Tanjug/AP
Ekstremne grupe islamista opasnost za ceo svet

Stejt department je izdao nova upozorenja za svoje građane koji putuju u BiH, navodeći da im osim pandemije Covid-19 u ovoj zemlji preti opasnost i od terorističkih napada.

“Razmislite o putovanju u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije Covid-19. Pojačajte oprez u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i nagaznih mina. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportna čvorišta, pijace, trgovačke centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine”, stoji u upozorenju koje ima “nivo 3”.

Iza ovog postoji još samo “nivo 4” – najviši stepen upozorenja za putovanje u određene države.

Nekadašnji visokopozicionirani operativac KOS, potpukovnik Ljuban Karan objašnjava da se ova obaveštenja objavljuju tek nakon detaljne procene američkih obaveštajnih službi.

– Jedino što su u ovom upozorenju ispustili jeste konkretizacija opasnosti, a to je rizik od “islamskog terorizma”. Strukture islamskog radikalizma, a reč je o čitavim zatvorenim selima i paradžematima, prećutno i u dogovoru sa bošnjačkim državnicima i političkim liderima formiraju se još od završetka rata. Sve je pod kontrolom Obaveštajno-bezbednosne agencije kojom upravlja SDA Bakira Izetbegovića – ističe Karan i dodaje da su SAD namerno sve ove godine “zanemarivale” direktne kontakte bošnjačkih lidera sa Bin Ladenom, ali i podatak da su se neki od izvršilaca terorističkog napada 11. septembra 2001. na SAD, ali i mnogih drugih pripremali upravo u BiH.

– Ovo upozorenje i te kako ima smisla, jer su talibani pobedom u Avganistanu i drugim teroristima širom sveta dali krila, pa tako i islamskim teroristima “spavačima” u BiH, koji očito čekaju nekakav signal da stupe u akciju. Međutim, Amerikanci greše u procenama. Neće islamski teroristi delovati u BiH, ova zemlja im je platforma za delovanje i “sigurna kuća”. Njihove mete će i dalje biti u EU i SAD. Zato im savetujem da se konsultuju i razmene podatke sa srpskim bezbednosnim službama koje o islamskom radikalizmu i potencijalnim terorističkim opasnostima na Balkanu sve znaju, ali na žalost za njihova upozorenja su na Zapadu do sada bili gluvi – poručuje Ljuban Karan.

S druge strane, bosanski stručnjak iz oblasti borbe protiv radikalnog islamizma, Dževad Galijašević tvrdi da je SAD svoje procene zasnovala na iskustvima u Avganistanu, ali i svesna činjenice da su upravo avganistanski veterani stvorili najvažniju terorističku mrežu u BiH.

– Amerika je sve ove godine u svakom smislu, a najviše vojno i finansijski podržavala mudžahedine koji su ovih 20 godina činili okosnicu režima u Avganistanu. Svesni su da su ih odlaskom iz ove zemlje izdali i prepustili na milost i nemilost talibanima. Osveta je već počela. Za niz eksplozija u Kabulu u kojima je, sem civila stradalo i 13 američkih vojnika odgovornost je preuzela Islamska država. Amerika je svesna da postoji na hiljade islamističkih ćelija koje će nastaviti sa tom osvetom i u drugim delovima sveta, a naročito u Bosni. Na konsolidovanoj listi terorističkih organizacija i terorista Saveta Bezbednosti UN, čak pet je aktivno u Bosni, sa 45 kancelarija širom zemlje i sve nesmetano rade. Mudžahedini u Bosni imaju svoje medije, izvore finansiranja koji nikad nisu istraživani ili presečeni. Istovremeno, radikalni islamisti su integrisani u SDA, ali i u Obaveštajno-bezbednosnu agenciju, SIPA i Oružane snage BiH. Kada svemu tome dodate i pet povratnika iz zatvora u Gvantanamu, od kojih je jedan vodeći ekspert za eksplozivne naprave, tada je jasno da su Amerikanci opravdano zabrinuti za živote svojih državljana u Bosni – ističe Galijašević.

Partneri bez kazne

Galijašević ističe da zbog partnerskih odnosa sa mudžahedinima, SAD nikad nisu pokazale ozbiljnu nameru da se obračunaju sa radikalnim islamom u BiH.

– Mada je većina učesnika u terorističkim napadima 2001. imala pasoše ili državljanstvo BiH ili je bila u odredu El mudžahedin, nijedan drugi pripadnik ove ili druge militantne islamske organizacije u Bosni nikad nije odgovarao za ratne zločine počinjene tokom rata. Niko nije odgovarao ni za slanje oko 500 dobrovoljaca u Siriju i Irak. Umesto toga, nekoliko tih boraca je osuđeno na simbolične kazne. Najgore je prošao Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina, ali zato što je hteo da formira Islamsku državu u BiH mimo mudžahedina od koji se odvojio – ističe Galijašević.

Izgubili kompas

Ljuban Karan tvrdi da su američke obaveštajne službe “nakon silnih grešaka i obaveštajnih promašaja u Avganistanu potpuno izgubile kompas”.

– Upozorenje na kovid se može odnositi na bilo koju drugu državu na Balkanu, pa i u Evropi, znači nekakva opšta opasnost koja se ne može odnositi samo na BiH. Što se tiče nagaznih mina, sa upozorenjem su zakasnili preko 20 godina. Ostaje opasnost od terorizma, koju oni do sada “nisu primetili”, iako srpske bezbednosne službe na to uporno i neprestano upozoravaju – ističe Karan.