Lična arhiva
SPOJIO IH TEKVONDO: Tanja Tanacković i Mahdi Hodabahši

Razlozi sportista da nastupe za trobojku s orlovima su različiti. Možda je najlepši među njima ljubav koja ih je dovela u Srbiju i na njen borilački teren.

Tekvondista Mahdi Hodabahši iz Irana je jedan od njih, a ovaj “iranski terminator” se zaljubio u nekadašnju tekvondiskinju Tanju Tanacković i postao srpski zet, a onda i reprezentativac koji je obradovao novu domovinu 2020. godine donevši zlato s Evropskog prvenstva u Sarajevu, pa ove godine i srebro iz Sofije.

– Uvek je neverovatan osećaj popeti se na pobedničko postolje. To je i razlog što se takmičim i težim da osvojim zlato – kazao je on izrazivši nadu da će u budućnosti osvojiti još mnogo medalja za Srbiju.

Sve je počelo pre osam godina kada je došao u kamp Tekvondo kluba Galeb u Vrnjačkoj Banji, gde je upoznao sadašnju suprugu Tanju, bivšu tekvondistkinju. Zavoleli su se, ali se on vratio u Iran i, kako to već daljina čini, viđali su se povremeno. Ljubav je i pored toga opstala, da bi koju godinu kasnije sportista prelomio, preselio se u Srbiju, dobio državljanstvo, ušao u reprezentaciju i konačno bio stalno sa Tanjom.

On je za medije ispričao da su prevazišli sve prpreke koje im je donela razdvojenost i uspeli da izgrade zajednički život, zahvaljujući strpljenju i razumevanju.

– Moja supruga je moja najveća podrška, pored porodice u Iranu. Ona je bila reprezentativka i razume sve što prolazim – rekao je Mahdi kome najviše iz domovine nedostaje hrana jer se sprema s posebnim začinima, ali i što ne može da kupi iranski pirinač posebnog ukusa, koji voli.

Planiraju dve svadbe

Zbog korone, Mahdi i Tanja su se venčali bez velikog slavlja, ali nameravaju da, kad sve prođe, organizuju dve proslave i u Srbiji i u Iranu.

Mahdi kaže da je živeći u Beogradu shvatio koliko su Srbija i Iran slični.

– Ovde su me ljudi otvorenog srca prihvatili od početka – kaže Mahdi.

Sutra – Stranci s našim državljanstvom (4): Dilan i Megan na ludom kamenu