R. Lukić
Obeležavanje decenije partnerstva: Mićo Mićić, Željko Dragić i Mirko Hojer 2017. u Langenhagenu

Iznenadna smrt Miće Mićića, višegodišnjeg gradonačelnika Bijeljine, izazvala je nevericu i tugu kod onih koji su ga u Langenhagenu, gradiću nadomak Hanovera, godinama dočekivali i ispraćali kao prvog čoveka grada pobratima. Odlazak na sahranu zbog korone i božićnih praznika nije organizovan, ali je Humanitarno udruženje Pomoć za mladi život porodici uputilo izraze saučešća. Građani Langenhagena o iznenadnoj smrti njihovog velikog prijatelja obavešteni su saopštenjem za štampu.

Saradnja Langenhagena i Bijeljine počela je 1997. godine na inicijativu udruženja Pomoć za mladi život, koje je osnovao Željko Dragić s grupom školskih drugova iz gimnazije Langenhagen. Mladi gimnazijalci prvo su želeli da humanitarno pomognu socijalno ugrožene i bolesne vršnjake, a aktivnosti su se kasnije proširile na saradnju gradova na kulturnom, sportskom i privrednom planu. Saradnja je počela u vreme kada se na čelu opštine Bijeljina nalazio Dragomir Ljubojević koga je sa dužnosti načelnika opštine smenio tadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling. Saradnja je uspešno nastavljena i posle 2005. s novim gradonačelnikom Mićom Mićićem koji je 2007. godine potpisao i Povelju o bratimljenju dva grada.

U Langenhagenu je Mićo Mićić upamćen kao čovek koji je svima srdačno pružao ruku prijateljstva i brižljivo “upijao” nemačka iskustva i znanja koja bi mogao da primeni u svom gradu. Posete su razmenjivane raznim povodima, a naročito pri dolascima mladih koji su svake godine organizovani u oba smera.

Uvek dobar domaćin: Prijem za mlade iz Nemačke u Bijeljini 2016. godine

– Mićić je nastavio ono što je započeo Dragomir Ljubojević, a saradnja s njim, na obostrano zadovoljstvo, svih ovih godina odvijala se veoma uspešno. Od 2005, kada je postao gradonačelnik uz njegovu podršku došlo je do pojačane kulturne saradnje i razmene mladih, a nastavljen je i humanitarni rad – rekao je za “Vesti” Željko Dragić.

Prva reakcija Vilija Minea, zamenika gradonačelnika Langehagena bila je: “Izgubili smo dobrog prijatelja.”

– Mićo Mićić je u Bijeljini prilikom naših poseta uvek bio dobar domaćin, ali i uglednu ličnost koja je u svim strukturama našeg grada uvek bila rado viđen gost – istakao je Vili Mine, koji je u Bijeljini boravio više od 20 puta.

Predstavnici Langenhagena svake godine su bili gosti na slavi grada Bijeljine Svetom Pantelejmonu, a ta tradicija i dalje se održava.

Poslednja poseta: Mićić sa zvaničnicima Langenhagena

Proslava jubileja

Mićo Mićić je Langenhagen poslednji put posetio 2017. kada je obeleženo 10 godina bratimljenja dva grada, a udruženje Pomoć za mladi život slavilo dvadsetogodišnjicu osnivanja. On se na toj velikoj svečanosti sreo sa prethodnim gradonačelnicima Langenhagena Valtrud Krikeneberg, Fridhelmom Fišerom, Mirkom Hojerom i zamenikom gradonačelnika Vilijem Mineom. Mićić je tada razgovarao i s Karl Hajncom Klareom, zamenikom predsednika Palamenta Donje Saksonije i Petrom Rudscuk, zamenicom predsednika Regije Hanover.