Lična arhiva
Učesnici i organizatori programa sa konzulima

U Eparhijskom centru u Diseldorfu nedavno je priređen zanimljiv kulturni događaj nazvan “Tesla – čovek svetlosti” u okviru koga je održan koncert dela srpskih kompozitora, a potom i predavanje “Tesla – čovek novog doba”. Program je organizovao Kulturno-sportski klub “Tesla 07” na inicijativu i uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Diseldorfu. Autorka projekta je Milenija Reljić, klavirski pedagog, koja šest godina živi i radi u glavnom gradu Severne Rajne – Vestfalije.

U punoj sali bilo je oko 120 naših ljudi, a u publici se našla i Branislava Perić, generalni konzul Srbije u Diseldorfu. Prisutne je najpre pozdravila prof. Milenija Reljić, a potom su se obratili Darko Maletin, direktor KSC “Tesla 07”, i konzul Nebojša Živanović.

Olga Mladenov, Luka Milosavljević i Marijana Mladenov

Program koji je vodila Milenija Reljić počeo je himnom “Bože pravde” koju je izvela Sandra Mijailović. U okviru koncerta nastupili su mladi srpski umetnici: pijanista Luka Milosavljević, Iva Kostić, gitaristkinja, Olga Mladenov na violini i Marijana Mladenov, vokalna solistkinja. Poseban utisak na publiku su ostavili učesnici mališani: devetogodišnja Andrijana Topalović izvođenjem pesme “Tamo daleko” i osmogodišnji gitarista Dario Maletin kompozicijom “Pukni zoro”.

Posetioci na nogama ispratili izvođenje himne “Bože pravde”

U drugom delu programa, mr Milka Kresoja, koja je doputovala iz Beograda, održala je izuzetno zanimljivo predavanje “Tesla – čovek novog doba”, o životu i radu srpskog naučnika. Kresoja je osnivač i direktor Međunarodnog naučnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle u Beogradu, koji proučava i javno prezentuje život i rad velikog naučnika. Ona je oko sat i po govorila o Nikoli Tesli, iznela mnogo pojedinosti iz njegovog života i zanimljivih detalja koji se ne mogu naći u brojnim objavljenim Teslinim biografijama. Milka Kresoja godinama posvećeno radi na prezentaciji Teslinog dela. Redovno drži predavanja u Srbiji, regionu i širom sveta, a uskoro je čeka put u Ameriku, takođe na poziv srpske dijaspore.

Milenija Reljić i Milka Kresoja

Prisutni su sa velikom pažnjom i interesovanjem pratili program, a potom su se družili na svečanom koktelu, uz degustaciju srpskih vina i specijalitete srpske posne kuhinje.

Autorka programa Milenija Reljić kaže da je program pažljivo pripreman za ovogodišnji konkurs pri Ministarstvu za spoljne poslove Republike Srbije i uz podršku našeg Generalnog konzulata u Diseldorfu, pre svega Branislave Perić.

– Uspeli smo da organizujemo izuzetno kvalitetno, lepo i veoma emotivno veče. Večeras su na podijumu nastupili naši izuzetni mladi muzičari koji ovde žive i koji su aktivni u muzičkom životu Diseldorfa, pokrajine Severna Rajna – Vestfalija, a i šire. Ovo je bila jedinstvena i retka prilika da naša dijaspora prvi put čuje i dela srpskih kompozitora, i veoma kvalitetno predavanje o najvećem naučniku sveta, Srbinu Nikoli Tesli – ističe Reljićeva.

Izuzetna poseta: Publika zadovoljna programom

Drugačije veče

Važna je i lepa činjenica da je KSC “Tesla”, kao sportski klub, organizacijom ovog događaja pokrenuo inicijativu održavanja programa koji će negovati naše srpsko nasleđe i iz oblasti kulture, nauke i umetnosti.

– Prijatno sam iznenađena velikim brojem posetilaca. Mnogi su posle programa prilazili i izrazili oduševljenje i pohvale gospođi Milki kao predavaču, meni i Darku Maletinu, predsedniku kluba “Tesla 07”. Mi smo zajedničkim snagama uspeli da realizujemo zaista posebno i za ovdašnje prilike drugačije veče. Posle šest godina provedenih u Diseldorfu, mišljenja sam da je izuzetno važno za nas, predstavnike srpske dijaspore, da se redovno okupljamo i na programima kulturno-edukativnog karaktera, da damo što češće priliku našoj ovdašnjoj omladini da sazna što više o svojoj zemlji – ističe Milenija Reljić.

Prisutnima se obratio i konzul Nebojša Živanović

Zahvalni za blagoslov

Organizatori zahvaljuju Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj što je podržala projekat.

“Upravni odbor i vladika Jovan su nam dali blagoslov da se okupimo u Eparhijskom centru, u našem duhovnom hramu koji je jedan od najznačajnijih činilaca održavanja srpske nacionalne svesti i uopšte negovanje našeg duhovnog života i zajedništva.”