B. M.
Radovan i Radika Ivanović u vinogradu

Radovan Ivanović i njegova supruga Radika su posle penzije zarađene u Nemačkoj odlučili da se vrate u Srbiju. Kuću i dvorište u Minhenu su sredili za svoju decu a oni su rešili da u Kosjeriću nastave penzionerski život.

– Za vreme prvog naleta epidemije virusa korona u proleće mi smo radili na sređivanju kuće i dvorišta u Minhenu. Nismo imali nikakvih problema i tako je sve do danas. Iako imamo i nešto svog vinograda ovih dana smo kupili 200 kilograma grožđa u Aranđelovcu i od njega ćemo uskoro praviti vino. Delom je to bela tamjanika a delom crveno grožđe prokupac. Obe su to autohtone sorte grožđa iz Srbije. Ako sve bude kako očekujemo, moglo bi da se od ovih 200 kilograma dobije 100 litara dobrog domaćeg vina. To je vino koje trošimo sa našim prijateljima i može da pretekne do sledeće berbe u jesen iduće godine – kaže kroz smeh Radovan Ivanović.

S obzirom da je Srbija kao i cela Evropa zaokupljena virusom korona, interesantno je kako ovaj vitalni penzioner iz Minhena vidi borbu protiv ovog “nevidljivog neprijatelja”.

– Hranimo se kvalitetnom domaćom hranom, koristimo uz svaki obrok ren i verujem da on uz beli luk tera koronu daleko od onih koji ih koriste. Nosimo maske kada je to potrebno, pokušavamo da održavamo kontakte u što užem krugu rodbine i prijatelja i ne izlažemo se riziku druženja u većim grupama – poručuje Radovan iz otadžbine.

Dok je živeo u Minhenu, Radovan Ivanović je svake godine na Svetog Trifuna uz molitvu, orezivao čokote vinove loze u svom dvorištu, zalivao ih vinom i tako “prizivao” rodnu godinu i dobru berbu.