Kosovo online
Hašim Tači

Francuski “Žurnal di dimanš” (Nedeljne novine) objavio je vest o pljački stana sudije Specijalnog suda za zločine OVK u Parizu, početkom januara. List navodi da je reč o profesionalno izvedenoj pljački i da su lopovi ušli u stan i odneli jedino laptop koji sadrži veoma osetljive podatke o sudskim procesima u toku.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, ističe da su nakit i ostali predmeti u stanu ostali netaknuti.

– Slična pljačka se nedavno dogodila u Briselu, gde je jednom sudiji istog specijalnog Suda za zločine OVK, ukraden kompjuter – rekao je Gujon i dodao da list navodi da se za sada ova dva slučaja ne dovode u vezu

Gujon je istakao i da “Žurnal di dimanš” u tekstu o pljački podseća da je tokom rata na Kosovu poginulo oko 13.000 osoba, a da se trenutno bivši šef albanske paravojne formacije OVK Hašim Tači tereti za ubistva i mučenje.

Sud za zločine OVK do sada je odobrio učešće 53 žrtve u procesu protiv Tačija i još trojice saoptuženih: Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

To su većinom bliski rođaci Albanaca, Srba i Roma koje je OVK otela mučila i ubila ili su nestali. U procesu će učestvovati i najmanje sedam žrtava koje su preživele torturu u zatvoru OVK. Sve žrtve koje učestvuju u procesu imaće zaštićen identitet, a sud je obrazložio da je tako odlučeno zbog “opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK”.

Hašim Tači i ostali optuženi u maju prošle godine su se izjasnili da nisu krivi. Tači se požalio da “ne razume navode optužnice jer su veoma redigovane”. Njegov advokat Gregori Kiho rekao je da su događaji, imena i datumi prikriveni, tako da je nemoguće razumeti na šta se nove optužbe odnose. Sudija Gijo odgovorio je da su prikrivena imena potencijalnih svedoka u cilju njihove zaštite.

Da podsetimo, ovaj sud je u decembru doneo prvu presudu kojom je bivši komandant jedinice terorističke OVK Mustafa Saljih osuđen na 26 godina zatvora zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine. Saljih je osuđen za otmicu, mučenje i ubistva. Sud je u presudi ova zlodela uporedio sa postupcima nacističkog Gestapoa, a presuda je zasnovana upravo na svedočenju preživelih sužanja čiji je identitet bio zaštićen.

Zasluga Dika Martija

Specijalni sud za Kosovo ima zadatak da pred pravdu izvede odgovorne za ratne zločine i druga krivična dela koja su započeta ili izvršena na Kosovu između 1998. i 2000. godine.

Povod za osnivanje bio je izveštaj iz 2010. godine o navodnoj umešanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima, čiji je autor tadašnji predstavnik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti.