Z. Vicelarević
Učesnici akcije u Ofenbahu

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe organizovala je novu akciju u postorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu nedaleko od Frankfurta. Učesnici su se nadmetali u takmičenjima pikado iz bloka, stoni fudbal iz bloka, a potom sladili palačinkama iz bloka.

Za učešće u takmičenjima u pikadu i stonom fudbalu uplaćivalo se po 10 evra, a za palačinke se davalo po želji i mogućnosti. Prikupljeno je ukupno 1.770 evra i taj novac je namenjen za donaciju koja će da obraduje neku porodicu u Srbiji ili Republici Srpskoj.

Ovu akciju podržali su Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Mijat Gaćinović, naš fudbalski reprezentativac, igrač Ajntrahta.

– Za svaku je pohvalu to što organizacija Srbi za Srbe u kontinuitetu pravi akcije i šalje pomoć onima kojima je najpotrebnija. Prošle godine smo zajedno učestvovali u organizaciji Dana kulture Srbije i ove godine ću ih pozvati da ponovo organizuju Trojku iz bloka i prikupe sredstva za najugroženije. Bilo mi je zaista zadovoljstvo da dođem ovde i iskažem poštovanje za ono što čine – rekao je Branko Radovanović.

Mijat Gaćinović je već više puta učestvovao u akcijama organizacije Srbi za Srbe, a najčešće anonimno jer je to za njega lični čin, a za “Vesti” je rekao:

– Poznato mi je da se zaista zauzimaju za naše ljude svuda generalno. Na Kosovu i Metohiji sam čuo da su sproveli dosta akcija. Nadavno sam i sarađivao sa njima preko jednog prijatelja iz Trebinja, tako da znam koliko su ti momci angažovani. Zato sam ovde da im pružim podršku, a došao sam na poziv našeg konzula Radovanovića – rekao je za “Vesti” Gaćinović, koji je u paru sa konzulom odigrao revijalni meč u stonom fudbalu.

Slavko Cvijanović, jedan od učesnika, smatra da je akcija dobro osmišljena. Za momke iz Srbi za Srbe sam čuo ranije i želeo sam da zajedno sa mojim drugarima učestvujem i dam svoj doprinos. Sećam se da su u junu na Danima kulture Srbije bili prisutni i tada sam kupovao majice s ciljem da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Ovi momci zaista rade jednu veoma dobru stvar – ističe Cvijanović.

Slavko Cvijanović Luka Mašković, Vasilije Đuričanin i Ivan Cvetković

Interesantna nadmetanja

Akciju u Srpskom kulturnom centru su vodili Aleksandar Mršić i Miroslav Resanović, a za Pikado iz bloka prijavilo se 30 takmičara. Posle interesantnog takmičenja prvo mesto u bacanju strelica osvojio je Nemanja Marčetić, drugo mesto zauzeo je Vasilije Đuričanin, a treće Dušan Petaković.

Šest ekipa po dva igrača borilo se za titulu šampiona u stonom fudbalu. Šampioni su braća Dušan i Aleksandar Petaković, vicešampioni Damir Stojčević i Dejan Radenković, a treće mesto pripalo je Srđanu Plavšiću i Daliboru Dimitrovu.

Napravile mnogo palačinki

Palačinke iz bloka pripremile su Jovana Petrović, Katarina Urošević i Ana Resanović.

– Napravile smo baš mnogo palačinki, a svako je dao onoliko koliko je želeo, ali niko nije dao manje od pet evra, a bilo je i više – kažu nam Jovana i Katarina.

Podrška iz Hatershajma

Porodica Dimitrov, tata Dalibor, mama Tatijana, sin Boris i ćerka Verona su došli iz Hatershajma kako bi učestvovali i podržali humanitarce:

– Već sam bio na ovakvim akcijama i mislim da je vrlo dobro što ovi momci ovako nešto priređuju. Apelovali smo na sve naše prijatelje, bez obzira na nacionalnost i veru, da učestvuju u ovoj dobrotvornoj akciji i mnogi su se odazvali. Sada sam učestvovao na turniru u stonom fudbalu, a i kupili smo majicu za Veronu.