferjanović, Uroš Radisavljević, Pavle Milosavljević. Sveukupni pobednici su KUD Podgorac iz Podgorca, KUD Glogovac iz Glogovca i KUD “Đura Jakšić” iz Sumrakovca.

Članovi KUD-a “Đura Jakšić” iz Sumrakovca

Sećanje na Žiku i Zoru

Memorijalnu nagradu u znak sećanja na čoveka koji je dao dragocen doprinos folkloru u Crnoj Reci Živorada – Žiku Barjamovića je dobio Teodor Jovanović. Priznanje, takođe u znak sećanja na Zoru Stojanović, koreografa i ženu koja je radila i u pozorištu, dodeljuje se najboljem igraču po oceni žirija Milici Milić.

Vera i Lena Simonović

Gosti iz Bora

Slobodan Ignjatović, prvi čovek KUD MZ Novo Selište iz Bora, dobili su poziv da revijalno učestvuju na ovoj smotri.

Članovi KUD MZ Novo Selište

– Došli smo da pokažemo šta naša deca znaju, postojimo 20 godina, imali smo dosta smena generacija, a ova je sada najuspešnija. U junu mesecu smo uzeli treće mesto na državnom takmičenju u Batočini, tako da imamo šta da pokažemo. Mi smo gradski ansambl i negujemo sve vrste folklora osim izvornog, ali zato imamo 11 sela u borskoj opštini koja to rade i kad nas pozovu idemo da uveličamo njihove manifestacije i da pokažemo šta znamo. Trenutno imamo 62 deteta podeljenih u dve grupe, mlađi i stariji od pet do 17 godina i vežbamo u prostorijama Mesne zajednice. Kod nas svi vežbaju isto, tako da kad deca porastu i pređu u stariju grupu sve znaju da igraju. Prvi put smo ovde u Ilinu i domaćini su nas dočekali fenomenalno – ne krije zadovoljstvo Ignjatović.

Ocene stručnog žirija

Najizvornija svirka na saboru – Lena i Iva Stojković

Izvorno solo pevanje – Andrijana Andrijević

Izvorno grupno pevanje – Milica i Kristina Milić

Najizvornija nošnja – KUD Podgorac iz Podgorca

Najbolji prikaz običaja – KUD Zapis iz Trstenika

Najizvornija igra na Saboru – KUD Glogovac iz Glogovca

Glas publike – KUD Sloga iz Vražogrnca

Najbolji “kec” na saboru – Mina Krpetić iz Sumrakovca

Najbolji kolovođa – Dimitrije Đurić iz Vražogrnca