Pixabay.com

Letnji odmor se približio, pa su građani Srbije uveliko krenuli u potragu za letnjim aranžmanima koji se, kako kažu u turističkim agencijama, odlično prodaju. Srbi, definitivno, najviše vole more i planine, ali i banje i seoski turizam.

Kad se pomene more, prva asocijacija je Grčka, jer sva istraživanja pokazuju da najviše srpskih turista odlazi u tu zemlju, više na egejsku, nešto manje na jonsku obalu. Javljaju se i druge države kao primamljiva odredišta, a u Srbiji su popularni Turska, Egipat, Crna Gora, a ove godine se u top pet destinacija našao i Tunis.

Sezona odmora počinje već od maja, a završava se krajem septembra. Na nekim destinacijama poput Egipta traje nekoliko meseci duže. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne alijanse turističkih organizacija (YUTA), kaže za “Vesti” da je interesovanje za različite destinacije ove godine veće nego prethodnih. On objašnjava da su, imajući u vidu poznate okolnosti koje je donela pandemija korone, putovanja bila ograničena, što je, kaže, na sreću iza nas.

Nova obala

U osvrtu na poželjne destinacije srpskih turista, Seničić navodi da je uobičajena rang-lista ostala manje-više nepromenjena, ali sa nekim manjim novitetima. Grčka je, kako se pokazalo, i dalje u vrhu interesovanja zbog uobičajenih povoljnosti, relativne blizine i pristupačnih cena.

Prema istraživanju agencije Smart+Research, 23,5 odsto turista otići će u ovu zemlju, što je otprilike isti procenat kao i u slučaju onih koji ne planiraju nikud da putuju. Pregled cena pokazuje i da su, nažalost, poskupeli, ali i da se za svaki džep može naći ponešto. Na primer, polupansion i 10 noćenja na ostrvu Rodos po osobi košta oko 800 evra, dok se u Paraliji može naći aranžman za 300 evra po osobi.

Turska i Egipat se traže pre svega zbog atraktivnih ol inkluziv hotelskih aranžmana. Ove godine je Tunis prepoznat kao relativno novo dobro mesto za odmor s obzirom na to da pruža pogodnosti slične onima kao i Turska, odnosno, porodična letovanja, s mogućnošću da deca do 16 godina imaju besplatan smeštaj. Vera Krstić iz agencije Elafonisi turs kaže za “Vesti” da je Grčka, posebno njena ostrva, ove godine popularnija od Turske.

– Primetno je interesovanje naših građana za Krit, Halkidiki, Skijatos i Kefaloniju. Albanija je ove godine manje zanimljiva, a za Bugarsku vlada isto interesovanje kao i prethodnih godina – priča ona.

Od dalekih destinacija naša sagovornica ističe Kubu, Meksiko, Zanzibar i Tajland, koji su sve popularniji, posebno kod mlađe generacije.

Ona ističe da dolazi do promene interesovanja srpskih turista koji primetno više traže turistička mesta sa istorijskim sadržajem.

Odmor u Srbiji

Kod onih koji se odluče za odmor u Srbiji i dalje su popularne planine, banje i seoski turizam. Period korone je uticao da se mnogo više putuje po našoj zemlji, a u agencijama kažu da je stigao kod nas evropski trend da se sve češće putuje i na kraće odmore ili tokom vikenda.

Poslednjih godina sve veći broj naših sugrađana otkriva čari i lepote domovine. Zlatibor, iako prilično urbanizovan, i dalje prednjači kad je reč o planinskom turizmu, ali i Kopaonik. Pokazalo se da su Tara, Stara planina i Zlatar posebno privlačni mladima i roditeljima sa decom, a ne zaostaju mnogo Divčibare i Rudnik.

Zanimljivo je da se istočni i centralni krajevi Srbije sve bolje kotiraju. Negotin, Zaječar, kao i Borsko jezero pružaju sadržaje koji zadovoljavaju potrebe i želje turista. Zapadna Srbija i dalje je atraktivna, a prednjače Ivanjica, Arilje i Bajina Bašta.

Srbija je poznata i po lekovitim banjama, a po posećenosti se izdvajaju Vrnjačka, Sokobanja, Prolom i Atomska Banja. U njima se gosti uvek prijatno osećaju bez obzira na to da li su tu zbog nekih zdravstvenih problema ili samo zbog ambijenta i prirode koji im odmor čine prijatnijim.

Evropske prestonice

Bugarska, Italija, Španija i neke evropske prestonice su takođe popularne u Srbiji. Interesovanje za ove destinacije je poraslo, odnosno vratilo se na period od pre 2019. godine i pandemije. U nekim agencijama kažu da je čak i veće nego pre četiri sezone. Interesovanje za Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju je uobičajeno.

Privlačan i seoski turizam

Seoski turizam i dalje je veoma aktuelan zbog raznovrsnosti i prihvatljivijih cena aranžmana. Pored uobičajenih letnjih i zimskih odmora, sve su češći vikend odmori ili produženi vikend odmori od nekoliko dana. Ove godine se očekuje veći broj turista iz inostranstva što uliva optimizam da će Srbija sa svojim prirodnim lepotama i resursima biti još atraktivnija za sve goste, odakle god da dolaze.