Z. Vicelarevićč
Pored svetinja: Otac Aleksandar Marković i čtec Bobi Petkovski

Posle nedeljne službe u parohiji Pokrova presvete Bogorodice u Vizbadenu vernici su se poklonili rizi (pokrovu) Svete Petke koja je izložena na bogoslužbenom mestu u Grčkoj Crkvi Sveti Đorđe.

Grčka crkva je deo prostora ustupila Srpskoj pravoslavnoj crkvi za održavanje službi u Vizbadenu. Pored rize Svete Petke vernici su se poklonili i delu ruke moštiju vladike Nikolaja, a služen je i pomen upokojenom mitropolitu Amfilohiju.

Riza Svete Petke i deo ruke moštiju vladike Nikolaja u petak su bili izloženi u bogoslužbenom mestu u Nojvidu kod Koblenca, a potom su preneti u Vizbaden.

– Zbog celokupne situacije koja vlada svetom, a da bismo duhovno okrepili i motivisali naše vernike, doneli smo velike svetinje da bi se narod poklonio, pronašao duhovnu snagu i utehu kako bi imao moć i volju da prođe kroz ova teška vremena. Služba i poklonjenje su obavljeni uz poštovanje svih epidemioloških mera – kaže za “Vesti” otac Aleksandar Marković, paroh za pokrajine Rajnland Falc i Sarland.

Jovanka Pivač, Spomenka Štorš, Tijana i Željka Ždero

Tijana i Željka Ždero, Jovanka Pivač i Spomenka Štorš iz Vizbadena su gotovo redovne na svakoj nedeljnoj službi, a ovaj put su imale poseban razlog da dođu na bogoslužbeno mesto.

– Došle smo sa posebnom namerom da se poklonimo rizi Svete Petke, a i da se pomolimo za dušu mitropolita Amfilofija. Sveta Petka ima za moju familiju i mene veliki značaj. Naša slava je Sveti Jovan, a Sveta Petka je prislava, kako se u našem kraju to kaže, pa je takođe svečano obeležimo – kaže nam Željka Ždero.

Veliki događaj: Darko Bošković

Darko Bošković je iz Podgorice, a sada živi u Kidriču nedaleko od Vizbadena.

– Redovno smo na službama u crkvi, a otac Aleksandar nam je pre mesec dana najavio da će u crkvi biti izložena riza Svete Petke što je nas vernike posebno obradovalo. Ko oseća ljubav prema Bogu i svetiteljima za njega je ovo veliki događaj. Juče sam proslavio Svetog Luku, moju krsnu slavu pod ovim novim merama. Mi na to ne gledamo mnogo, ali se držimo tih pravila – ističe Darko.

Riza svete Petke u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu

Tražimo objekat za crkvu

– I dalje se trudimo i radimo na tome da konačno u Vizbadenu imamo i našu crkvu. Pre izbijanja pandemije smo imali pregovore za jedan objekat u Šierštajnu, nedaleko od Vizbadena, međutim zbog tada nastale situacije i zatvaranja hramova pregovori su prekinuti. Čekamo da se umiri situacija i da pronađemo adekvatan objekat, jer naroda ima i više nego što ima mesta i danas bi bilo više vernika, ali nam je ograničen broj u vreme službe. Vernici dolaze da se pomole i zapale sveću preko celog dana – kaže nam otac Aleksandar.

Poklonjenje i u Frankfurtu

Pre Vizbadena riza Svete Petke bila je izložena i u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

– Riza je bila izložena vernicima na poklonjenje desetak dana do petka prošle nedelje. Inače, riza je crkvena odežda (odelo) kojima se oblače mošti svetaca. Riza Svete Petke je odežda u kojoj su bile obučene mošti svetiteljke koja počiva u rumunskom gradu Jaši. Tu odeždu smo dobili za blagoslov i smatramo je svetinjom. Naš narod koji mnogo poštuje, moli se i slavi Svetu Petku i dolazio je da se pokloni svetinji – kaže nam otac Slobodan Tijanić iz hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.