pixabay.com
Ilustracija

Javnost u Srbiji je zgrožena novim detaljima iz krivičnih prijava koje je najmanje pet devojka od kojih je većina maloletna, podnelo protiv Miroslava A. (68), vlasnika i glavnog predavača jedne od najpoznatijih privatnih škola glume u Srbiji.

On se u ponedeljak pojavio pred nadležnim tužiocem suočen sa veoma ozbiljnim optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje. Policija je saopštila da se sumnja da je u periodu od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne – navodi se u saopštenju beogradske policije.

Za ovo krivično delo zaprećeno je od pet do 15 godina zatvora. Istovremeno, sve više je javnih ličnosti koje posredstvom društvenih mreža tvrde da su i same bile žrtve psihičkog zlostavljanja ovog profesora. Za sagovornike “Vesti” ta činjenica je od presudne važnosti kako bi se sve žrtve ohrabrile, a ovaj slučaj dobio sudski epilog.

– U ovom trenutku, bez obzira na presudu, samo na osnovu onoga što su ispričali drugi učenici ove škole, neophodno je da se tom čoveku zabrani da i dalje obavlja taj posao. Verujem da takvih problematičnih “likova” na raznim funkcijama ima još, ali je generalno problem kako ih prepoznati – kaže Vesna Stanojević, koordinator Sigurne kuće i dodaje da je veoma važno da ovaj slučaj ne samo dobije sudski epilog, već i medijski ne bude potisnut sa nekim drugim događajima.

– Trenutno smo svedoci da je slučaj seksualnog zlostavljanja profesora glume potpuno stavio u drugi plan trostruko ubistvo u Sjenici, a podsetiću, u tom zločinu imamo dva smrtna ishoda nasilja u porodici. Plašim se da će, kao i u mnogo drugih slučajeva do sada, i ovaj događaj skrenuti neki drugi i da po običaju ni ovaj priča neće biti zaokružena – navodi Stanojević.

Prema njenim rečima, veoma je bitno da javnost do kraja isprati ovaj slučaj jer se na taj način šalje jasna poruka da država čini sve kako bi takve pojave svela na minimum.

– Istovremeno, time se šalje i jasna poruka i svim onim drugim žrtavama da prijave nasilje. Taj problem ćutanja je posebno izražen u malim mestima gde je strah ključan faktor da se ovakva krivična dela skrivaju daleko od javnosti – naglašava koordinatorka Sigurne kuće.

Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, kaže da je njegova Fondacija u kontaktu sa još nekoliko žrtava čuvenog profesora glume, ali da kod tih devojaka i dalje preovladava strah da nešto preduzmu.

– Upravo ovaj slučaj može da bude prekretnica koja će dati vetar u leđa i svim drugim žrtvama da shvate da “sistem funkcioniše” i da one neće trpeti dodatne posledice. Prema mojim iskustvima, upravo je to ključan razlog zbog čega većina žrtava bira da bude talac straha i ćutanja. Jednostavno, nisu sigurni da li će ih sistem ostaviti samim i bez adekvatne podrške – ističe Jurić i dodaje da će predstojeći sudski postupak zavisiti isključivo od prikupljenih dokaza zbog čega je dobro što glumica Milena Radulović nije jedina koja je podnela krivičnu prijavu.

– To je najbolji način da se ohrabre i druge žrtve – zaključuje Jurić.

Igor Jurić

Nedolična pitanja

Među devojkama koje su smogle hrabrosti da ispričaju šta im se događalo tokom pohađanja časova glume je i Sara Zeljković. Ona je za beogradski “Blic” iznela stravične detalje jednog od razgovora sa svojim profesorom.

– Kada sam napunila 16, 17 godina, Miroslav A. me je pozvao u kancelariju na razgovor. Ne sećam se tačno kako je sve to teklo. Sve u svemu, počeo je da me ispituje u vezi sa seksom. Vrlo dobro se sećam pitanja, kao i šta sam imala obučeno tog dana, što sam kasnije čula da može da se desi kada imate neki traumatičan trenutak u životu. Pitanja su bila: “Da li se kre*eš?”. Ja sam se zbunila, ali pošto se podrazumevalo u mom životu da se na svako Mikino pitanje odgovori, ja sam stidljivo odgovorila “da”, na šta se on nasmejao i rekao: “Da, da, a je l’ voliš da se kre*eš?”. Ja sam i dalje bila zbunjena, ali je on samo nastavio da postavlja pitanja. “A gde najviše voliš da se kre*eš?”. Ja sam i dalje imala neki tupavi kez na licu, pa je umesto mene on odgovorio na to pitanje: “Gde stigneš, a?”, nakon toga je prestao da me ispituje i jedine situacije koje se sećam sledeće je bilo da mi je tražio da ustanem i da se okrenem, što sam ja poslušno uradila, da bi me on potapšao/protresao po dupetu i rekao: “Malo je kanta, ali može da prođe” – samo je deo ispovesti još jedne od devojaka.

I Cecina kćerka bila u školi

Među učenicima škole glume je i Anastasija, kćerka Svetlane – Cece Ražnatović.

“Kao neko ko je kao dete kratko pohađao tu školu, malo je reći da sam užasnuta i zgranuta. Podrška hrabroj Mileni i svim devojkama koje su prolazile kroz ovu golgotu”, napisala je Anastasija.

Horor na FDU?!

Rediteljka Jana Maričić je na svom Instagram profilu najpre objavila, a potom povukla “post” u kome tvrdi da je u maltretiranje studenata bila uključena i supruga profesora glume, ali i neki drugi profesori sa FDU koji su ucenjivali učenike.

“FDU sam upisala 2005. godine i u to vreme, profesorka Bilja M. je verbalno i psihički zlostavljala neke svoje studente, uglavnom devojke, i to one koje nisu prethodno pohađale njihovu školicu… Tada smo čuli i da je pokojni profesor Vladimir J. zloupotrebljavao svoj položaj i seksualno iskorišćavao neke studentkinje. Profesorka u penziji, Gordana Goca M. je uzimala mito čak i od kandidata koje nije kasnije primala na svoju klasu.”

Ona je ovaj post povukla uz obrazloženje da ne bi ugrozila istragu.

Šest pravila

U nastavku svoje ispovesti, Milena Radulović je ispričala za “Blic” da su svi učenici škole glume morali da poštuju šest “svetih” pravila.

– Prvo pravilo je bilo “blago niščima duhom, njihovo je carsko nebesko”. Drugo, “ne ljutim se ja što vi mene lažete, nego što vi mislite da ja vama verujem”. Treće pravilo je bilo “u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja”, četvrto “u grupi nema zaljubljivanja, jer to kvari prijateljstvo”, a peto “u grupi se navija za OFK Beograd”. Šesto pravilo se odnosilo na kašnjenje. “Niko se u gaće nije usr’o što mu je nužnik daleko, no što je kasno krenuo” – navela je Radulovićeva.

Milena Radulović

Neprijatna iskustva

Društvene mreže u Srbiji “gore” i sve više je nekadašnjih polaznika škole koji su imali direktnih ili indirektnih iskustava koja su – uglavnom bila loša.

Proslavljena srpska manekenka Ivana Stanković je opisala šta je ona doživela tokom pohađanja ove škole.

“M. jeste bio veoma, veoma strog, za neka moja shvatanja i tada i sada, njegove pedagoške metode su bile pogrešne (buckaste devojčice je nazivao ‘slonicama’, ne bi li ih motivisao da smršaju?!), a meni lično, kada sam izrazila želju da se uporedo bavim manekenstvom, rekao da biram između grupe i manekenstva, pa kad sam u roku od minut, odabrala naravno, manekenstvo”, napisala je Ivana na Instagramu.

Ivana Stanković

Jelena Velkovski, glumica, kratko je, kao 12-godišnjakinja, bila učenica ovog dramskog studija.

“Meni je taj način rada bio prestrog i surov, par komentara mi nije bilo prijatno, pa sam otišla u drugu školu glume. Ne bih detaljisala, znalo se da on ima ugled kao profesor, iznedrio je velike glumce, ima specifičan način rada, ja nisam na to pristala, brzo sam otišla…”.

I voditeljka Zorana Minčić je pohađala ovu školu glume. Ona tvrdi da nije doživela seksualno zlostavljanje od profesora, već njegovog saradnika, režisera čije ime nije javno iznela.

“Što je najluđe, kako nisam htela da odustanem od prijemnog, zamolili smo starog porodičnog prijatelja, režisera XY, da me malo čuje, koriguje… I tada mi se dogodilo to – pokušao je da me siluje lik koji je izgledao kao raspojasani zadrigli klošar Deda Mraz. Utekla sam ženski, lukavo i lako, i najgore je što niko u porodici nije verovao meni, već uglednom prijatelju.”

Lečić: Ispisao sam decu

Glumac Branislav Lečić navodi da je svoju decu ispisao iz te škole.

“Moj sin Ivan i ćerka Ana bili godinu dana u školi Miroslava A, dok su bili mali. Samoinicijativno su odustali jer su mi rekli da se mnogo dere na njih! I M. znam sa fakulteta. Ostao sam bez reči. Svako nasilje osuđujem i prezirem, a naročito prema ženama, o deci i da ne govorim. To ostavlja trajne posledice na život žrtve nasilja i drastično menja pogled na svet! Silovanje je poniženje tela, duha, ličnosti i slobodne volje svakog od nas!”, naveo je Lečić.