Klupska arhiva
Cilj je povratak u elitu: Jovan Rusić

Jubilej za ponos: Fudbalski klub Bežanija za Duhove (Trojice) obeležava važan datum – 100 godina uspešnog rada i postojanja.

Na ovim prostorima je malo klubova koji traju čitav jedan vek, a sastav “lavova” je ušao među besmrtne. U dugoj istoriji je imao uspona i padova, ali je bez obzira na rang u kojem se takmiči nezaobilazan deo istorije srpskog fudbala. Osnivači sigurno nisu ni sanjali da su formiranjem kluba 1921. bili akteri stvaranja nečega što ulazi u drugi vek postojanja. Bivši superligaš trenutno je u najnižem rangu takmičenja, ali je stvorio sjajnu infrastrukturu, kojom najavljuje ogromne ambicije.

Navala snova: Đaković, Jelušić, Z. Matijašević, Jović, M. Kalajić
Navala snova: Đaković, Jelušić, Z. Matijašević, Jović, M. Kalajić

Predsednik Bežanije Jovan Rusić ističe da je cilj da se klub u skorijoj budućnosti vrati u Srpsku ligu, a potom u elitni rang takmičenja u kojem je do ne tako davno i bio:

– Želimo da se što pre vratimo bar u treći rang. Imamo mogućnosti, snove i dobru organizaciju da to ostvarimo. Nova uprava krenula je ambiciozno 2019. Potpredsednik Mile Šarenac sa saradnicima učinio je mnogo da budemo na ovom, izuzetnom organizacionom nivou. Moramo da vratimo FK Bežanija slavu i uspehe koje smo imali. Našom ogromnom voljom i snagom mislim da to možemo učiniti veoma brzo. Oslonićemo se na igrački kadar kojim trenutno raspolažemo, a to su fudbaleri iz naše omladinske škole, koji su željni dokazivanja. Pokušaćemo da u svakoj liniji tima dovedemo jednog iskusnog igrača, mada je to teško, pošto niko ne želi da igra u najnižem rangu. Kada se stabilizujemo u Srpskoj ligi u planu je stvaranje ekipe, koja će imati mnogo veće ciljeve.

Ravnopravni sa “večitima”

Rusić je u klubu preko dve decenije kao fudbaler i funkcioner, bio je učesnik najvećih uspeha u istoriji Bežanije:

– U klub sam došao sa Goranom Mijatovićem na poziv Pere i Bate Jelušića krajem devedesetih. Kasnije su se oni povukli, a mi smo nastavili da vodimo Bežaniju. Kada se Miti dogodio nesrećan slučaj klub sam vodio sa Nedeljkom Ostojićem. Imali smo uspešnu sportsku priču koja je trajala 13 godina. Razumeli smo se odlično! Ostvarili smo vrhunsku saradnju i sve što smo obećali fudbalerima i trenerima smo ispunili. Niko nije bio prevaren i uskraćen za ono što je dogovoreno. Uspeli smo 2006. da izborimo ulazak u Superligu i da odigramo dve dobre sezone. Bili smo ravnopravni sa najboljim klubovima. Imali smo odličan tim i pobeđivali Crvenu zvezdu i Partizan. Istupili smo iz Prve lige zbog drugih, ali smo tim činom sačuvali obraz. Nisam dozvolio da bilo ko gazi klub. Sada nastavljamo gde smo nekada stali i vraćamo se na velika vrata!

Novi projekti i izgradnja objekata na stadionu nagoveštavaju mnogo veće ambicije kluba?

– Uspeli su da za godinu dana uradimo dosta na sređivanju stadiona. Izgradili smo nove svlačionice i teretanu. Napravili smo dve nove tribine, i renoviraćemo staru. Kada sve završimo imaćemo kapacitet za 3.000 gledalaca, a stadion će biti među najboljima u Srbiji. U sklopu kompleksa biće hotel koji je u završnoj fazi izgradnje. Imaćemo 20 soba sa spa-centrom i bazenom. On će nam služiti pre svega za smeštaj naših članova i klupskog osoblja. Smeštajni kapaciteti biće na usluzi i ostalim gostima. Na taj način obezbedićemo dodatne prihode klubu. Ispod jedne tribine imaćemo i veliku igraonicu za decu. Stvorićemo vrhunske uslove, a na fudbalerima je samo da radom i zalaganjem ostvare planirane rezultate.

NAJSTARIJI SASTAV: Fotografija iz 1925.

Kvalitetni stručnjaci

Sa kakvim trenerskim kadrom raspolažete?

– Prvi tim vodi Hoša Stefanović. On je svojevremeno uveo Bežaniju u elitu. Zadovoljni smo njegovim radom i siguran sam da ćemo s njim na klupi ostvariti planove. Za početak to je plasman u Srpsku ligu. Omladinska škola ima odlične stručnjake, tako da nema razloga da bilo šta menjamo. Njihov rad će tek dati rezultate. Želimo da stvorimo jaku omladinsku školu i da prevashodno odatle uzimamo igrače za prvi tim kako ne bismo morali da ih kupujemo. Ukoliko oni dođu do izražaja svojim dobrim partijama, kroz njihovu kasniju prodaju obezbedićemo stabilnu egzistenciju klubu.

Omogućili ste najmlađima da utakmice Sport braders lige igraju na vašem stadionu i eventualno kasnije postanu članovi FK Bežanija?

– Napravili smo kvalitetnu saradnju, koja traje skoro dve godine. Ljubo Kovačević je ovde doveo sve bazne školice fudbala. Deca imaju odlične uslove i terene i veoma su zadovoljna. Očekujem da iz tih fudbalskih škola najtalentovaniji postanu članovi naših mlađih kategorija i ovde nastave karijeru.

Bežanija spremna za viši rang

Trener Hoša Stefanović je svojevremeno bio uspešan fudbaler Bežanije. Kao šef stručnog štaba ostvario je prvi veliki uspeh sa crveno-plavima. Uveo je ekipu prvi put u jugoslovensku Drugu ligu. Sada nešto slično pokušava da učini sa mladim sastavom:

– Situacija je znatno drugačija od nekadašnje. Tada smo imali iskusan tim, sa dva odlična nekadašnja napadača OFK Beograda Milanom Majstorovićem i Draganom Stevovićem Cicom. Sezonu smo počeli bez velikih ambicija, ali smo ušli u seriju pobeda i plasirali se u Drugu ligu. Iz tog sastava dva igrača su otišla u elitni rang takmičenja. Karadžić je prešao u OFK Zvezdaru, a Matović u Sutjesku iz Nikšića.

O sadašnjim ambicijama i igračkom kadru iskusni stručnjak kaže:

– Bežanija je moj klub tu sam se afirmisao kao igrač, a potom kao trener. Prihvatio sam poziv predsednika Rusića da pomognem da se ekipa vrati tamo gde i pripada, a to je najmanje Srpska liga. Imamo mnogo mladih, ali verujem da možemo napraviti respektabilan sastav, pošto planiramo da angažujemo nekoliko iskusnih fudbalera. Želja nam je pre svega da vratimo neke bivše članove. Sa uslovima koje sada imamo zaslužujemo da se nadmećemo u mnogo višem rangu od ovog sadašnjeg. Siguran sam da u narednih pet godina to možemo da ostvarimo.

Osnovani u Kraljevini SHS

FK Bežanija osnovan je davne 1921. pod imenom Soko. Kasnije je klub preimenovan u BSK (Bežanijski sportski klub). Posle Drugog svetskog rata menja ime u Jedinstvo, kada je kao član Novosadskog fudbalskog saveza prvi put registrovan za zvanična takmičenja u Sremskoj ligi, gde se takmičio do 1952, a od jeseni iste godine prelazi u okvir Beogradskog fudbalskog saveza. U sezoni 1955/56. Jedinstvo menja ime u Bežanija. Klub se do sezone 1988/89. takmičio u Drugoj ili Prvoj beogradskoj ligi. Od tada počinje uspon jer je ekipa izborila plasman prvi put u Beogradsku zonu, a zatim i Srpsku ligu, što je bio najveći uspeh kluba u vreme bivše Jugoslavije.

Procvat početkom 21. veka

Takmičiće se u Drugoj saveznoj ligi, sastav iz Bežanije postao je stabilan ligaš. Procvat kluba počeo je početkom ovog milenijuma. Bežanija doživljava najveće uspehe sredinom prve decenije ovog veka. U sezoni 2005/06. osvaja prvo mesto u Prvoj ligi Srbije i prvi put u istoriji kluba obezbeđuje plasman u Superligu Srbije. U elitnom takmičenju igra dve uzastopne sezone. Prvenstvo 2006/07. završava na izvanrednom četvrtom mestu. Na taj način izboreno je učešće u kvalifikacijama za UEFA kup. Posle dve godine najkvalitetnijem crveno-plavi su ispali u Prvu ligu Srbije gde su se takmičili do pre dve godine. Uprava je tada odlučila da istupi iz drugog takmičenja po rangu. Od taga Bežanija igra u Međuopštinskoj ligi Beograd – grupa A.

Učešće u Kupu UEFA

U svom prvom učešću u evropskim takmičenjima Bežanija je za protivnika dobila albanski klub Besa Kavaja. U prvom meču u Albaniji bilo je 0:0, ali je revanš u Beogradu završen 2:2. Bežanija je, nažalost, eliminisana zbog pravila gola u gostima. Iste sezone klub je odustao iz Superlige Srbije.

Rukavina ponos kluba

U redovima Bežanije ponikao je Antonio Rukavina, doskorašnji reprezentativac Srbije. Odlični defanzivac je sigurno najveće ime kluba, pošto je do sada jedini uspeo da stigne do dresa sa državnim gbom. On je iz Bežanije prešao u Partizan. U dresu reprezentacije Srbije odigrao je 59 mečeva. Desni bek je imao uspešnu karijeru. U Nemačkoj je nosio dres Borusije iz Dortmunda i Minhena 1860. U Španiji je igrao za Valjadolid i Viljareal, a sada je član Astane iz Kazahstana.

Program proslave

Fudbalski klub slavi krsnu slavu Duhovi (Sveta Trojica) istovremeno to je i slava čitavog naselja Bežanija. U skladu sa tim napravljen je program proslave. Od osam ujutro je okupljanje udruženja starih Bežanijaca, koje vodi Volga Ilić i članova fudbalskog kluba u Crkvi Svetog Đorđa pored stadiona. Po završetku liturgije predstoji šetnja kroz naselje do spomenika na okretnici gde će biti položen venac. Od 10.00 do 15.00 mlađe kategorije imaće prijateljske utakmice. U pauzi od fudbala nastupiće folklor. Svi učesnici bez obzira na rezultate dobiće diplome, medalje i pehare kao uspomenu na stotu godišnjicu kluba. Pored terena biće postavljen ketering sa hranom i pićem za gledaoce i učesnike.

Diče se Zvezda i Partizan

U poslednjih 20 godina iz Bežanije u druge klubove otišlo je preko 100 igrača. Oni najbolji su prešli u Crvenu zvezdu i Partizan. Osim Rukavine crno-beli dres su nosili Darko Božović i Žarko Lazetić, a na drugu stranu Topčiderskog brda otišli su Milan Biševac i Ibrahim Some. Dres Bežanije u novijoj istoriji uspešno su nosili golmani: Ostojić, Dejan Damjanović, Mario Đurovski, Milović, Brezančić, Vanić, Glogovac, Lazić, Knežević…

Kajgana najbolji strelac

Milan Kajalić Kajgana je najbolji strelac Bežanije svih vremena. Od mlađih kategorija do prvog tima proveo je u klubu 25 godina. Igrao je na poziciji levog krila i bio poznat po strahovitom šutu. Mnogo golova dao je iz slobodnih udaraca sa velike udaljenosti, ali i direktno iz kornera. Nekada sjajni golgeter, iako u ozbiljnom životnom dobu biće počasni gost na obeležavanju veka postojanja kluba kome je podario svoju mladost.

Četvrti u Superligi

Bežanija je u sezoni 2006/07. igrala izborila plasman u tadašnju Superligu. Sastav koji je to uspeo u elitnom takmičenju osvojio je izvanredno četvrto mesto, iza Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine. Ekipu je sa klupe predvodio iskusni stručnjak Dragoljub Bekvalac. Veliki doprinos ovom uspehu dali su i prethodni treneri, koji su nekoliko sezona ranije učestvovali u selektiranju i stvaranju tima Ratko Dostanić, Čeda Đoinčević, Bane Smiljanić i Miroslav Helc. Crveno-plavi dres do istorijskih rezultata nosili su: Darko Božović, Antonio Rukavina. Žarko Lazetić, Dejan Damjanovič, Milovan Milović, Nenad Vanić, Mario Đurovski, Jovan Markovski, Zoran Šupić, Nemanja Matović, Marko Đalović, Saša Kocić, Srđa Knežević, Stevo Glogovac….

Najznačajniji trijumfi

U debitantskoj sezoni u Superligi Bežanija je ostvarila jedan od najvećih trijumfa. U Humskoj protiv Partizana “lavovi” su slavili sa 3:1. Pogotke za veliko slavlje postigli su Lazetić, Đalović i Damjanović. Sledeće sezone Bežanija je na istom mestu sa crno-belima odigrala nerešeno 2:2. Do boda su došli golovima Kolakovića i Somea, a fudbaler iz Konga je napravio transfer na “Marakanu”. U istoj sezoni uspeli su da savladaju i Crvenu zvezdu u Ljutice Bogdana sa 3:1 pogocima Vukajlovića, Stojčeva i autogolom Gaja.