Lična arhiva
Promocija srpskog genija: Članovi udruženja i Danijele Meuči (drugi zdesna)

Kulturno udruženje srpske omladine u Trstu i ove godine je priredilo manifestaciju posvećenu našem naučnom velikanu Nikoli Tesli.

Posle velikog uspeha koji je postigla prošlogodišnja naučno-tehnička izložba “Nikola Tesla: čovek iz budućnosti”, koja je u svom programu imala i niz propratnih događaja umetničkog karaktera, javilo se interesovanje za još detaljnijim upoznavanjem sa Teslinim životom kroz druge oblike popularizacije nauke. Tako je ove godine priređena književna manifestacija “Nikola Tesla: priče iz budućnosti”.

Deo programa je priređen u saradnji sa naučnim festivalom Trieste Next, navodi dr Maja Berović, rukovodilac projekta.

– Ovogodišnja manifestacija posvećena našem naučniku ima za cilj da, kroz različite književne događaje poput dijaloga o Tesli, prezentaciju autora knjiga o njemu, naučno-popularinih seminara i slično, prikaže život i stvaralaštvo srpskog genija, jednog od najvećih svetskih pronalazača. S obzirom na to da je glavni cilj ovakve vrste događaja upravo popularizacija nauke kroz različite oblike izražavanja, prirodno se stvorila ideja o saradnji sa naučnim festivalom Trieste Next, koji je ove godine na svom 11. izdanju postao međunarodnog karaktera. U prilog tome ide svakako i Teslin koncept da nauka ne poznaje granice kao i da svi izumi treba da budu dostupni svima i uvek. Time smo se uklopili u ovogodišnju temu Trieste Next-a – “Granice nauke”. Najzad, ko bolje od Tesle predstavlja sponu između nauke i društva, budući da su njegovi doprinosi nedvosmisleno obeležili 20. vek i promenili čovečanstvo – kaže Berovićeva.

Maja Berović, Tijana Delić, Dušica Milutinović i Dijana Musulin

Tako je Kulturno udruženje srpske omladine u okviru propratnog programa festivala u svom kutku predstavilo dečja književna izdanja o Tesli, propraćena mini-radionicama iz oblasti elektro-magnetizma.

Niz književnih događaja predviđen programom otvoren je prezentacijom Danijelea Meučija, autora grafičkog romana “Tesla – čovek koji je oblikovao budućnost” koja je u jutarnjim časovima održana na srpskom jeziku u sali pri Crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca, a potom i na italijanskom jeziku u večernjim časovima u istorijskom kafeu Caffe degli Specchi.

Ana Černok i Maja Berović na štandu

Danijele Meuči, o kome su “Vesti” nedavno pisale, italijanski je ilustrator nastanjen u Beogradu, gde je takođe predstavio svoj grafički roman o Tesli. Ovaj italijanski crtač, ilustrator i strip autor u svom delu o Tesli ne govori samo kao o naučniku i pronalazaču, već kao o istinskom superheroju van svog vremena.

Veliki uspeh

– Moram da istaknem da je ova promocija veliki uspeh srpske zajednice, naročito mladih, pošto je organizovana na ovako elitnom mestu u Trstu. Veliki broj Italijana je došao da čuje o našem geniju, a to je jasna potvrda i dokaz da nas poštuju i da smo cenjeni – izjavio je Dejan Nika Nikodijević predsednik udruženja “Vuk Stefanović Karadžić” posle promocije u istorijskom kafeu.

U istorijskom kafeu su brojni Italijani pratili promociju

Prava slika o Srbima

Kulturno udruženje srpske omladine u Trstu osnovano je 2017. godine iz želje da se naši mladi okupe oko zajedničkih aktivnosti kulturnog, naučnog i umetničkog karaktera koje bi imale dvostruki efekat: da tršćanskom društvu predstave pravu sliku Srba i Srbije, kao i da kroz aktivnosti građanskog aktivizma stvore živahan krug mladih ljudi koji će stečenu mrežu poznanstava moći da koriste u poslovne i društvene svrhe. Takođe, udruženje promoviše integraciju, inkluziju i obrazovanje mladih iz srpske zajednice u Trstu.