Ž. Marković
Svečani obred

Srpski kulturni klub “Sveti Sava” iz Altštetena, u istočnoj Švajcarskoj, proslavio je u subotu svoju slavu – Savindan. Verski obred je obavio protojerej stavrofor Simeun Prodanović. Na svetkovini je bilo više od 70 članova i prijatelja ovog kluba, među njima i predstavnici udruženja “Homolje” iz Gosaua, “Vuk Karadžić” iz Roršaha, predstavnici Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, kao i predstavnici srpske zajednice iz Forarlberga u Austriji.

Među gostima je bio i veoma rado viđen gost, koji svake godine dolazi, đakon Evangelističke crkve u Altštetenu, Urs Noser sa ženom Renatom.

Slavski obred je obavljen uz prisustvo velikog broja dece, a potom je otac Simeun lomio kolač sa domaćinom, predsednikom Mićom Obrenovićem. Sveštenik Simeun Prodanović je očitao “Očenaš” zajedno sa svim gostima, a zatim je postavljen švedski sto sa raznoraznim đakonijama i salatama.

– Došli smo na slavu naših prijatelja iz Altštetena. Svake godine se posećujemo, idemo jedni drugima u goste i donosimo skromne poklone u znak lepe saradnje – izjavili su predstavnici SFD Homolje iz Gosaua.

– Dosta Majevičana su članovi ovog kluba, Veoma lepo smo ugošćeni u jedinom srpskom klubu u ovom delu Švajcarske – kaže Radislav Đokić, potpredsednik Udruženja Majevičana.

– Imamo veoma dobru saradnju sa vašim klubom, pogotovo što učestvuje svaki put na manifestaciji IDA, koja se održava u centru grada i od tada sam svake godine gost na slavi, zbog čega sam veoma zahvalan – istakao je Urs Noser.

– Deca nam igraju u folkloru, članovi smo kluba i rado se odazivamo na ovakve manifestacije. Ovde deca najbolje uče o svojim korenima i srpskoj tradiciji – naglasio je Dragan Vučetić iz Kruševca, otac Vuka, Veljka i Filipa.

Te večeri je Elena Maštrapović, rodom iz Šapca, učenica trećeg razreda srednje škole u Vidnauu, kao školski zadatak, sakupljala je humanitarnu pomoć za dobrotvornu organizaciju Srce za decu u Srbiji. Svako je dao koliko je hteo i mogao.

– Svi učenici trećeg razreda imali su obavezu da izabere jedan projekat po svom izboru. Nažalost, imala sam priliku da vidim u kakvim uslovima se leče mališani u Srbiji i to je ostavilo snažan utisak na mene. Odlučila sam se da to bude moj projekat. Zahvalna sam članovima ovog kluba što su na taj način pomogli deci u Srbiji – objasnila je Elena.