B. M.

Posle koncerta u Diseldorfu, članovi Gradskog tamburaškog orkestra “Vaso Jovanović” iz Novog Sada nastupili su i u sali Crkvenog centra u Minhenu. Svojevrsnu uvertiru u ono što sledi napravio je tamburaški kvartet, a onda su binu ispunili ostali članovi orkestra na čelu sa dirigentom Zoranom Bugarskim. Publici su se tamburaši iz Novog Sada predstavili klasičnim kompozicijama, narodnim, izvornim i zabavnim melodijama. Tim raznovrsnim repertoarom pogodili su ukus svakog od posetilaca koji su neke od numera pevali sa solistima. Posebno je kod dela publike emotivno doživljena instrumentalna verzija poznate pesme “Kreće se lađa francuska”.

Zoran Bugarski drugi primaš u orkestru RTV Vojvodine u Novom Sadu gde je stalno zaposlen, dirigent je GTO “Vaso Jovanović” koji je osnovan pre četiri godine i deluje u sastavu Centra tamburaške kulture u Novom Sadu.

– Pre 24 godine sam osnovao tamburaški ansambl Zorule, a sada i ovaj veliki orkestar. Bili smo u Diseldorfu na poziv Eparhije diseldorfske i nemačke gde smo održali celovečernji koncert. Ovde u Minhen smo svratili na povratku za Novi Sad. Oduševila nas je publika i u Diseldorfu i Minhenu, koja nas je veoma lepo prihvatila što govore aplauzi tokom i posle nastupa. Drago nam je da se tambura čuje širom Evrope, jer u Vojvodini, Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj ima dosta orkestara i ljudi koji su došli u Nemačku sa naših prostora nisu prestali da vole i slušaju tamburu i to nas raduje – kaže Zoran Bugarski koga prijatelji zovu Brica. S obzirom na kvalitet prikazanog muzičkog programa, prava je šteta što u sali Crkvenog centra nije bilo više posetilaca među kojima su bili i protojerej Predrag Gajić starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog i jerej Bojan Simić.

Susret prijatelja

Opraštajući se od minhenske publike Bugarski je zahvalio na gostoprimstvu i posebno pozdravio Marka Jovanovića “velikog majstora tamburice”. Marko sada živi u Minhenu, a u Novom Sadu je godinama nastupao sa tamburašima i bio član orkestra koji je vodio čuveni Janika Balaž. Bila je ovo prilika za pozdrav prijatelja i kratak razgovor.