R. Lukić
Srdačan susret: Mati Oberin, otac Lazar, dr Dragić, vladika Konstantin, Vili Mine i Volfgang Lang

Delegacija Langenhagena bratskog grada iz Nemačke, povodom gradske slave Svetog Pantelije (Pantelejmona) ovih je dana posetila Bijeljinu.

Osim prisustva slavskom ceremonijalu koji je održan u Hramu Svetog Đorđa i na platou ispred zgrade gradske uprave, delegacija iz Nemačke je posetila i manastir Tavna

Delegaciju koju su sačinjavali zamenik gradonačelnika Vili Mine, Volfgang Langdrer, član Gradskog saveta i dr Željko Dragić, predsednik udruženja Pomoć za mladi život u manastiru Tavna pozdravili su otac Lazar, mati Oberin i penzionsani vladika Konstantin, raniji episkop Eparhije srednjoevropske. Zanimljivo je da je Vili Mine Bijeljinu i ovu svetu kuću u prethodnih 17 godina posetio čak 18 puta.

– Prijateljstvo je kao zdravo stablo, koje traje toliko dugo koliko ga negujete i održavate – naglasio je Vili Mine na prijemu u manastiru.

Predstavnici Langenhagena posetili su i više društvenih i humanitarnih organizacija s kojima sarađuje humanitarna organizacija Pomoć za mladi život, koja je glavni autor bratimljenja dva grada. Ova organizacija koja je osnovana zahvaljujući gimnazijalcima Langenhagena, čiji je đak bio i sadašnji predsednik dr Željko Dragić saradnju s Bijeljinom počela je davne 1997.

Višegodišnja saradnja 2007. godine ozvaničena je Poveljom o prijateljstvu koju su potpisali tadašnji gradonačelnici Fridhelm Fišer i Mićo Mićić.