Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema procenama stručnjaka iz ove oblasti, robotika će doživeti prekretnicu 2020. godine. Autori više istraživanja na ovu temu intervjuisali su eksperte koji se bave pravljenjem robota za razne praktične svrhe, kako bi pokušali da procene u kom vremenskom roku bi modeli koji se trenutno razvijaju mogli postati deo svakodnevice.

Svi su se složili da je naredna godina jer će do tada roboti biti u stanju da vide, govore, rade, razumeju jezik i imaju inteligenciju zbog čega će početi da zauzimaju značajno mesto u životu ljudi. Ovo će izazvati revoluciju u robotici posle koje će roboti prestati da budu sofisticirane mašine i postaće oruđe koje će se koristiti svakog dana.

Očekuje se da roboti uveliko zamene čoveka na poslovima koji su visokog rizika kao što je bezbednost i odbrana. Roboti će biti inteligentne mašine koje će biti prisutne kako u našim domaćinstvima, tako i u industriji. Moći će da budu programirani da pomognu u kući, pomažu na farmama, da rade 24 sata dnevno u fabrikama. Zamenjujući ljude na određenim poslovima omogućiće da čovek bude manje izložen opasnoj, stresnoj i nezdravoj okolini, smanjujući time rizike po čoveka povezane s poslom kojim se bavi.

Jedan od autora ističe da je možda najzanimljiviji deo ove revolucije na polju robotike pojava društvenih robota, mašina s veštačkom inteligencijom, s kojom će ljudi moći da imaju emotivne i čak intimne interakcije. Ovakvi roboti će između ostalog biti opremljeni posebnim senzorima koji bi im omogućili da detektuju dodir. Kompanija Ford istražuje načine na koje bi roboti i autonomna vozila u budućnosti mogli da rade zajedno prilikom isporuka paketa, hrane i druge robe. U okviru Fordove vizije Digit bi trebalo da se nađe u gepeku autonomnog automobila, da bi ga napuštao tek kada vozilo stigne na planiranu destinaciju, a kako bi paket isporučio do kućnog praga naručioca.

“Štampanje” torte

Zbog visoke cene opreme i materijala, tehnologija štampanja u tri dimenzije nekada je bila dostupna samo velikim kompanijama, međutim, to se promenilo – 3D štampa postaje sve pristupačnija. Vizionari predviđaju da bi u ne tako dalekoj budućnosti svako mogao da ima 3D štampač kojim bi izrađivao stvari koje želi i koje su mu potrebne.

Kako radi 3D štampač? To je proces proizvodnje trodimenzionalnih objekata bilo kog oblika na osnovu digitalnog modela. Tako će moći da “štampaju” ljudske organe, uređaje različite vrste, pa čak i tortu. Kinezi su na primer pre nekoliko godina uz pomoć 3D štampača i betona, “odštampali” čitavu zgradu. Ova tehnologija više nije “naučna fantastika”, već je sve više u svakodnevnoj upotrebi i u Srbiji.

Veštački mišići otkrivaju bolest

Tehnologija na nano nivou, poznatija kao nanotehnologija omogućava neverovatnu preciznost i način da se “dela prirode” kopiraju do svojih najosnovnijih funkcija. Često se postavlja pitanje kako će ova tehnologija imati posledica na budućnost, jer je malo razumljiva tehnologija za širi auditorijum.

U budućnosti se pretpostavlja da će nanotehnologija u velikoj meri olakšati život ljudima i rešiti značajne probleme današnjice. Među šest najboljih izuma nanotehnologije su se našli kesica za čaj koja pročišćava vodu, veštački mišići koji prepoznaju bolest i leče je iznutra, putevi koji se greju iznutra i sprečavaju klizanje vozila tokom zime, dobijanje energije iz izmeta, odeća na solarni pogon, kao i odeća koja pročišćava vazduh. Ali pored toga može postati veoma destruktivna ako se bude koristila u ratovima, sa nanorobotima na kojima neke vojske već eksperimentišu.