R. Lukić
Osveštani su brojni kolači: Sveštenici i vernici kraj slavskih obeležja

Sveti Arhanđel Mihailo ili u narodu poznatiji Aranđelovdan u hramu Svetoga Save u Hanoveru u četvrtak je obeležen liturgijom i osveštenjem slavskih kolača, uz prisustvo većeg broja slavljenika i vernika koji su došli da prisustvuju ovoj izuzetnoj liturgiji, koju su sveštenik Branislav Čortanovački i đakon Slavko Bosančić služili u čast “vođe vojske protiv zla”.

Hor za pevnicom u kojem su pevale i dugogodišnji pojac Latinka Lau i popadija Jovana Perković predvodio je prota Aleksandar Perković.

– Danas ne slavimo samo anđela Mihaila, već i sve druge anđele, milione njih koji nas štite od zla – istakao je u besedi prota Branislav.

Posle liturgije, pričešća i podele nafore osveštani su slavski kolači koje su u Hanover doneli slavljenici i iz udaljenijih mesta Donje Saksonije.

Iako su slavske kolače ulavnom donosile “muške glave”, Lazarevčanin Darko Pajić u hram je došao sa kompletnom porodicom – suprugom Anom, četvorogodišnjim sinom Anđelkom i dvogdišnjom ćerkom Elenom.

– Sve smo pripremili, a s kumom Brankom dogovorili smo se da slavlje počne malo kasnije. Kuća nije sama, a sveća stalno gori pa gosti mogu da dođu po želji, ali ističem kuma, jer kod nas Srba svi su gosti dragi, ali je kum uvek glavni. Danas nam Anđelko slavi i rođendan – kaže raspoloženi Darko, ponosno pokazujući na lepo obučenog i očešljanog, živahnog naslednika.

Branislav Tatić je kolač doneo iz dvasesetak kilometara udaljenih Lerti, a kum je i kod njega glavni. Njegov kum Rade Stevanović sa suprugom Mirjanom stigao je iz 150 kilometara udaljenog Hamburga.

– Kum je došao juče i ostaje tri dana. Sutra je petak, pa se slavi komotnije nego danas, jer se u subotu ne radi, pa može da se popije i koja više. Danas ću imati 20, a sutra očekujem bar 15 gostiju – predviđa, za slavlje raspoloženi Branislav.

Posle osveštavanja kolača, kraćih razgovora i razmena čestitki narod se sa svojim zavežljajima polako razilazio, a među prvima, s kumom Radom otišao je i Branislav Tatić. Njih dvojica moraju u Garbsen po pečeno prase koje je Tatić naručio u pečenjari, direktno na farmi kod proizvođača. Žure se jer je Garbsen od Hanovera 10 kilometara severozapadno, a njihove Lerte 20 u suprotnom pravcu.

Kum hrama Zoran Kureljušić nije se žurio. On će sa suprugom uzeti dete iz vrtića, a odlazak na slavu tek onda je na redu. Otišla je i grupa žena koja je za stolom u gornjoj sali pila kafu.

Sve ih je ljubazno ispratio tutor Ljubomir Blagojević, kod kojeg su najviše bile tražene sveće.

Sinovi nastavljaju kumstvo

– Neću svom kumu ostati dužan. On 9. decembra slavi Svetog Alimpija i onda sam ja tri dana kod njega u Hamburgu. Naše kumalo je staro kumalo, a produžili su ga i naši sinovi. Kumov sin Nebojša bio je venčani kum mom sinu Mirku, na venčanju u Crkvi Svetog Cara Lazara u Kruševcu, u istom hramu u kom su obojica i kršteni – ispričao je slavski raspoloženi Branislav, a potvrdio njegov kum Rade.

Dragan i Vuk bez Dejana

Među brojnim svečarima koji u grupi sa sveštenikom okreću slavske kolače primećujemo i stare znance Beograđane, braću Dragana (43) i Vuka Vukovića (37). Srednjeg brata tridesetdevetogodišnjeg Dejana nema.

– Dejan je povredio nogu, pa smo ga ostavili kod kuće – pojašnjava stariji Dragan uz napomenu da slave u Ninburgu, svi zajedno s majkom Snežanom i da će imati punu kuću gostiju, među kojima i puno kumova.