T. Barbulović
DECA UVEK KUMUJU: Slavski kolač lomili sveštenik Milan i Stefan Kovač

Sledbenici puta Svetog Save, brojni vernici iz parohije Sv. velikomučenika Georgija za Kraljevinu Dansku, zajedno sa učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku iz Kopenhagena, svečano su proslavili dan prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Okupili su se oko slavskog kolača da ponovo svoje pesme, recitacije i molitve upute jedinstvenom srpskom princu Rastku – monahu Savi. Zajedništvo, negovanje duhovne tradicije i bratske ljubavi, osnovne su poruke liturgije i svečane priredbe održane u Crkvi Svetog Georgija u Kopenhagenu.

Učesnici sa nastavnicom Biljanom Skakić

Posle liturgije i molitve koju je u hramu služio otac Milan Gardović sečen je slavski kolač. Ovogodišnji kum ove, ujedno i đačke slave, bio je 11-godišnji Stefan Kovač. Prema tradiciji ove parohije, kumovi ove slave su uvek deca. Tako se za naredno kumstvo sam prijavio maleni Ilija Laban.

– Od srca da vas pozdravim i ovoga dana kada se nebesa otvore i kada vaseljenom, evo i iz usta naših slavu Gospodu dajemo. I našemu Svetome Savi, bez koga je pitanje šta bismo bili. Sami znamo, mi koji smo srpskoga porekla, koje je učio, evo upravo onako uz gusle, kao što nam i otpeva ova devojčica pesmu “Dedi na krilu”, tako smo učili i prenosili još iz XII veka kada nas Sveti Sava upisa u zajednicu svetih, kao patrijaršiju 1221. godine. Te od tada pa na ovamo ne stidimo se nego radujemo se govoreći srpskim jezikom i pišući ćirilicom. Njegov otac je tako divno ostavio u amanet svima nama šta znači svoje pismo, svoj jezik. Te kaže: “Teško onome ko izgubi i jednu reč, a kamoli jezik da izgubi.” Zato je i nama u rasejanju glavni cilj da znamo ko smo, šta smo i zbog čega smo ovde. Moramo i mi svojim jezikom, svojim imenom, svojim pismom, pesmom i kulturom da svedočimo ono što moramo da svedočimo – istakao je u svojoj besedi otac Gardović.

U svečanom delu programa nastupala su deca Dopunske škole na srpskom jeziku predvođena učiteljicom Biljanom Skakić. Aleksandar Elez, đak ove škole, vodio je prigodni program koji je započeo pevanjem Svetosavske himne, nastavljen recitacijama i pesmama, a završen himnom “Bože pravde”.

– Radujući se ovde da imamo ovu divnu decu na kojima će zasigurno ostati ovaj divan hram, ostati i ovaj grad. Radujući se njima i oni sa nama uzdižemo hvalu Svetome Savi. Ali imamo i obavezu da i mi kao roditelji potpomognemo razvoju ove škole i rad ove crkve – naglasio je otac Gardović.

Prisutne je pozdravila i kratko im se obratila Tatjana Budisavljević Pavlović, novopridošli šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Kopenhagenu.

Mika, Stefan i Milan Kovač

Paketići i posluženje

Za kraj je parohija spremila poklon paketiće za sve đake, ali i svu prisutnu decu. Mika i Milan Kovač, roditelji kuma slave, uz pomoć Kola srpskih sestara, priredili su ugodno posluženje za sve prisutne.